YouTube není médium, YouTube je svět
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek YouTube není médium, YouTube je svět

YouTube není médium, YouTube je svět | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 4. 2015 03:00 17

Seznam kapitol

1. Když byl YouTube televizím pro smích... 2. Já mezi zvířaty 3. Milion zaručených návodů, jak uspějete 4. Důležitý je hodnotný obsah!
5. Hop na druhou 6. Zdroj: Youtube 7. Nový svět

Tento měsíc YouTube oslaví deset let své existence. Teprve deset let – jenže mladší generace si ho přivlastnila tak, jako by tu byl odjakživa a jako by nic jiného nemělo smysl. V naprosté tichosti podryl a podminoval celý mediální svět, aniž by to kdokoliv zaevidoval. Teprve nedávno si televize i klasický web začaly všímat, jak obrovský problém pro ně představuje.

Reklama

Přestože jde o platformu stále poměrně mladou, její provozovatelé jsou podle všeho pod docela velkým tlakem pokud jde o cenzuru a „řízení obsahu“, pod čímž se myslí hlavně odhalování snah o podvody. Tak za prvé, máme tu celkem běžnou snahu o clickfarmy, které proměňují činnost botů na reklamní peníze. Určitá nutnost sledovat a kontrolovat to, co poskytovatelé obsahu a diváci dělají, dělá z YouTube horkého kandidáta na dalšího Malého Bratra – zvláště když vezmeme v potaz jeho politický význam.

Za druhé, je jenom otázkou času, než politikům dojde, že dominantní distribuční platforma je americká a že ji nemají pod kontrolou. A získají pocit, že by ji pod kontrolou mít měli. (Ostatně kdo ví, co je přesně obsahem počínajícího evropskounijního antitrustového řízení s Googlem.) To, že přes videa na YouTube provádějí svoji propagandu v podstatě všichni, kteří se dostanou k mobilu, je známé.

Mosul – idylická destinace pro vaši příští dovolenou. Levné ubytování, nulová kriminalita, spousta památek

Bude zajímavé sledovat, zda se ostatní země pokusí protlačit „národní alternativu“, která bude pod kontrolou, regionalizovat služby anebo vnucovat cenzuru podle země odběratelů obsahu. Anebo zda přijdou s nápadem, že servery s místním obsahem se budou muset nacházet v dané zemi a opět nad nimi budou bdít mudrci z Rady pro youtubové a twitchové vysílání. 

Protože pravda je taková, že YouTube už dávno není služba, na které se jenom můžete zadarmo podívat na videa. Je to rozsáhlý svět, ve kterém existují bohaté ekosystémy a stále prochází rychlou a docela dramatickou evolucí. Na to, že se od nuly dostali do tohoto bodu za pouhých deset let, je to vážně docela ohromující výkon!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama