z-3-hezke-2-1-repro-od-logitechu
Hardware Článek Z-3... hezké 2.1 repro od Logitechu

Z-3... hezké 2.1 repro od Logitechu | Kapitola 2

Svoboda Tomáš

Svoboda Tomáš

1. 6. 2004 00:00 25

Seznam kapitol

1. Satelity, dálkový ovladač 2. Subwoofer, zvuk, závěr

Ne, nejedná se o recenzi výrobku jedné mnichovské automobilky (nicméně kdyby chtěl někdo zapůjčit.. :), ale o 2.1 repro z nové řady od Logitechu. Z-3 sice nezprostředkuje zvukovou kulisu, která rozkmitá okenní tabulky, ani nemá dvojciferný počet satelitních reproduktorů. Za to si vás pokusí získat dobrou cenou a po designové stránce originální kombinací dřeva a broušeného hliníku.

Reklama

Subwoofer

Z-3... hezké 2.1 repro od Logitechu
i Zdroj: PCTuning.cz


Střed reproduktoru zdobí logo Logitechu

V tomto případě se Logitech rozhodnul pro poměrně zajímavou koncepci, a to sice "narvat" co největší reproduktor (membrána s průměrem 20 centimetrů) do co nejmenšího kusu nábytku. A to doslova. Průměr měniče zabírá skoro celou čelní partii. Nátrubek basreflexu hledáte marně, subwoofer je u Z-3 uzavřený.

Po designové stránce je to opravdu plnohodnotný kus nábytku. Ne, nechci si hrát na diktátora vkusu, ale nenapadá mě kombinace interiéru, kam by se subwoofer vyloženě nehodil (vy ale určitě na nějakou příjdete :) Na čelní masce už je to s hliníkem trochu horší. Imitace je poměrně slabá... taková hodně plastová, bál bych se i slova imitace. Prostě se to s tou krásnou dřevěnou úpravou trošku tluče.

Z-3... hezké 2.1 repro od Logitechu
i Zdroj: PCTuning.cz


Sídlo elektroniky

Na zadní straně jsou pouhé dva konektory: trojvětev k satelitům a ovladači a samozřejmě napájení, dále pak ovladač sily basů (osobně se mi osvědčil zhruba poloviční rozsah).

 
i Zdroj: PCTuning.cz
 


(Ne)velikost subwooferu Z-3 ... v porovnání se Z-560

Vedle 17" LCD se Z-3 neztratí:

Z-3... hezké 2.1 repro od Logitechu
i Zdroj: PCTuning.cz

Z-3... hezké 2.1 repro od Logitechu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zvuk

Předem se musím přiznat, že nejsem žádný netopýr (resp. nemám netopýří sluch), ale věřím, že většina z vás je na tom podobně. Satelity hrají velice dobře, předpokládal jsem, že ve středních kmitočtech bude vlivem jejich konstrukce patrná díra. Ta tu skutečně je, musíte však volume více přetočit, což ale nemá velký smysl. Na hlasitější reprodukci Z-3 schází výkon a subwoofer se začíná satelitům vzdalovat, nezní to pak zdaleka tak dobře. Ne, že by Z-3 nemohli hrát nahlas, chvějící zdi ale čekat nemůžete. Výšky jsou celkem bez připomínek. Subwoofer má díky uzavřené stavbě slušnou sílu a netrpí neduhy levných konkurentů, nebasuje však nijak zvlášť přesně, občas je na satelitech až příliš autonomní a sahá do jejich pásma. Tady samozřejmě může přijít na řadu softwarová korekce, kterou jde lecos napravit.

Celkově má zvuk Z-3 (jmenovitě satelitů) směrový charakter, pokud sedíte před monitorem, slyšíte to pravé, pokud se budete snažit ozvučit větší prostor, výsledek asi nebude optimální. Hudbu zvládají velmi dobře, při nižších hlasitostech je přednes čistý a přesný. U her a filmů Z-3 trochu ztrácejí, na tu pravou atmosféru jim schází výkon (nikoli zvukové podání), ale opět pokud nepotřebujete probudit sousedy, zklamaní nebudete, Z-3 vás o zážitek nepřípravý. Při minimální hlasitosti mě také velice potěšila naprosto nulová hladina konstantního šumu (velký neduh právě Z-560). 

Závěrem

Z-3 jsou dnes k mání za cenu na hranici 2500Kč (s 19% DPH), pokud k tomuto faktu přihlédnete, nezní to všechno vůbec špatně. Popravdě se musím přiznat, že ze začátku jsem byl k Z-3 hodně skeptický (jakožto spokojený vlastník Z-560 jsem skeptický k této cenové kategorii obecně), ale během týdne jsem pomalu začal obracet. Z-3 jsou určitě dobré repro, na ocenění to však nestačí.

Pro koho tedy Z-3 jsou? Potřebujete-li kompaktní a reprezentativně vypadající repro, přičemž vše hodláte poslouchat víceméně přímo před monitorem a volume bude zůstávat převážně nalevo (ideální "panelákové" repro), pak mohu vřele doporučit.

Klady:

  • zajímavý design
  • kvalitní zvuk při nižší hlasitosti
  • racionální cenovka
  • nulový konstantní šum

Zápory

  • nešikovné propojení, krátké kabely
  • při vyšší hlasitosti ztráceji dech
  • subwoofer mohl být lepší

Logitech Z-3 zapůjčila společnost ATComp, za což jí děkujeme.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama