zachytavani-a-zpracovani-videa-pro-zacatecniky
Hardware Článek Zachytávání a zpracování videa pro začátečníky

Zachytávání a zpracování videa pro začátečníky | Kapitola 9

Mike

Mike

19. 1. 2005 00:00 55

Seznam kapitol

1. Co potřebujeme 2. Zachytávání pomocí analogových TV karet 3. Časté chyby při zachytávání 4. Zachytávání z DV zařízení 5. Editace
6. Uložení do AVI 7. Uložení do MPEG 8. Mastering 9. Závěr

Tento článek je určen především pro začátečníky, kteří ještě nikdy nezachytávali video do počítače. Pokusím se popsat obecný postup, popsat problematiku a doporučit některé programy, ale nebudu se zaobírat jejich používáním, protože to je účelem jiných článků. Kromě toho každý si po spoustě pokusů najde ten svůj "zaručený" postup a každému vyhovuje něco jiného. Také pro různá zachytávací zařízení se hodí jiné programy. Takže se pojďme pustit do práce.

Reklama

Závěrem se hodí připomenout, že toto jsou pouze základní znalosti, nutné k úspěšnému nabírání videa a jeho zpracování. Zkušenosti ukazují, že začátečníci mají tendenci přistupovat k této problematice, že se má vše udělat samo. Program video natáhne do počítače, lehce se sestříhá a překonvertuje do nějakého formátu. Ano takto to lze také dělat. Brzy ale zjistíte, že video obsahuje spoustu věcí, které působí rušivě. Že je vlastně příliš dlouhé a nikdo ho nevydrží sledovat, protože většina "domácích" záběrů je bez děje a obsahuje mnoho podobných záběrů. Zjistíte také, že hledat něco v takovém videu je nadlidský úkol a že kvalita je také nízká. Z vlastní zkušenosti vím, že doba střihu videa z dovolené může trvat klidně půl roku práce.

Nejdůležitějším aspektem je další vzdělávání a sběr informací. Informace v článku jsou jen základní a určitě nestačí k úspěšnému zvládnutí problematiky. V prvé řadě si rozmyslete, který software budete používat. Právě volba toho správného software je pro začátek rozhodující. Zvládnout nějaký jednoduchý program zabere sice v počátku méně času, ve výsledku ale můžete zjistit, že jeho možnosti jsou omezené a budete se učit další. Záleží jistě na tom, do jaké míry se chcete videu věnovat a hrají zde určitě roli také peníze. Cenově výhodné jsou některé DV digitalizační karty, které obsahují i střihový software. Je nutné pečlivě vybírat. Vypište si u nás dostupné karty a poté si projděte stránky výrobce, kde najdete bližší specifikace.

Další poznámka míří k ukládání videa. Jak již bylo naznačeno, nabízí se několik formátů, ale v podstatě pouze jeden je vhodný pro domácí použití. Je to také jediný, který má podporu ve standardech a přehrajete ho na jakémkoliv stolním přehrávači, pravděpodobně i v budoucnu. Ano mluvím o DVD. Přestože MPEG-4 dosahuje lepší komprese, tak je velice náchylné především na šum v obraze, který je vždy přítomen v nahrávkách z kamer, byť v dnešní době digitálních. Zapomeňte na křišťálový obraz z DVD filmů, jehož zdrojem jsou naskenovaná filmová políčka kinofilmu. Navíc je zde nekompatibilita mezi různými přehrávači s podporou MPEG-4 (DivX, XviD atd.) a tyto kodeky se stále vyvíjejí. Ponechte proto tyto kodeky tam, kam patří - do počítačů, kde je snadné je aktualizovat na novější verzi. Některé stolní přehrávače umožňují přehrávat MPEG-4 přímo z disku počítače, jde o zajímavou vlastnost, ale připadá mi, že připojit počítač přímo k TV přes TV výstup grafické karty je méně problematické. Vraťme se k MPEG-2 kompresorům. Export do tohoto formátu je obsažen již snad v každém střihovém programu a jejich kvalita je v poslední době poměrně dobrá. Je to i díky tomu, že se ve většině případů používá pouze několika vypiplaných algoritmů několika firem, nejpoužívanější jsou od MainConceptu (Vegas, Premiere), Canopus (ProCoder, EDIUS)), kvalitní samostatné enkodéry nabízí i CinemaCraft (CCE) nebo Pegasys Inc. (TMPGEnc). Existuje i spousta dalších, které ale nedosahují kvalit uvedených kompresorů.

Zbývá už snad jen popřát hodně sestříhaného materiálů a hlavně hodně trpělivosti při práci a dalším zkoušení. Jak známo, chybami se člověk učí a osobní zkušenosti se nedají ničím nahradit. Tento článek byl připraven ve spolupráci se serverem TV Freak, zabývajícím se právě touto problematikou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama