Zahrajte si nejlepší budovatelské strategie pro PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Zahrajte si nejlepší budovatelské strategie pro PC

Zahrajte si nejlepší budovatelské strategie pro PC | Kapitola 8

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

13. 2. 2017 03:00 10

Seznam kapitol

1. Budovatelské strategie pomáhají vzdělávat 2. Nejlepší díly SimCity 3. Cities: Skylines – takhle by to mělo vypadat 4. Tropico
5. The Settlers 6. Anno 7. Impression Games - skuteční mistři oboru 8. Střípky

Začátek roku bývá na herní novinky celkem chudý, a tak vám možná zbývá čas oprášit nějakou herní klasiku. Jestli máte rádi budovatelské strategie, v tomto článku můžete čerpat inspiraci pro své další herní seance. Najdete v něm ty nejlepší budovatelské strategie pro počítače od vzniku tohoto žánru až dodnes.

Reklama

Ačkoliv na poli budovatelských strategií byly hlavní role po většinu času jasně rozdané, tu a tam se objevily i jiné zajímavé kousky. Osobně si pamatuji třeba na budovatelskou strategii The Nations z roku 2001. V ní jste stavěli město Amazonek. Každý obyvatel vesnice měl svoji vlastní osobnost a s tím spojené potřeby. Pro dobro města jste pochopitelně museli zajistit dostatek hojnosti.

Nejzajímavější na této hře bylo, alespoň s odstupem let, její grafické zpracování. Práci zajišťovali zženštilí playboyové v růžových slipech, před obytné domy vycházely krasavice s blonďatými vlásky a všechno to bylo hozené do takové roztomilé parodie. Skvělá zpráva je, že právě díky této grafické stylizaci The Nations vypadá docela slušně i po letech.

The Nations - hra plná krásných žen a mužů.
i Zdroj: PCTuning.cz
The Nations - hra plná krásných žen a mužů.

Gameplay The Nations.

Při hledání informací pro tento článek mě zaujala také hra Afterlife od vývojářů z LucasArts. Afterlife je fanoušky v diskuzi popisována jako klasická budovatelská strategie typu SimCity s jedním čitelným rozdílem – stavíte v ní totiž posmrtné město, které je rozdělené na dvě čtvrti – nebe a peklo. Při sledování gameplaye mě ale zaujala ještě jedna věc – pro LucasArts typické humorné rozhovory a zajímavý posmrtný příběh.

Afterlife - něco jako SimCity v posmrtném životě.
i Zdroj: PCTuning.cz
Afterlife - něco jako SimCity v posmrtném životě.

Gameplay Afterlife, SimCity z posmrtného života.

Modernímu hráči by mohla udělat radost hra CivCity: Rome z roku 2006. Tato hra ještě i dnes vypadá docela dobře, ačkoliv se současnou produkcí se pochopitelně už měřit nemůže. Jak můžete vyčíst ze samotného názvu, hra se podobně jako série Caesar, věnuje starověkému Římu. Specifikem je široké spektrum výrobků, jasně čitelné trasování pracovníků a obyvatel města a nakonec i 3D grafika. Více můžete zjistit z gameplaye.

CivCity Rome – něco jako Caesar 3 ve 3D.
i Zdroj: PCTuning.cz
CivCity Rome – něco jako Caesar 3 ve 3D.

Gameplay z CivCity Rome.

Fanoušci budovatelských strategií by vedle Cities: Skylines, kterou považuji za současnou královnu žánru, měli sáhnout také po Banished. Nezávislá budovatelská strategie v sobě umně míchá komplexní budovatelské prvky se syrovým bojem o přežití. Jediným jejím problémem je trošku neprostupnější ovládání a interface, ale i na něj si časem zvyknete.

Banished vám připomene, že za starých časů to nebyl žádný med.
i Zdroj: PCTuning.cz
Banished vám připomene, že za starých časů to nebyl žádný med.

Gameplay Banished.

Na předcházejících řádcích jsem vám představila ty nejlepší budovatelské strategie z minulých let, které jsem vybrala podle svých vlastních zkušeností i podle ohlasů na různých fórech. Přesto je docela možné, že jsem na nějakou hru opomněla. Pokud se vaše oblíbená budovatelská strategie v článku neobjevila, dejte mi vědět. Žánr budovatelských strategií není tak silně zastoupený, jak bych si přála, a každá zajímavá hra se hodí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama