Zalman ZM-K900M: ultimátní podsvícení i mechanické spínače
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Zalman ZM-K900M: ultimátní podsvícení i mechanické spínače

Zalman ZM-K900M: ultimátní podsvícení i mechanické spínače | Kapitola 6

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

28. 9. 2016 08:00 12

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Design a provedení 4. Provedení 5. Ergonomie
6. Spínače 7. Podsvícení 8. Testování 9. Závěr

Chcete trumfnout všechny své kámoše a známé svou klávesnicí? Těžký to úkol, dnes už má mechanickou kde kdo a rozdíly mezi nimi nejsou na první pohled patrné. Se Zalmanem ZM-K900M ale dostanete šanci. Ačkoli jde „jen“ o další z řady mechanik, tak právě tato má eso v rukávu: fantastické podsvícení s maximální konfigurovatelností.

Reklama

Zalman se rozhodl osadit svoji klávesnici spínači od čínského výrobce Kailh. Jde o kopii oblíbených německých Cherry MX. Funkčnost i parametry by měly zůstat mezi spínači stejné barvy (stejného typu) zachovány. Jak to je ve skutečnosti?

Jelikož mám možnost porovnat Cherry MX Blue a Kailh Blue přímo, tak mohu s klidem říci, že na první pohled není rozdíl patrný. Mechanická síla na překonání odporu klávesy je v rámci chyby měření stejná, ani jeden ze spínačů se neviklá více než ten druhý.

Otázkou je ale životnost. To, že Číňané dokáží udělat přesné kopie, víme. Dokáží je ale udělat s německou precizností a z dostatečně kvalitních materiálů, aby vydržely několik let používání? Z osobní zkušenosti jsem s Kailh spokojený. Používal jsem Kailh Brown klávesnici intenzivně více než rok a během této doby jsem nenašel jediný problém.

Zalman ZM-K900M: ultimátní podsvícení i mechanické spínače
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě ale zpět k mechanickým modrým spínačům jako takovým. Zalman vyrábí K900M v několik variantách, námi testovaná byla právě s Kailh Blue. Tyto spínače nejsou vyloženě herní záležitostí díky jejich nelineárnímu chodu, ale i zvukovému projevu při aktivaci. Mechanické klávesy se narozdíl od běžných membránových aktivují na zhruba polovině dráhy (2 mm z celkových 4). Třeba u takových Red to nepoznáte jinak, než projevem na počítači. Nelineární spínače (například Brown) podávají mechanickou zpětnou vazbu a ty modré dokonce i zvukem. Při aktivaci dojde ke cvaknutí.

K čemu jsou takové modré spínače dobré? Na hry většinou doporučuji červené, hnědé pak jako univerzální vyváženou volbu mezi hraním a psaním. Modré se naopak svými charakteristikami přiklánějí k využití na psaní.

Zalman ZM-K900M: ultimátní podsvícení i mechanické spínače
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama