Zalman ZM-K900M: ultimátní podsvícení i mechanické spínače
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Zalman ZM-K900M: ultimátní podsvícení i mechanické spínače

Zalman ZM-K900M: ultimátní podsvícení i mechanické spínače | Kapitola 8

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

28. 9. 2016 08:00 12

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení 3. Design a provedení 4. Provedení 5. Ergonomie
6. Spínače 7. Podsvícení 8. Testování 9. Závěr

Chcete trumfnout všechny své kámoše a známé svou klávesnicí? Těžký to úkol, dnes už má mechanickou kde kdo a rozdíly mezi nimi nejsou na první pohled patrné. Se Zalmanem ZM-K900M ale dostanete šanci. Ačkoli jde „jen“ o další z řady mechanik, tak právě tato má eso v rukávu: fantastické podsvícení s maximální konfigurovatelností.

Reklama

Pokud sledujete recenze periferií zde na PCTuningu, tak víte, že se vždy podíváme i na software, kterým můžete dané zařízení konfigurovat. Obecně preferujeme minimalistický software nebo ovladače, při nutnosti registrace a přihlašování se někam do cloudu se otvírá nůž v kapse. Zalman na věc šel ale zase zcela jinak: žádný software. Všechno si můžete nastavit na klávesnici pomocí zkratek.

To platí i pro makra a uzamykání kláves, kromě podsvícení, které jsme probrali už v předchozí kapitole. Má to svoje výhody a nevýhody – není nutné nic instalovat, to ocení zejména hráči, kteří svoji uber herní klávesnici přenáší od jednoho PC k druhému, ať už je to kvůli LANkám nebo prostě kvůli cestování do školy/domů. Nevýhoda je v komplikovanosti nastavení skrze klávesové zkratky... chce to buď manuál, nebo hodně zvídavého ducha.

Když už jsme u mobility, tak velice příjemným překvapením je maximálně pružný kabel, který i přes cca větší průměr a opletení je výrazně ohebnější než průměrný kabel u myší. Výrobci by se měli poučit a začít dělat podobně pružné kabely u všech periferií, zejména pak u myší.

Z hlediska technologií urychlujících reakční dobu klávesnice se mi nepodařilo potvrdit ani vyvrátit jejich přítomnost. Vůči jiné mechanické klávesnici s Cherry MX Blue vycházely průměrné aktivační časy velmi podobně.

Zalman ZM-K900M: ultimátní podsvícení i mechanické spínače
i Zdroj: PCTuning.cz

NKRO

Výrobce se u K900M holedbá NKRO – schopností klávesnice zaznamenat až 104 současně stisknutých kláves. Tato vlastnost je zajímavá zejména pro hráče, kteří potřebují současně ovládat mnoho funkcí.

Jelikož platí heslo důvěřuj, ale prověřuj, tak jsme opět sáhli na oblíbený Aquas Key Test a vyzkoušeli, co K900M dokáže. A světe div se, klávesnice zvládala „pouze“ 6KRO. To je velký rozdíl oproti slibovanému plnému NKRO, ale na druhou stranu těch 6KRO bylo konzistentních ve všemožných kombinacích. Na obranu Zalmanu a K900M je možné, že se mě jen nepodařilo dostat klávesnici do herního NKRO režimu. I to by ale o použitelnosti tohoto režimu vypovídalo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama