Zalman ZM500-GVM: modulární střední třída od Sirtecu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Zalman ZM500-GVM: modulární střední třída od Sirtecu

Zalman ZM500-GVM: modulární střední třída od Sirtecu | Kapitola 3

Pavel Boček

Pavel Boček

30. 12. 2015 03:00 16

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení
6. Metodika měření a měřicí přístroje 7. Měření 8. Metodika hodnocení 9. Hodnocení, závěr, poděkování 10. Přídavek – práce na zdroji

Zalman nedávno rozšířil řadu zdrojů GVM o tři nové modely s nižším výkonem. Zdroje ještě nejsou fyzicky na trhu, nicméně výkonnější modely spadají do mainstreamu, můžeme tak odhadnout cenu. Dnes se podíváme na nejslabší z nich, 500W ZM-500GVM. Nabízí certifikaci 80 PLUS Bronze, modulární kabeláž a záruku pět let.

Reklama

Vstupní filtrace

Není toto trochu povědomé? Jistě, už jsme to viděli, Sirtec inteligentně využívá rozpočet tam, kde to má smysl. V tomto případě nejen že chytře vecpali vybíjecí mikročip Champion Micro CMD02X přímo na X kondenzátor, ale zároveň úplně stejný celý blok vstupní vidlice používají téměř ve všech svých zdrojích. Takto tedy mohli nakoupit miliony stejných součástek a dávat je do všech modelů. Vedle samotného X kondenzátoru máme ještě dva keramické Y kondenzátory. Vidlice je částečně odstíněná, vodiče vedoucí proud od dvoupólového vypínače do desky jsou pak ještě propleteny feritovým jádrem.

Zalman ZM500-GVM: modulární střední třída od Sirtecu
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále máme přímo na hlavní desce další dva Y kondenzátory (a pátý u vstupního kondenzátoru, mezi kostrou a pracovní zemí na primární straně). Nad oním párem je létající X kondenzátor, vedle něj pak z obou stran tlumivky se společným jádrem, obě obalené smršťovací bužírkou. Varistor je umístěn přímo u vstupního usměrňovače, zatímco termistor je u vstupního kondenzátoru. Zdá se, že u ZM500-GVM ve filtraci nic nechybí.

Zalman ZM500-GVM: modulární střední třída od Sirtecu
i Zdroj: PCTuning.cz

X kondenzátory (mezi fází a nulovacím vodičem) a Y kondenzátory (mezi fází a zemí/nulou a zemí) slouží k filtraci vysokofrekvenčního rušení ze sítě. To je nežádoucí rušení ze zařízení, které vlastní filtraci nemají kvůli úsporám. Ale může to být i ze zařízení, kde je filtrace jaksi těžko implementovatelná (výkonné spotřebiče jako např. mikrovlnné trouby). Zároveň potlačují rušení vyzařované z tohoto zdroje do sítě.

Pro ten samý účel jsou použity tlumivky, dohromady s X/Y kondenzátory vše tvoří vstupní filtr. Takové filtry se mnohdy vyrábí jako jedna součástka, mohou být i přímo integrovány do vstupní vidlice. Tyto součástky také mohou (částečně) pomoci k potlačení menších napěťových špiček v síti. K potlačení větších špiček (např. kvůli úderu blesku do vedení v okolí) je použit varistor. Termistor pak potlačuje proudové nárazy při prvním připojení k síti (např. zapnutím síťového spínače).

Y kondenzátory jsou často také umístěny mezi primární a sekundární stranu. V dnešní době jsou Y kondenzátory osazovány dokonce i mezi síťovou zem/kostru a pracovní zem zdroje (za usměrňovačem) k potlačení přenosu rušení uvnitř zdroje z primární na sekundární stranu. To je z toho důvodu, že rušení na opravdu vysokých frekvencích je schopné se přesouvat i po plášti vodičů či kostře. To je také důvod, proč jsou vstupní vodiče provlékány feritovými jádry (pro potlačení takových proudů).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama