Zalman ZM500-GVM: modulární střední třída od Sirtecu
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Zalman ZM500-GVM: modulární střední třída od Sirtecu

Zalman ZM500-GVM: modulární střední třída od Sirtecu | Kapitola 5

Pavel Boček

Pavel Boček

30. 12. 2015 03:00 16

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení
6. Metodika měření a měřicí přístroje 7. Měření 8. Metodika hodnocení 9. Hodnocení, závěr, poděkování 10. Přídavek – práce na zdroji

Zalman nedávno rozšířil řadu zdrojů GVM o tři nové modely s nižším výkonem. Zdroje ještě nejsou fyzicky na trhu, nicméně výkonnější modely spadají do mainstreamu, můžeme tak odhadnout cenu. Dnes se podíváme na nejslabší z nich, 500W ZM-500GVM. Nabízí certifikaci 80 PLUS Bronze, modulární kabeláž a záruku pět let.

Reklama

Sekundární strana

Na první pohled je poměrně zřejmé, že tento zdroj nemá žádné DC-DC měniče, neboť se jedná o klasický skupinový design. V transformátoru jsou separátní vinutí pro větve +5 V a +12 V, zatímco větev +3,3 V je derivována z +5 V za použití magnetického zesilovače. Větev +12 V používá tři schottkyho usměrňovače PFC Device Corporation PFR30L60CT (30/250 A při 25 °C a 60 V, úbytek 0,6 V při 15 A) v pouzdře TO-220, všechny spojené paralelně. Toto může dopadnout zajímavě, zejména když tento zdroj má na této větvi dodat 37,5 A… zbývající větve jsou vybaveny lépe, obě mají jeden MOSPEC S30D45C (30/300 A při 125 °C a 45 V, úbytek 0,55 V při 25 °C) v pouzdře TO-247. Co se týče filtrace, máme dva Chemi-Cony KY 1000/16 před a dva za Pi tlumivkou na větvi +12 V. Dále 1+1 KY 1000/10 pro +5 V a pár 2200/6,3 pro +3,3 V. Větev -12 V je filtrována jedním 1000/16. Všechny tlumivky zde vypadají dostatečně.

Zalman ZM500-GVM: modulární střední třída od Sirtecu
i Zdroj: PCTuning.cz

Termistor pro řízení otáček ventilátoru je k chladiči připlácnut silikonem. Co se týče monitoru sekundární strany, máme osmipinový Grenergy GR8313, který poměrně zřejmě zvládne monitorovat pouze tři věci: podpětí, přepětí a zkrat. To znamená, že informace o ochraně proti přetížení větví v manuálu je lež (nicméně proti přetížení celkovému ještě může být implementována jinde). Mimo to samozřejmě dělá obvyklé - poskytuje signál Power Good a sleduje PWR On ze základní desky. Ochrana funguje v nejlepším případě při 3,7 V, 5,7 V a 13,2 V pro přepětí a 2,4, 3,7 a 9,5 V pro podpětí. Toto jsou ovšem opravdu nejlepší hodnoty, nejhorší hodnoty jsou dle katalogu ještě tragičtější. Co se týče modulární desky, tam opravdu nic moc zajímavého není. Připojena je vodiči 18AWG, sice je na ní pár pozic pro miniaturní kondenzátory, ale ty nejsou osazeny. Jinak jsou na ní jen konektory EPS a PCI Express.

Když si to srovnáme, tak tento supervizor je ještě horší než ty od Weltrend nebo Silicon Touch, na které jsme zvyklí. S tak šílenými hodnotami napětí, kdy už konečně reaguje (zejména dolní hranice pro podpětí), stejně žádný počítač nemůže fungovat. K čemu je tedy taková ochrana, která reaguje dávno poté, kdy napětí vypadla ze specifikace? A jelikož tedy jediná ochrana, kterou tento zdroj může mít, bude implementována na primární straně (a obávám se, že to může dost dobře být pouze omezením celkového výkonu), trochu očekávám katastrofické selhání. Ale uvidíme. Zdroj je alespoň opravdu vybaven kvalitními kondenzátory, jak slibovala krabice. To je dobré zmínit, protože například Cooler Master G550M moc kvalitních nepobral. Má ovšem mnohem pokročilejší platformu, včetně kompletní sady funkčních ochran, zahrnujících i OTP.

Kvalita provedení

Jako obvykle se zde zaměřím zejména na celkovou kvalitu továrního zpracování a další věci jako elektrickou bezpečnost, kvalita součástek byla již probrána v předchozích kapitolách. Oddělení primární a sekundární strany je dobré, navíc zde máme ještě množství děr pod hlavním transformátorem (což také napomáhá odvodu tepla). Jak varistor, tak termistor jsou dodatečně izolovány bužírkou, to samé platí pro dlouhé vývody součástek, které jsou dost blízko jiných součástek, chladičů apod. Pod tlumivkami ve vstupní filtraci máme dokonce „zuby“, neboli hroty pro potlačení výbojů velmi vysokého napětí. Součástky jsou poměrně bohatě zalité jakýmsi silikonem, sice jsem viděl zdroje zapatlané už i víc, ale tady se právě dvakrát nešetřilo.

Zalman ZM500-GVM: modulární střední třída od Sirtecu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vodivé cesty jsou zesíleny silnými vrstvami pájky, zem na sekundární straně je dokonce zesílena silným plátem, pravděpodobně měděným. Pájení samotné není na poměrně levný zdroj nijak špatné, vlastně je poměrně čisté. Je tam sice pár spojů, které by užily nějaké to propájení, nicméně zdroj bude nejspíš i tak nějaký ten pátek fungovat v pořádku. Ruční opravy jsem našel dvě, k tomu čtyři středně velké kuličky pájky a pár mikroskopických. Celková kvalita vypadá poměrně slušně, Zalmanu ZM500-GVM dnes uberu čtyři body.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama