Zalman ZM600-LX - duální přepínání obvodů
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Zalman ZM600-LX - duální přepínání obvodů

Zalman ZM600-LX - duální přepínání obvodů | Kapitola 12

Pavel Boček

Pavel Boček

29. 11. 2016 03:00 29

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení 6. Úvod do metodiky měření a testovací přístroje
7. Další vybavení 8. Přístroje k měření elektrických veličin 9. Přístroje k měření neelektrických veličin 10. Měření 11. Metodika hodnocení 12. Hodnocení, závěr, poděkování

Shodou okolností k otestování dorazil další zdroj Zalman, model ZM600-LX. Ač byl dříve za mainstreamovou cenu, Zalman se snaží stlačit ceny natolik, že už dnes spadá do lowend. Výkon 600 W tak nabídne za nějakých 1100 korun, ovšem bez certifikace účinnosti a s pouze dvouletou zárukou.

Reklama

Hodnocení, závěr

Zalman ZM600-LX zvládl dodat dodat výkon v kombinované zátěži i v přetížení, avšak nezvládl jej dodat v souladu s normou ATX, kvůli tomu tak nebude hodnocen. Upřímně, jelikož se jedná o bývalý mainstream, tak je velice výrazně lepší, než většina těch střepů, které jsme doteď viděli. Není na něm nic nebezpečného z hlediska rizika úrazu či poškození komponent. Ovšem stále na tom není tak dobře, aby prošel dle specifikací ATX. Pouze uvedu, že toto je šestý ze šesti různých zdrojů Zalman, který neprošel.

Regulace napětí je docela slušná v kombinované zátěži, ale ne tak už v selektivní zátěži jednotlivých větví, zejména +5 V. Zvlnění při plné zátěži na této větvi a hlavně na +5 V SB stojí za houby. Výdrž při výpadku napájení je sice nad 10 ms, ale stále nedosahuje minima dle normy. Ochrany jsou sice přítomny, ale nemožňují příliš velké přetížení. S vadným připájením bočníku při napětí v tu dobu na +12 V vlastně zdroj nedodal ani specifikovaný výkon na této větvi.

Pájení je další věc. Zatímco na první pohled vypadalo ještě rozumně, na desce bylo několik podezřelých spojů. Jeden z nich byl tedy i pod bočníkem, kterým protéká až 45 A, což je docela problém. Myslím, že nesprávná teplota pájecí lázně v kombinaci s urychleným zchlazením byly hlavním problémem, ale možná ne jediným. ZM600-LX je sice lepší, než mnoho jiných zdrojů, na druhé straně nezapomeňme, že jen před nedávnem začínal v dražším mainstreamu. Zalman má ještě co dělat!

Zdroj navíc běží někde mezi teplým a horkým stavem v závislosti na chlazení a zátěži. Mám jisté pochybnosti o tom, jestli vůbec zvládá slibovanou účinnost, což je nakonec hlavním důvodem toho, že je tak horký. Současně se pohybuje někdy mezi slyšitelným a velice hlučným během. Zalman v posledních letech velice tlačil na ceny, což je na jedné straně dobře…ale za tu cenu máte odpadní osazení a pouze dvouletou záruku, což je zejména problém právě v kombinaci s tím teplem. Je možné, že sestavy s velice malým odběrem by při použití 400W verze mohly docela fungovat bez přílišného zahřívání. Dokonce by mohl i držet regulaci napětí či zvlnění v normě díky malému výstupnímu výkonu. Ale to je tak asi jediné použití, kam bych něco z této řady v případě nutnosti dal. Protože používat to rozhodně nemohu doporučit.

P.S.: je asi vhodné ještě vysvětlit ten vtípek v nadpisu článku. Možná je to spíše smutné, než vtipné, toto jsem totiž našel v popisu jednoho z českých obchodů. Asi nestačí, že Korejci sami neustále všude desetkrát vypisují, jak má většina jejich zdrojů topologii two-transistor forward (jako kdyby to neměla většina zdrojů na trhu – mimo totální šrot – už tak dekádu). Přitom ještě často naflákají s tou jejich angličtinou další směšné chyby, viz první kapitolu. Nicméně české marketingové zastoupení, bohužel často technikou nepolíbené, se snaží být papežštější papeže (jako spousta dalších lidí v ČR). Výsledkem je snaha o překlad technických názvů, které se samozřejmě nepřekládají, nebo v nejhorším jen částečně. Kdysi jsem bývalému zastoupení jisté překlady dodával, neboť to bylo plné takových pitomostí. Je možné, že tato řada přišla na trh dříve, než se to k nim dostalo. Výsledkem tak je, že to, co se dá přeložit ještě snad jako „topologie forward se dvěma tranzistory“ přeložili na „duální přepínání obvodů“, a v obchodech to visí dodnes.

Zalman ZM600-LX - duální přepínání obvodů
i Zdroj: PCTuning.cz

                                         
Zalman ZM600-LX
KLADY
Zalman ZM600-LX - duální přepínání obvodů
i Zdroj: PCTuning.cz
Zalman ZM600-LX - duální přepínání obvodů
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
levnýnemusí dodat výkon na +12 V
funkční OCPkvalita součástek
PWM obvod s integrovaným tranzistorem pro +5 V SBšpatné pájení
rozumná účinnostpři plné zátěži horký a hlučný
 nic moc regulace napětí a zvlnění
 u testovaného kusu problémy s pájením
Orientační cena s DPH: 1100 Kč

Graf ceny produktu ZALMAN ZM600-LX poskytuje server Heureka.cz

Bonus

Jelikož jsem už zdroj měl napodruhé otevřený při opravě problému s bočníkem, rovnou jsem vyměnil kondenzátory. Vstupní byl nahrazen 390 μF/420 V (původem z Be Quiet! Straight Power 10 700 W CM) a výstupní mixem Samxonů RS a Chemi-Conů KYB/KZN. Mimo malý incident se záměnou polarity kondenzátoru na -12 Vje výsledek dobrý. Sice jsem neměřil výdrž při výpadku napájení, ale odhaduji zlepšení alespoň na 15 ms.

Zalman ZM600-LX - duální přepínání obvodů
i Zdroj: PCTuning.cz

Zvlnění na +5 V DB rovněž výrazně pokleslo. Sice to stále není ideální, jelikož často překročí 50 mV, nicméně teď už je to alespoň trochu použitelné, byť ideálně tak do 550 W.

Poděkování

Děkuji společnosti impakt za poskytnutí zdroje Zalman ZM600-LX.

Článek je překladem originálu, který v angličtině vyšel na Hardware Insights.

Příspěvek na rozvoj

Podpořte recenzování zdrojů! Nové přístroje, vybavení (stále je kam výrazně zlepšovat), zakoupení nedostupných zdrojů apod. – můžete se sami podílet na novém a zajímavějším obsahu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama