zamysleni-test-chladicu-pro-socket-a
Skříně, zdroje, chladiče Článek Zamyšlení + test chladičů pro Socket A

Zamyšlení + test chladičů pro Socket A | Kapitola 2

ZSCS

ZSCS

24. 9. 2003 00:00 57

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Metodika testů 3. Titan D5TB 4. CoolerMaster CP5-7JDIB
5. Spire FalconRock II 6. Taisol CMK702151A HeatPipe 7. Vliv směru toku vzduchu na chladič 8. Závěr

Porovnání 4 různých chladičů pro platformu Socket A, od klasického celohliníkového chladiče, přes kombinaci hliník-měď až po chladič s technologií Heat-Pipe. K testování jsem použil speciální měřící přípravek "vytápěný" čtyřmi výkonovými tranzistory!

Reklama

Testovací PC

Pro reálné otestování byla použita sestava s procesorem Athlon XP 1800+ na základní desce Soltek KT266A. Uzavřená case, zdroj Fortron 300GT s odsáváním zespodu, teplotně řízený ventilátor zdroje, jeden výstupní ventilátor pod zdrojem s 1800ot/min. Vždy použita tvz. stříbrná pasta Titan.
Teplota idle byla odečtena po 30 minutách od zapnutí a vytemperování sestavy, a teplota plného zatížení byla odečtena po 30 minutách chodu programu CPU Burn.

CPU simulátor

Pro syntetické testy chladičů jsem použil svůj přípravek na testování chladičů do 70W. Přípravek sestává z hliníkové základny výtápěné čtyřmi tranzistory. Na základně je připevněna měděná kostka (více mědi jsem nesehnal) v níž je umístněno teplotní čidlo měřící simulované jádro procesoru.
Dalším teplotním čidlem se snímá teplota vzduchu nasávaného ventilátorem testovaného chladiče. Měří se tedy rozdíl teplot okolního vzduchu a simulovaného jádra procesoru, měří se i otáčky ventilátoru. Tepelný výkon lze ovládacím programem řídit v rozsahu 0-70 Wattů.

Zamyšlení + test chladičů pro Socket A
i Zdroj: PCTuning.cz

( simulátor CPU )

Zamyšlení + test chladičů pro Socket A
i Zdroj: PCTuning.cz

(řídící a měřící program)

S ohledem na tepelnou setrvačnost a ustálení hodnot se zvedal tepelný výkon o 10 Wattů každých 10 minut, viz obrázek výše.

Nevýhodou celého zařízení je zbytečně velká tepelná setrvačnost, a nízké dosahované teploty v místě měření (65-70°C max.), mnoho tepelných přechodů tranzistor-slída-hliník-měd, škoda že jsem nesehnal výkonové odpory s hliníkovým pouzdrem, ty by byly ideální a šlo by dosáhnout vyšších provozních teplot.
Na co vyšší teploty ? Měl jsem možnost testovat chladič typu Heat-Pipe, výsledek na testeru byl slabý, ale v reálu je velmi dobrý, nedostal jsem systém nad provozní teplotu (směs co je v Heat-Pipe).
Nezohledňuje se velikost plochy reálných procesorů.

Podrobnější informace zde.
Propracovanější tepelný simulátor procesorů používá server FrostyTech, kde je i velká databáze otestovaných chladičů. Jejich tester zohledňuje i plochu jádra procesoru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama