Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD

Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 4. 2015 07:00 28

Seznam kapitol

1. Zenbook UX305FA - Úvod 2. Tři různé pohledy na jeden notebook 3. Intel Broadwell-Y (Core M) 4. Představení, balení a specifikace 5. Asus UX305FA - hardware I. (CPU, GPU) 6. Asus UX305FA - Hardware II. (disky, paměť)
7. BIOS a software 8. Zpracování, konektory, repro a displej 9. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 10. Výkon systému 11. Galerie notebooku 12. Závěr

Dnes si představíme skutečného „krasavce“ mezi ultrabooky. Pasivně chlazený, extrémně lehký a tenký počítač s kovovým tělem nabízí 13,3" IPS displej s vysokým rozlišením 3200 × 1800 bodů, nový 14nm procesor Intel Broadwell a dostatek portů. Pokud jste hledali levnějšího konkurenta novému Macbooku, právě jste ho našli.

Reklama

Zenbook UX305FA - Úvod

Dnešní test notebooku bude jiný, netradiční z pohledu závěrečného hodnocení – přesto ale bude snad obsahovat vše podstatné a splňovat také veškerá kritéria recenze technické. Na trhu existují tisíce notebooků všech možných kategorií. Nejtradičnější „škatulky“ známe, jsou to počítače herní, stylové, ultrapřenosné, nepřenosné výkonné DTR stroje, chromebooky a další. Každá z těchto kategorií potřebuje jiný přístup podle účelu, ke kterému má sloužit – herní notebook vyžaduje testování herního výkonu, vzhled a nízká hmotnost jde stranou. Naopak stylový notebook není herní, hry se na něm hrát nedají, ale vyniká malou hmotností a elegantním vzhledem.

A stejně, jak je nutné přistupovat k různým notebookům s různou metodikou, je třeba přistupovat i k jejím uživatelům. My to tentokrát zkusíme pojmout šířeji, podíváme se na jeden stroj trojí „optikou“ – očima tří zcela rozdílných uživatelů. Než vás s těmito třemi subjekty seznámíme, představme si nejprve testovaný počítač.

 Stylový Zenbook
i Zdroj: PCTuning.cz
Stylový Zenbook

Dnes máme na stole stylový notebook, jehož vlastnosti v podstatě definují tuto kategorii. Stylové notebooky jsou tenké, lehké, přesto dostatečně výkonné (žádné Atomy), ale hlavně nějak vypadají. Pokud se řekne, stylový notebook (raději ultrabook), může se hráčům vybavit nejvyšší model Alienware, nabušený k prasknutí výkonem, který bude i přesto vypadat solidně. Jiný uživatel si představí uhlíková těla luxusních Lenovo nebo hliníková šasí od HP, anebo právě řadu Zenbook od Asus. Do ní patří i dnes testovaný stroj. Jistě ale budete souhlasit, že mezi ty stylové patří zejména MacBooky, těm toto přirovnání patří asi nejčastěji. Takový MacBook Air je v podstatě etalon stylového notebooku. My dnes testujeme nejvyšší model stylového Zenbooku. Model UX305FA.

 Zenbook UX305FA má tloušťku jen 12 mm
i Zdroj: PCTuning.cz
Zenbook UX305FA má tloušťku jen 12 mm

Zenbooky jsou pro Asus jeho výkladní skříní. Jsou definovány dle filozofie „Zen“. Ta má ovšem pramálo společného s japonským Zen myšlením, natož vůbec se Zen Buddhismem. Asus se na myšlenku Zen dívá tak, jak ji přejala západní civilizace a současný svět – jako luxus, harmonii, trendy, unikátní design, zpracování a účelné jednoduchosti. Pokud přeneseme tyto předpoklady do reálného produktu, měl by Zenbook být: tenký, lehký, výkonný, se skvělým zvukem a obrazem,  krásný na pohled, kvalitně zpracovaný, z ušlechtilých materiálů, s možnostmi připojení zařízení, s dosti velkým diskem, nadstandardním servisem a dobrou podporou. Já si myslím, že testovaný Zenbook vše tohle splňuje. Podívejme se nejprve, jaké konfigurace zenbooku UX305FA Asus nabízí:

Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

V nabídce jsou čtyři verze počítače. Tabulka ukazuje pouze jejich rozdílné vlastnosti. I když tabulka nabízí povrchovou úpravu danou každému modelu, můžete si vybrat u každého z nich černou nebo „nerez“. Procesor je u tří modelů stejný, Core M-5Y10 s taktem 800 MHz (Turbo 2 GHz). Nejdražší model je osazen čipem Core M-5Y71 s taktem 1,2 GHz a Turbem 2,9 GHz.

Všechny modely bez rozdílu mají 8 GB pamětí DDR3-L. Dalším rozdílem je pak hlavně rozlišení displeje. Vybrat si můžete z FHD 1920 × 1080 nebo QHD+ s 3200 × 1800. To už záleží na vás, co požadujete. Poslední volnou je pak kapacita SSD disku, můžete mít 128 GB a 256 GB. Cena se pak liší dle konfigurace. Nejlevnější je model FC062H a FC004H, rozdíl je v nich pouze v provedení barvy šasí. Zaplatíte 19 999 Kč s DPH. My testujeme model FB003H, s procesorem Core M-5Y10, Windows 8.1, QHD+ rozlišením a 256 GB diskem. Ten stojí 23 999 Kč s DPH. Nejvyšší konfigurace stojí pak 28 999 Kč s DPH.

Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud hovoříme také o servisu, záruce a podpoře zákazníkům, je nutné zmínit unikátní akci Asus. Pokud si koupíte notebook Asus, zaregistrujete jej a on se vám v záruční době pokazí, dostanete jej zpět opravený (vyměněný) a ještě dostanete celou pořizovací cenu zpět. To je dost zajímavá nabídka, myslím. Více najdete zde, včetně všech notebooků, kterých se akce týká.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama