Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD

Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 4. 2015 07:00 28

Seznam kapitol

1. Zenbook UX305FA - Úvod 2. Tři různé pohledy na jeden notebook 3. Intel Broadwell-Y (Core M) 4. Představení, balení a specifikace 5. Asus UX305FA - hardware I. (CPU, GPU) 6. Asus UX305FA - Hardware II. (disky, paměť)
7. BIOS a software 8. Zpracování, konektory, repro a displej 9. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 10. Výkon systému 11. Galerie notebooku 12. Závěr

Dnes si představíme skutečného „krasavce“ mezi ultrabooky. Pasivně chlazený, extrémně lehký a tenký počítač s kovovým tělem nabízí 13,3" IPS displej s vysokým rozlišením 3200 × 1800 bodů, nový 14nm procesor Intel Broadwell a dostatek portů. Pokud jste hledali levnějšího konkurenta novému Macbooku, právě jste ho našli.

Reklama

Tři různé pohledy na jeden notebook

Typologie zákazníků hardware je široká a mohli bychom mít třeba deset různých skupin s různými nákupními zvyky. To bychom se v tom ale ztratili. Já jsem vybral tři nejzajímavější, pro naše srovnání to bude stačit. Já myslím, že jsem snad vybral naší „extrémní“ trojici dobře :)

Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Geek profesionál, hráč: Počítačový nadšenec, uvažuje spíše racionálně, nerozhoduje se zbrkle, zkoumá recenze, nekupuje srdcem (nebo jen trošku). Jeho počítač musí hlavně skvělý poměr ceny a výkonu, jinak ho nekoupí. Musí mít také nejnovější hardware a software, i když ne vždy – nejvyšší důraz je vždy na ceně vůči výkonu. V počítači musí být velký disk, spousta USB portů, musí mít vysoký výkon – pokud to dovolí cena. Pokud ne, je možné učinit ve výběru kompromisy.

Procesor a GPU musí být od toho „správného“ favorizovaného výrobce. Také značka notebooku musí být ta „vyvolená“, žádný nekvalitní šunt geek nekoupí. Produkt musí mít velký poměr kladných recenzí, kterých před koupí přečte většinou několik desítek (a stejně jim moc nevěří). Důležitá je ale hlavně cena. Tento uživatel také chce něco navíc, třeba tašku na počítač zdarma, nebo hru a podobně, vybírá obchod kde koupí i podle těchto kritérií. Důležitá je také možnost počítač rozebrat a popřípadě upgradovat doma, nejlépe všechny komponenty, nebo alespoň nějaké. Poté co tento zákazník produkt skutečně zakoupí, spamuje do dalšího upgradu (měsíce, roky) v diskusích a komentářích pod recenzemi konkurenčních výrobků.

Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Pracovní počítač, manažer: Tento uživatel hledá hlavně počítač, který mu bude vyhovovat při práci. Zde není poměr ceny a výkonu to nejdůležitější. Příplatky za některé, byť i nechtěné funkce akceptuje, také nejlevnější cena není měřítkem. Tento typ zákazníka si místo čtení desítek recenzí nechá spíše poradit známými, prodejcem nebo vychází ze zkušenosti se značkou. Kupuje se také srdcem, i vzhled zde už může být důležitý. Záleží hodně na použití, nelze všem profesím nabízet stejný stroj (speciální profi kategorii pomineme). Výkon a diskový prostor může být důležitým kritériem, stejně tak počet portů včetně z dnešního pohledu „archaických“ rozhraní. Důležitá je ergonomie, hmotnost, výdrž na baterii. Také záruka výrobce, servis a nadstandardní záruční podmínky (opravy on-site, výměny, pojištění atd.). Tento uživatel si nebude sám měnit paměti, nechá vše na firmě, stejně tak i opravy a případný upgrade disku. Po koupi svou volbu nenutí dalším lidem v diskusích, nemá na takové hlouposti zkrátka čas. Až počítač doslouží nebo už nebude stačit, koupí si nový.

Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Frikulín: Všechno v tomto případě musí být „free“, „cool“ a „in“. Tedy je volba celkem jasná. Vždy musí jít o jasně designovou záležitost, nejlépe bílé barvy. Také musí být vše nejposlednější model, moderní, nejlépe s logem nějakého toho ovoce. Tento zákazník potřebuje cool auto, cool notebook, cool telefon, a najdete jej v jeho cool kanceláři, hned jak ráno v kavárně otevřou. Potkáte ho tam i odpoledne, to už se ale pomalu bude přesouvat do nějakého cool vedlejšího baru. Zde záleží na ceně, nesmí to být nikdy moc levné – čím dražší, tím lepší. Nejlépe zlaté, nebo bílé s logem ovoce. Operační systém telefonu i notebooku musí být už na dálku jasně rozeznatelný a ten správný. Počítač musí být krásný, lehký, také ale výkonný. Výdrž na baterii není až tak důležitá, v kavárně mají zásuvky. Upgrade vlastní silou nepřichází v úvahu, dříve než produkt zastará uvede Tim Cook něco nového. Komentovat tento nákup není důležité, stačí fotky na facebooku a všem je jasné, že tohle je to pravé.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama