Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD

Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD | Kapitola 12

Z. Obermaier

Z. Obermaier

27. 4. 2015 07:00 28

Seznam kapitol

1. Zenbook UX305FA - Úvod 2. Tři různé pohledy na jeden notebook 3. Intel Broadwell-Y (Core M) 4. Představení, balení a specifikace 5. Asus UX305FA - hardware I. (CPU, GPU) 6. Asus UX305FA - Hardware II. (disky, paměť)
7. BIOS a software 8. Zpracování, konektory, repro a displej 9. Klávesnice, chlazení a výdrž baterie 10. Výkon systému 11. Galerie notebooku 12. Závěr

Dnes si představíme skutečného „krasavce“ mezi ultrabooky. Pasivně chlazený, extrémně lehký a tenký počítač s kovovým tělem nabízí 13,3" IPS displej s vysokým rozlišením 3200 × 1800 bodů, nový 14nm procesor Intel Broadwell a dostatek portů. Pokud jste hledali levnějšího konkurenta novému Macbooku, právě jste ho našli.

Reklama

Závěr

Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes nebudu hodnotit já a za sebe, ale nechám to na našich třech uživatelích s rozdílným pohledem na nákup hardware, životní filozofií a také různě naditou peněženkou. V každém ohledu se nad testovaným počítačem zamyslí a svou optikou zhodnotí klady i zápory stroje.

Hodnocení „Geeka“

Co se týká komponentů, nejvíce oceňuji použitou moderní platformu postavenou na 14nm procesu. Sice jde o předraženou záležitost, ale Broadwell-Y je to nejpokročilejší platformou na trhu pro úsporné ultrabooky. Vše je integrováno do jednoho procesoru, vše pod jedním chladičem. Kapacita pamětí je sice slušná (dnes nejčastější), dle mého názoru by ale počítač měl mít možnost si osadit další modul a paměť rozšířit. Také SSD disk bych chtěl možná větší, ale určitě výkonnější, tento osazený mne příliš neoslnil. GPU je slabé, herní výkon téměř žádný.

K počítači výrobce přibalil pouzdro a redukci na LAN, a to mne těší. Za ty peníze toho ale mohlo být víc. Vzhled počítače mi přijde spíše nudný, moc konzervativní. Raději mám počítač, na kterém nebudou vidět tolik otisky prstů a nečistoty. Kovové tělo je zbytečnost. Na pohled sice vypadá počítač pěkně, použitý materiál je nepraktický. Možnosti připojení jsou slušné, několik USB, HDMI a paměťová karta potěší. Zde není žádný problém.

BIOS neumožňuje žádné ladění, zákazník nemá možnost nastavit si sám, co by chtěl. Při téhle ceně už by notebook mohl nabízet víc. Software neumožňuje ladění, taktování, sledování teplot a chování systému. Ovládání zvuku a obrazu skrze aplikace s profily bych nikdy nepoužil, sám si vše nastavím lépe podle sebe. Pro mě tedy softwarová výbava nula.

Výkon je na čip s udávaným TDP je skvělý, určitě bude stačit pro velkou většinu činností. Pro hry by to ale chtělo o kousek výkonnější grafiku. Spotřeba je velmi nízká, použitím tohoto počítače se ročně ušetří dost peněz za energie. Výdrž na baterii je zklamáním, při tak malé spotřebě platformy by měla být dvojnásobná.

Zpracování je kvalitní, vše sedí a je velice dobře provedené. Zvuk by mohl být lepší, hlasitost vyšší a počítači by neměl chybět alespoň malý sub-woofer. Také by měla být cesta zvuku otevřená, alespoň nějakou stylovou perforací. IPS displej je dobrou volbou, kvůli barvám i pozorovacím úhlům. Rozlišení je zbytečně vysoké, některé aplikace si s ním neporadí bez potíží. Písmo je malé a někde sotva čitelné, navíc takové rozlišení zbytečně spotřebovává mnoho energie. Pozitivní je, že je displej matný.

Osobně mi na klávesnici chybí numerický blok, také citlivost touchpadu by mohla být vyšší. Klávesnice by měla být podsvícená, zejména u stylového počítače i různými barvami. Jinak nemám s ovládáním žádný problém.

Spousta věcí notebook je prodražuje, bezhlučný chod a s ním spojené kovové šasí, vysoké rozlišení displeje atd. Cena je tedy zbytečně vysoká, právě kvůli zbytečnostem. Z pozice poměru ceny a výkonu je počítač nezajímavý, připlácet jen za design není zrovna dvakrát moudré. Za tuhle cenu se dají pořídit výhodnější počítače.

Hodnocení „Manažera“

Nejnovější procesor z produkce Intelu nemůže zklamat, výhodou navíc je jeho nízká spotřeba. Operační paměť je dostatečná, stejně jako základní kapacita pevného disku. Větší disk by se případně dokoupil časem, pokud by přestala kapacita stačit. Grafická karta akceleruje všechny moderní formáty, herní výkon není důležitý.

Skvělé je zpracování, nízká hmotnost a možnosti připojení dalších zařízení. Potěší bezdrátové připojení pro oba moderní standardy, také přibalený obal se jistě bude hodit. Praktické jsou hlavně rozměry a hmotnost – pro přenášení mezi kanceláří, autem a doma ideální záležitost. Zajímavá je i rozšířená záruka na výměnu a doplacení kupní ceny.

Nastavení BIOSu mne nezajímá, přibalená aplikace pro nastavení gest a ovládání je zajímavá a potřebná. Ostatní volby využiji jen zřídka, nastavení obrazu pro film se ale může jistě hodit a jistě jej využiji.

Výkon je krapet slabý na velké tabulky a prezentace, je vidět, že dvě fyzická jádra (byť s HT) nemají takový výkon jako starší čtyřjádra. U velkých sheetů a prezentací s množstvím obrázků je načítání dlouhé. Jde to překousnout, ale mohlo by to být lepší. Tohle ale není pracovní stroj, spíše stylovka pro cestování, tento nedostatek jí tedy odpustím. Spotřeba je nízká, výdrž na baterii dostatečná. Několik hodin prezentace zvládne, přesuny mezi více místy také přežije bez nabíjení.

Šasí je pevné, zpracování bezchybné. Ale víko se přeci jenom prohýbá více než u robustnějších počítačů. Na to je nutné dát pozor. Kvalita zvuku zcela dostačuje, možná jen hlasitost by mohla být vyšší. U menších prezentací bez reproduktorů už nemusí stačit. Displej je skvělý, extrémně vysoké rozlišení ale u některých aplikací bude dělat problémy a vyžádá si snížení rozlišení. Většinou ale funguje skvěle.

Na klávesnici se skvěle píše, odezva i zdvih kláves je takřka ideální. Při večerní práci nebo cestování bych sice ocenil podsvícení, není ale podmínkou. Ovládání počítače je velmi dobré.

Pokud zvážím nízkou hmotnost, malé rozměry, vysoký výkon, skvělý displej, dostatek portů, nízkou spotřebu a vysokou mobilitu, je cena velice dobrá. Spíše myslím, že skvělá. Coby stylový počítač se solidní výdrží a touto výbavou je to velké lákadlo. Jako cestovní, nikoliv přímo pracovní stroj a jako doplněk kanceláře, což má ultrabook být, skvělá volba.

Hodnocení „Frikulína“

Použité komponenty a 8GB paměti jsou zcela dostačující, stejnou platformu nabízí nový MacBook. Co je dobré pro MacBook, musí být dobré pro všechny počítače dalších výrobců. Za mně jsou komponenty správně „cool“ a tedy bez problémů.

Naprosto cool vzhled, každý v kavárně se na počítač podívá, případně se zeptá co je to zač a kolik stojí. Sice to není Apple, ale hodně se tomu blíží. Povrchová úprava je magnet na oči. Za mě v tomto směru spokojenost. Výbava je dobrá, Wi-Fi funguje a z USB portů jde nabíjet najednou telefon i tablet bez problémů!

BIOS nepoužívám, instalovaný software nevyužívám, chybí mi ale občas GarageBand a hlavně Music. Výkon je naprosto dostatečný pro všechny mé činnosti. Spotřeba mne netrápí, u tohoto počítače nebude zásadní. Výdrž na baterii je slušná, pro mne zcela dostatečná. Pokud se notebook vybije, vždy je po ruce nějaká zásuvka – na to jsme zvyklí a podle toho vybíráme prostory k „práci“ i zábavě.

Zpracování a povrchová úprava je super. Zvuk by mohl být lepší, jelikož mé starší notebooky hrály podstatně lépe a víc nahlas. Displej je naprosto geniální, tak jemný a ostrý. Nechápu, jak jsem mohl do této chvíle žít bez „Retina“ displeje, sorry QHD+ displeje i na 13" ultrabooku. Klávesnice je skvělá, stejná jako u Macbooku. Podsvícení ale jasně chybí, večer je nutné mít zapnutou bílou barvu podsvícení. Jinak není s ovládáním žádný problém.

Cena je fantastická, je dost vysoká aby oddělila zrno od plev a počítač stále vychází podstatně levněji než nový Macbook. Je atraktivní, lehký, moderní, výkonný, a zaujme okolí což je důležité.

Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení notebooku děkujeme společnosti ASUS Czech republic

Zenbook Asus UX305FA: elegantní stylovka s QHD+ LCD
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama