3D tisk: Úspěšná technologie, které se doma nedaří
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek 3D tisk: Úspěšná technologie, které se doma nedaří

3D tisk: Úspěšná technologie, které se doma nedaří | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 5. 2016 18:00 34

Seznam kapitol

1. Zhmotněná budoucnost 2. Malý domácí replikátor? 3. Pomalu, nedokonale, neprakticky 4. Stále lepší... a stále dražší
5. Profíkům pomáhají... 6. Doma jen překážejí 7. Budou i doma dávat smysl?

Myšlenka 3D tisku se mi líbí, považuji ji za zcela zásadní. Jak jinak si budou kosmonauti na svých cestách vyrábět náhradní díly? Reprap se v mém vidění blíží myšlence samoopravující se a sebereplikující se technologie, což je technologie jistě nejdokonalejší. Ale může něco takového dávat smysl i v běžných domácnostech?

Reklama

Ale to nevadí. Základním trendem, který táhne 3D tisk, není široká adopce do domácností, ale jejich profesionální využití. Firmy používají 3D tiskárny pro prototypování, pro profesionální využití – a v něm cena nehraje až takovou roli, důležité jsou hlavně vlastnosti tištěných materiálů. Profesionálové mají peníze, drahá tiskárna pro ně není problém, pokud sama dokáže zjednodušit či zlevnit nějakou ještě složitější a dražší činnost.

Bylo to hodně vidět u DLP tiskáren Futur3D, které se od Reprapu zásadně liší. Místo toho, aby se nanášela tenká čára tuhnoucího plastu, vytahuje jejich tiskárna 3DWARF model z rezinu, který tvrdne působením UV světla. Tisk je relativně pomalý, asi 3 cm za hodinu, je ale velice přesný. Velmi zajímavý je pro šperkaře, kteří si mohou tisknout formy pro odlévání, ale taky třeba pro zubaře.

Výroba zubních můstků je složitá a nepříliš příjemná. Klasická technika vyžaduje odlévání a výroba můstku ručně přijde na desetitisíce. Ve Futur3D nám ukazovali, jak se s jejich tiskárnou a fotogrammetrickým měřením dá vytvořit model rychleji, pro pacienta příjemněji a levněji. Navíc lze výrobu naskenovaného modelu opakovat, případně ho před opětovnou výrobou upravit. Opět jde o případ využití, který nemá smysl doma, pokud ale máte zubní kliniku, zubaři tiskárnu využijí.

Ano, byla by legrace vyrábět si vlastní figurky, u kterých by se hodila vysoká přesnost DLP tisku se šířkou vrstvy pouhých 0,015 mm. Jenomže to je drahé a pro domácí použití nepraktické.

Čištění je radost...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama