3D tisk: Úspěšná technologie, které se doma nedaří
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek 3D tisk: Úspěšná technologie, které se doma nedaří

3D tisk: Úspěšná technologie, které se doma nedaří | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 5. 2016 18:00 34

Seznam kapitol

1. Zhmotněná budoucnost 2. Malý domácí replikátor? 3. Pomalu, nedokonale, neprakticky 4. Stále lepší... a stále dražší
5. Profíkům pomáhají... 6. Doma jen překážejí 7. Budou i doma dávat smysl?

Myšlenka 3D tisku se mi líbí, považuji ji za zcela zásadní. Jak jinak si budou kosmonauti na svých cestách vyrábět náhradní díly? Reprap se v mém vidění blíží myšlence samoopravující se a sebereplikující se technologie, což je technologie jistě nejdokonalejší. Ale může něco takového dávat smysl i v běžných domácnostech?

Reklama

Bylo by super, kdybyste si mohli tisknout třeba náhradní díly ke značkovým výrobkům. Jenomže tam nejsme a s postoji firem jako je LEGO k autorským právům patrně ani nebudeme. Bylo by praktické, kdybyste si mohli vytisknout chybějící dílek stavebnice, ale co by dělalo LEGO, kdyby publikovalo všechny modely všech svých dílků? Podobně je to i u jiných výrobců, kteří prostě nejsou motivovaní dělit se o konstrukci svých dílů, nabízet modely svého zboží a ničit si tak vlastní servis anebo odrazovat kupující, kteří si půjdou místo opravy koupit nový výrobek.

Kreativní komunita je úžasná, k vidění jsou skvělá 3D umělecká díla, výborně vyřešené designy, ale to omezuje zájem o 3D tiskárny právě na ně. Na modeláře, kutily, umělce, konstruktéry a profesionály, kteří 3D tisk využijí buď prakticky anebo velice kreativně. 3D nástroje pro civilisty nemůžou vypadat jako 3D Studio, musí být ultra jednoduché, případně nesmí vyžadovat vůbec žádné znalosti. Vyberete si z katalogu objekt, načtete čárový či QR kód anebo věc vyfotíte – a dostanete výsledek. Pak budou zajímavé i pro domácnosti.

Vývoj 3D tiskáren směřuje zatím tam, kde je poptávka a kde jsou peníze. Pokud před pár lety panoval stran domácího 3D tisku optimismus, dnes panuje spíše skepse. 3D tiskárny musí přinést svým majitelům praktický smysl, musí být opravdu užitečné. Do té doby budou vyhrazeny jen pro kosmonauty, konstruktéry a umělce. Je otázkou, jak dlouho bude trvat, než se opravdu praktické domácí využití objeví – a zda se vůbec objeví.

Nakonec se může ukázat, že spíš než domácí 3D tiskárny vzniknou něco jako malosériová 3D výrobní centra, která vám na podstatně výkonnějším zařízení mnohem efektivněji vyrobí na zakázku to, co potřebujete. Že se z 3D tiskáren stane něco jako šicí stroj, zařízení, které se hodí šikovným švadlenkám a profesionálkám, ale rozhodně nejde o nutnou výbavu každé domácnosti, jako je třeba vysavač.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama