420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek 420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power

420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power | Kapitola 2

Pavel Boček

Pavel Boček

19. 9. 2016 03:00 16

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení 6. Úvod do metodiky měření a testovací přístroje
7. Další vybavení 8. Přístroje k měření elektrických veličin 9. Přístroje k měření neelektrických veličin 10. Měření 11. Metodika hodnocení 12. Hodnocení, závěr, poděkování

Linkworld! Značka, ze které těm, kteří se s ní už důvěrněji seznámili, vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Zdroje Linkworld byly stejně jako mnoho jiných střepů velice oblíbené na přelomu tisíciletí. Nicméně i dnes jedou dál a tento 420W model nyní koupíte za pouhých pět set korun. Na čem všem se šetřilo a povedlo se na něm aspoň něco?

Reklama

Konektory, kabeláž

Kabeláž je docela zajímavá. Jelikož spousta výkonu je alokovaná na +5 V, vodiče pro toto napětí v Main ATX jsou 18AWG. Všechny ostatní včetně SATA a molexů jsou 20AWG. Některé pro menší výkony (PWR On či komplet ke konektoru Berg) dokonce pouze 22AWG. SATA konektory ani nemají zapojeno +3,3 V. Znovu opakuji, že z mého pohledu byla naprostá pitomost to do standardu vůbec dávat, protože teď, po mnoha letech, teprve máme nějaké minoritní množství mSATA SSD, které toto napětí využijí. Většina větších disků to v životě nepoužije, protože musí fungovat s redukcemi z molexu. Navíc i 3,3 V dnes nenapájí přímo nic, stejně je třeba použít měniče.

420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power
i Zdroj: PCTuning.cz

Aby ušetřili tak Linkworld vůbec kabely a piny neosadil. Ačkoli tedy v tomto je standard SATA dementní, tak přítomnoist +3,3 V vyžaduje a v podstatě všechny zdroje, které jsem viděl, to vždy měly. Až dokud nepřišel Linkworld. Výjimkou byl minule SilentiumPC Elementum SI-350, kde napětí chybělo na jednom konektoru, nicméně ten je mnohem mladší, Linkworld byl první.

Konkrétně máme následující:

  • 1× Main ATX (20+4pin): 32 cm
  • 1× ATX 12 V (4pin): 38 cm
  • 3× SATA: 1× 34 cm, 1× 49 cm, 1× 50 cm
  • 2× peripheral molex: 1× 33 cm, 1× 65 cm
  • 1× Berg pro FDD: 66 cm

Vnější provedení, chlazení

Kovová šasi zdroje je vyrobena z 0,7mm SECC plechu, který pravděpodobně není vůbec barven. Maximálně je na něm jedna vrstva průhledného laku. Působí velice levně a jak můžete i vidět, obě poloviny moc dobře nesedí do sebe. Šroubky už teď sotva drží, po jejich několikaterém vyšroubování už je není možné utáhnout.

420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power
i Zdroj: PCTuning.cz

Přední strana má obvyklou šuntovní mřížku v podobě několika otvorů vyseknutých přímo do plechu. I tak tam zbývá víc plechu, než těch děr. Toto řešení obvykle bývá i poměrně hlučné. Linkworld dokonce osadil čtyři šrouby na ventilátor, ou jé. Nebylo až tak vzácné, že u podobných šuntů v rámci úspor dali pouze dva. Zadní strana na tom není o mnoho lépe, je tam pár nuzných děr pro nasávání vzduchu, žádná hitparáda. Toto se snad ani nemůže uchladit. Kabely vycházející ven nemají žádnou průchodku, plech je pouze ohnutý, aby hrany nebyly ostré.

420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power
i Zdroj: PCTuning.cz

Ventilátor je 8cm s kluzným ložiskem, DF082512SEM. Jméno této generické značky je snad Fonsoning, to je tak asi vše, co jsem k tomu našel.

420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama