420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek 420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power

420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power | Kapitola 5

Pavel Boček

Pavel Boček

19. 9. 2016 03:00 16

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení 6. Úvod do metodiky měření a testovací přístroje
7. Další vybavení 8. Přístroje k měření elektrických veličin 9. Přístroje k měření neelektrických veličin 10. Měření 11. Metodika hodnocení 12. Hodnocení, závěr, poděkování

Linkworld! Značka, ze které těm, kteří se s ní už důvěrněji seznámili, vstávají vlasy hrůzou na hlavě. Zdroje Linkworld byly stejně jako mnoho jiných střepů velice oblíbené na přelomu tisíciletí. Nicméně i dnes jedou dál a tento 420W model nyní koupíte za pouhých pět set korun. Na čem všem se šetřilo a povedlo se na něm aspoň něco?

Reklama

Sekundární strana

Na sekundární straně máme obvyklou sestavu: +3,3 V přes magamp a několik Schottkyho usměrňovačů v pouzdře TO-220. Konkrétně máme MBR20100CT (20/150 A při 100 V a 120 °C, úbytek 0,95 V při 20 A a 25 °C, 0,85 V při 25 °C) pro +12 V. Větve +3,3 i +5 V mají obě stejný model, Jilin Sino Microelectroncïcs SBL2040CT (20/150 A při 40 V a 100 °C, 0,6 V při 10 A a 25 °C). Připomínám, že větev +5 V má údajně dodat 34 A. Většina usměrňovačů sice má nějakou rezervu, ale pochybuji, že to je 70 %. Ve zdroji nejsou ŽÁDNÉ Pi tlumivky ve výstupní filtraci, ačkoli jsou pro ně na desce pozice. Větev +12 V dokonce nemá osazen ani druhý kondenzátor. Vše jsou Canicon a Fuhjyyu, strašné.

420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power
i Zdroj: PCTuning.cz

Již zmiňovaný mikročip Weltrend kontroluje UVP a OVP, víc neumí. Regulace otáček ventilátoru však ve zdroji je nainstalována. Sestává z termistorového čidla (umístěného uprostřed společné výstupní tlumivky) a NPN tranzistoru v pouzdře TO-92, Unisonic Technologies 2SD1857L. Hádám, že tlumivka se bude značně zahřívat, když je čidlo právě na ní.

Kvalita provedení

Jako obvykle se zde zaměřím zejména na celkovou kvalitu továrního zpracování a další věci jako elektrickou bezpečnost, kvalita součástek byla již probrána v předchozích kapitolách. Oddělení primární a sekundární strany je dobré, navíc jsou v desce nějaké otvory pro oddělení neusměrněné části primární strany od zbytku. A několik děr pod transformátory pro lepší chlazení. Pod deskou není žádná izolační folie, nicméně uprostřed je alespoň distanční sloupek. Elektrody jsou zkrácené dobře. Pájení není tak tragické, jak by člověk od zdroje této ceny očekával. Na desce bylo mnoho problémů, avšak většina byla lépe či hůře manuálně přepájena.

420 W za pětikilo: Linkworld Stability Power
i Zdroj: PCTuning.cz

Dokonce je k nalezení i nějaké to zesílení cest vedoucích větší výkony. Není to nic, o čem bych psal domů, nicméně alespoň něco. Desku po opravách nikdo neočistil, nicméně byla očištěná alespoň před tím, jelikož na ní nejsou žádné kuličky pájky. Snad bych i přihodil nějaké body, ale tohle stejně neprojde, tak si můžu ušetřit námahu. Podivná vlákna, kterých bylo možné si všimnout na předchozích snímcích, jsou zbytky tavného lepidla. To bylo použito k zafixování součástek. Pokud jste s tavnou pistolí někdy pracovali, tak víte, že takové zbytky za sebou nechává. Rozhodně to zdroji neprospěje, má tendenci se odlepovat a nějaké takové kusy mohou např. zadrhnout ventilátor. Případně pokud se zdroj zahřeje na vysoké teploty – což tyto křápy dělají - tak se lepidlo roztaví. Při dalším zahřívání se začne rozkládat, myslím, že se klidně může stát i vodivým či hořlavým.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama