8v-audio-hercules-fortissimo-iii-7-1
Hardware Článek 8V audio: Hercules Fortissimo III 7.1

8V audio: Hercules Fortissimo III 7.1 | Kapitola 2

HADiCE

HADiCE

12. 11. 2002 00:00 5

Seznam kapitol

1. Výbava karty 2. Připojování a konfigurace 3. Testy a závěr

Doplněné informace o Dolby Digital EX. I přesto, že je dnes integrovaná zvuková karta samozřejmostí každého PC, vyhledávají někteří uživatelé alternativní adaptéry poskytující lepší zvuk, nebo podporu více kanálů pro DVD filmy a hry. Jak je na tom jedna z prvních karet v dostupné cenové kategorii podporující 7.1 a Dolby Digital EX od firmy Hercules se dozvíte z této stručné recenze.

Reklama

Připojování příslušenství

3,5" konektory jsou odlišeny barevně, což sice není tak efektní jako pozlacení u některých konkurenčních karet, ale zato je zapojování mnohem přehlednější.

Ideální reprosoustava pro tuto kartu je samozřejmě systém 7.1 (Creative Labs již chystá odpovídající sadu). V praxi ale bude často karta pracovat pouze s reproduktory 5.1 - pak můžete "zbylý" konektor pro 7 a 8 kanál využít jako sluchátkový (mezi reproduktory a sluchátky je možné přepínat softwarově - bez pracného přepojování kabelů).

8V audio: Hercules Fortissimo III 7.1
i Zdroj: PCTuning.cz


příklad zapojení příslušenství - podle manuálu

Pokud čtete o zvukových systémech 7.1 poprvé, možná Vám není zcela jasné, kam přesně se reproduktory umisťují. Správně by měly být 3 čelní reproduktory v jedné úrovni s hlavou posluchače a prostorové (zadní a boční) o něco výše. Subwoofer se jako obvykle doporučuje umístit do rohu místnosti.

8V audio: Hercules Fortissimo III 7.1
i Zdroj: PCTuning.cz


Takto vypadá doporučená konfigurace zvukového pole 5.1
- např. pro reprodukci Dolby Digital 5.1 (AC-3)


Rozmístění reproduktorů pro pole 7.1, zadní efektové reproduktory hrají mono.
i Zdroj: PCTuning.cz
Rozmístění reproduktorů pro pole 7.1, zadní efektové reproduktory hrají mono.

Vývoj zvukových systémů v PC

V době stereo systémů (které můžeme označit jako 2.0) byly reproduktory umístěny vlevo a vpravo ve stejné vzdálenosti od posluchače. Veškerý zvuk pocházel jen z oblasti před posluchačem a prostorový zvuk téměř neexistoval (kromě emulace typu HRTF). Proto přibyly další dva zadní reproduktory které dokázaly zvuk "umísťovat" v ideálním případě odkudkoliv. Jenže právě v ideálním případě, kdy posluchač seděl přesně uprostřed kružince, na které byly umístěny reproduktory. Při vychýlení posluchače ze středu kružnice do strany pak zvuk nebyl slyšet od monitoru, ale z prostoru vedle něj. Tento nedostatek byl odstraněn s příchodem pátého reproduktoru umísťovaného nad střed obrazovky (při přehrávání DVD slouží např. pro dialogy).

Zatím jsme neuvažovali subwoofer. Ten je vždy jeden, protože přehrává nejnižší slyšitelné kmitočty, které lidské vnímání nedokáže lokalizovat. V případě 2.1 a 4.1 reproduktorů byl zvuk pro subwoofer filtrován ze dvou resp. všech čtyř kanálů. Až u 5.1 systémů je kanál pro subwoofer definován přímo v přehrávaném zdroji (Dolby DIGITAL, DTS).
Při přehrávání jiných zdrojů (i her) jsou kmitočty pro subwoofer opět jen filtrovány ze všech kanálů.

Co jo to Dolby Digital Ex:

Dolby Digital Ex (vyvinutý se studiem Lucasfilm THX) rozšiřuje zvukové pole tím, že do pásma surround reproduktorů kóduje jeden zadní kanál navíc, a to maticovou metodou - tedy podobně jak tomu bylo u stereosignálu s dodatečným analogovým "zadním" kanálem ProLogic. Výhodou je to, že datový záznam je stále jen 5.1 a že dodatečná informace nevyžaduje další "stream" - také kompatibilita s 5.1 je zajištěna (stejně tak, jak je možno Dolby ProLogic na kazetách VHS poslouchat jako stereo).

Jelikož se jedná o kanál mono, můžeme spíše mluvit o zvuku 6.1:

  • přední: 1 2
  • boční: 3 4
  • střed: 5
  • zadni: 6 6
  • + subwoofer

(... stejně jako starý systém Dolby ProLogic bychom mohli označit za 3.1)

Konfigurace zvukového pole

Přes ikonu v systray se dostanete k přehlednému ovládacímu panelu, který umožňuje nastavit mimo jiné typ připojených reproduktorů (7.1, 5.1, 4.1 atd...) a také hlasitost každého reproduktoru zvlášť. Tato funkce se mi při testech jevila mnohem užitečnější než prostorové vyvážení, které můžete nalézt u jiných karet.

Barvu zvuku můžete změnit ekvalizérem s několika přednastavenými křivkami. Hardwarové efekty jako ozvěny apod. tato karta nemá, ale v této cenové kategorii to nevadí (navíc jejich nasazení při poslechu je velmi diskutabilní).
Frekvenční limit přesměrování na subwoofer (LFE) máme možnost nastavit volbou "small speakers". Volbu využijete, pokud máte reprosoustavu sestavenou z malých satelitů a subwooferu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama