8v-audio-hercules-fortissimo-iii-7-1
Hardware Článek 8V audio: Hercules Fortissimo III 7.1

8V audio: Hercules Fortissimo III 7.1 | Kapitola 3

HADiCE

HADiCE

12. 11. 2002 00:00 5

Seznam kapitol

1. Výbava karty 2. Připojování a konfigurace 3. Testy a závěr

Doplněné informace o Dolby Digital EX. I přesto, že je dnes integrovaná zvuková karta samozřejmostí každého PC, vyhledávají někteří uživatelé alternativní adaptéry poskytující lepší zvuk, nebo podporu více kanálů pro DVD filmy a hry. Jak je na tom jedna z prvních karet v dostupné cenové kategorii podporující 7.1 a Dolby Digital EX od firmy Hercules se dozvíte z této stručné recenze.

Reklama

Testy byly prováděny na reproduktorech Creative Inspire 5300 (5.1), které jsme pro režim 7.1 doplnili stereo reproduktory stejných parametrů. Aby nedošlo ke zkreslení různou hlasitostí jednotlivých kanálů, nastavili jsme ji pomocí šumového signálu přehrávaného postupně ze všech reproduktorů.


Dolby Digital vs Dolby Digital EX


Nasazení dodatečných reproduktorů "ospravedlňuje" především (a dále uvidíte, že bohužel jen a pouze) existence standardu Dolby Digital EX. Při přehrávání DVD filmů obsahující tuto zvukovou stopu se počítá s reproduktory umístěnými po stranách místnosti a za posluchačem. Prostorové efekty pak dokážete lokalizovat přesněji a při správné konfiguraci zvukového pole je zvukový zážitek opět větší.

Problémem však je, že počet DVD titulů se stopou Dolby Digital EX je malý (na poslední chvíli: český "Pán prstenů" obsahuje mimo českého zvuku 5.1 i anglický zvuk ve formátu Dolby EX). DVD tituly vydané dříve než v roce 2002 a většina "běžných filmů" však záznam EX nemají - zvuk je většinou 5.1 (Dolby Digital AC-3) a zadní reproduktory jsou tedy "hluché".

Poznámka: Nepleťte si Dolby Digital EX se standardem DTS - ten pouze definuje zvuk o vyšší kvalitě (vyšší je i datový tok), než to dovoluje specifikace Dolby Digital.

8V audio: Hercules Fortissimo III 7.1
i Zdroj: PCTuning.cz


...jediný způsob jak "rozhýbat" 7. a 8. reproduktor

Dopněno: Po poslechu DVD "Pána prstenů" v konfiguraci 5.1 a 7.1 musím konstatovat, že dodatečné reproduktory dokážou zvukový obraz skutečně zpestřit (nutností je pečlivé rozmístění reproduktorů). Scénu boje s jeskynním obrem jsme si docela vychutnali - i když obecně lze říci, že přechod na 7.1 není rozhodně tak drastický (v kladném významu) jak skok z Dolby Pro Logic (upravené stereo) na Dolby Digital 5.1.


Přirovnal bych to k monitorům, kdy je přechod z 15" na 17" zásadním zlepšením, zatímco skok ze 17" na 19" je již docela nevelký. Jistě si sami odvodíte, že je výhodnější mít kvalitní reprosystém systém 5.1, nežli jakkoli kompromisní 7.1.


Herní efekty


Při posuzování zvukového výstupu 3D her je nutno si uvědomit, že matematické modely generování prostorového zvuku rozhraní DirectSound 3D generují zvuk zásadně jako čtyřkanálový - tedy 4.0. V této situaci by zbývající reproduktory měly tedy správně mlčet (stačí si projít diskuze na Internetu s nářky: "nehraje mi centr, pomozte" - to je však správné!).

8V audio: Hercules Fortissimo III 7.1
i Zdroj: PCTuning.cz


Pokud požadujete kompatibilitu s Dolby Digital (5.1, 6.1, 7.1) dejte "zadní" reproduktory na boky místnosti.

Pokud u her trváte na režimu 7.1 či 5.1, pak je zvuk pro zbývající reproduktory (střed / boční pár) dopočítáván z matice 4.0 ovladačem, bohužel výsledek není příliš oslňující. Hlavně u středového reproduktoru se zdálo, že přehrává všechny zvuky z levého a pravého kanálu (tedy že je tedy jakýmsi průměrem těchto kanálů). Mnohem lepšího výsledku bylo dosaženo při nastavení výstupu na 4.1, kdy je zvuk do prostoru umísťován tak, jak byl vygenerován zvukovým 3D enginem (subwoofer zde nečiní žádné problémy, neboť basy nejsou lokalizovatelné). Přínos systému 7.1 v herním nasazení je tedy prakticky téměř nulový (joro: leda že bychom měli exkluzivní herní místnost s reproduktory 7.1, LCD projektorem a plátnem 3x 2m).

Poznámka: Na zvuk 7.1 se chystá i slavná firma Creative Labs s Audigy II. I když si jistě připraví nějaké to demo, které ukáže režim 7.1 ve skvělém světle, bude jistě zápasit s podobnými problémy. Jsem si téměř jist, že i v tomto případě je u her konfigurace 7.1 prakticky zbytečná.

Stejný způsob nastavení bych doporučil i pro jakkoliv náročnější přehrávání hudby, tedy 2.1.

Závěr


Vzhledem k zajímavým výsledkům při přehrávání DVD filmů bych Fortissimo III doporučil zejména těm, kteří se zaměřují právě na DVD. Dnes už je totiž jasné, že se standard Dolby Digital EX uchytil a že počet takto ozvučených titulů bude stále stoupat. Pokud si navíc dají práci se správnou konfigurací zvukového pole 7.1 odměnou jim bude o stupínek lepší zvukový zážitek. Příjemným doplňkem karty je i digitální optický výstup - ten ocení, jak jsem už řekl, zejména majitelé Minidisků. Dnes se však tyto výstupy vyskytují i na integrovaných zvukovkách, takže žádný převrat se zde nekoná.

I pokud jste občasnými hráči her, karta vám bude stačit. Náročnějším "pařanům" bych doporučil zvážit stále široce podporovanou (a klidně i levnější variantu) karty Sound Blaster Audigy, která přes výstup "jen" 5.1 nabízí lepší zpracování zvuků ve hrách a navíc má více hardwarových efektů a ekvalizérů a v neposlední řadě také kvalitnější převodníky.

Pro:


  • možnost přehrávání DVD se zvukem Dolby Digital EX,

  • dosud první komerční karta s výstupem 7.1,

  • solidní podpora na internetu.

Proti:


  • použitý čip nepatří mezi špičku - jedná se o komerční typ,

  • relativně vysoká cena - cca 1590Kč bez DPH,

  • systém 7.1 nepřináší v herním nasazení žádnou výhodu,

  • počet digitálních vstupů a výstupů je nízký (1+1SPDIF), výstup je pouze optický,

Na závěr je nutno si uvědomit, že vícekanálové zvukové karty nemají opodstatnění, pokud k nim nepořídíte odpovídající reprosoustavu. Tu musíte navíc odpovídajícím způsobem rozmístit (tedy ne "naaranžovat" k monitoru). Máte-li tedy na stole malé stereo bedýnky, vězte, že integrovaný kodek vám bohatě stačí.

www.hercules.com

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama