A teď zpět k cenové válce: bingbook versus chromebook
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek A teď zpět k cenové válce: bingbook versus chromebook

A teď zpět k cenové válce: bingbook versus chromebook | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

9. 1. 2015 03:00 12

Seznam kapitol

1. Zmrtvýchvstání netbooků 2. Od netbooků přes levné notebooky k chromebookům 3. Když každý výrobce chce svůj MacBook Air... 4. S bingbookem proti chromebookům
5. Silné a slabé stránky chromebooků 6. Silné a slabé stránky bingbooků 7. Tak který?

Bylo nebylo, notebooky se prodávaly za krásných a luxusních třicet, padesát anebo sto tisíc. Potom přinesl Asus koncept velmi levného, pomalého a plastového stroje – netbooku, který přišel na šest a půl tisíce. S postupem času se netbooky podařilo nahradit dražšími ultrabooky, ale pak přišel Google a problém s levnými stroji je tu zas.

Reklama

Historie chromebooků se dá skutečně dopátrat k prvnímu zařízení, se kterým se začalo používat označení netbook – Asusu EEE PC 701 – mimo jiné proto, že ho nepoháněly Windows, ale Linux.

A teď zpět k cenové válce: bingbook versus chromebook
i Zdroj: PCTuning.cz

I jeho ostatní specifikace byly na svou dobu (2007) minimalistické: Procesor Celeron M na 900 MHz, 512 MB RAM a integrovaná grafika GMA900 byla doplněna diskem SSD o velikosti 4 GB. Sedmipalcový displej měl doslova pravěké rozlišení 800×480 bodů, což by zaujalo tak na počátku 90. let. Ostatní parametry také nebyly ohromující, ethernet, Wi-Fi, baterie s výdrží 3 hodiny 45 minut. Výhodou byl chladný provoz a fakt, že stroj neměl harddisk, takže snesl i drsnější zacházení za provozu. A stál jenom něco přes šest tisíc!

Přes svoje omezení se staly netbooky velice populární, právě kvůli nízké ceně. Jejich popularitu jenom podpořila panika u Microsoftu, který po jistém laborování s levnými netbooky a Windows Vista zjistily, že na minimalistickém hardware opravdu fungovat moc dobře nebudou. Zkoušel jsem netbook HP s procesorem Atom a Windows Vista – a věřte mi, patřilo to mezi chvíle, kdy člověk litoval, že se živí recenzováním hardware. Zážitek to byl naprosto strašný.

Nicméně netbooky byly hardwarově poddimenzované, protože každý kilobyte paměti a každý megahertz procesoru zařízení prodražoval. Microsoftu realisticky hrozilo, že pokud zůstanou fundamentalisty a budou nekompromisně protlačovat hardwarově náročnější Windows Vista, tak jim segment nejlevnějších počítačů vyžere Linux. Microsoft navíc sice dělá chyby, ale taky je opravuje, takže se rozhodl prodloužit životnost Windows XP, které byly pro slabý hardware podstatně přijatelnější alternativou.

S tím, jak se objevovaly stále lepší netbooky, se jejich vlastnosti a cena blížily levným notebookům, až se kolem roku 2011 obě kategorie spojily. Jeden z posledních „pravých netbooků“, Asus EEE PC 1001HA, měl už procesor Atom s frekvencí 1,6 GHz, 1 GB RAM a 160 GB harddisk. Kilogram vážící notebooček s obrazovkou 10" měl stále 4 hodiny chodu na baterku, ale jeho vlastnosti byly podobné jako u levných notebooků. Navíc byl mobilnější, v podstatě šlo o velmi levnou verzi mininotebooku, který ještě nějakých pět let před tím patřil naopak mezi úplně nejdražší hardware. Aby toho nebylo málo, pro netbooky začal vznikat doplňkový hardware, jako rozšířená baterie, která počítači dala více než 12 hodin chodu. Kdo by utrácel za drahý hardware, když mu stačilo tohle?

A teď zpět k cenové válce: bingbook versus chromebook
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama