A tenhle znáte? aneb o podivném kouzlu kultury meme
i Zdroj: openclipart.org, autor: rones, CCO 1.0
Internet Článek A tenhle znáte? aneb o podivném kouzlu kultury meme

A tenhle znáte? aneb o podivném kouzlu kultury meme | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 7. 2023 18:00 3

Seznam kapitol

1. A prdí taky novomanželky? 2. Jít do hloubky 3. Dvě dívky a... kočka 4. Jenom lidé v rolích 5. Zlatá padesátá

Memy nejsou vtipy. Je to něco jako vtip, který je ale vtipný pouze za předpokladu, že ho dokážete dekódovat, protože je plný kulturních odkazů. Je to spíš něco jako vtipná kryptokomunikace, fóry jen pro zasvěcené.

Reklama

Meme sám o sobě smysl nedává. Předně, pojednává o událostech, o kterých musíte sami vědět. Ovladač Logitech F710 je celkem řadový bezdrátový herní kontrolér, který by patrně prošel dějinami zcela bez zájmu, nebýt toho, že byl použit pro ovládání ponorného zařízení (submersible) Titan od OceanGate. 

Světem nejprve oběhla fotografie Stocktona Rushe svírajícího kontrolér, potom se objevil rozhovor, ve kterém řízení ponorky ovladačem prohlásil za inovativní – a pak se už rozjely memy, například ten, když hráč rozzuřeně zahodí ovladač, který se zaboří do plexiskla ponorky – a ostatní cestující na to koukají v děsu. Ovládání kontrolérem bylo kritizováno experty na ponorky, ne snad proto, že by se podobné komponenty neobjevovaly i u jiných projektů, ne: Odborníci vyzdvihli, že standardní ovladač je často lepší než home-made řešení, protože je navržený jako odolný a je snadno nahraditelný, ale kritizovali bezdrátovost ovladače jako riziko. 

To už ale nemohlo zastavit lavinu memů včetně mnoha povedených vtipů. Řekli byste, že asi není v pořádku dělat si srandu z toho, že tam umřeli lidi, ale podařilo se mi objevit i články z roku 1912, kde si tisk utahoval i z potopení Titaniku, takže jsme asi dědičně prokletí všichni a není z toho cesty ven. 

Pointa je ale v tom, že memy nezastavíte a v mnoha případech jde o narážky v podstatě tak nenápadné, že musíte chápat kontext, abyste přišli na to, že se díváte na vtip. Například u této retro recenze ovladače „Is This Old Controller Still Good? (LOGITECH F710 REVIEW)“ s podtitulem „Deep Dive Review“, recenzent ovladač předvádí na ponorkové hře Song of the Deep s poznámkami typu „že v této hře je snadné zemřít“. Je to etické? Asi ne. Je to legrační? Celkem ano!

Pointa je v tom, že pokud byste o katastrofě Titanu nikdy neslyšeli, tak by vám tato recenze patrně nepřišla vůbec ničím divná. Není nijak ofenzivní, jen tak oťukává téma zprava a zase zleva a je zcela na vás, jestli pochopíte, co vám autor naznačuje. A samozřejmě, komentářová sekce je věc sama pro sebe, kde diváci, znalí celého případu, glosují sami po svém. Zajímavé je na tom to, že diváci hrají recenzentovu hru a pokračují v narážkách typu „kvalita je tak dobrá, že bych za to klidně dal i 250 000 dolarů“, což je zjevná narážka na cenu jízdenky Titanem.

Ve finále to pak vypadá jako svého druhu spiknutí, kdy se ti informovaní baví, zatímco ti neinformovaní nechápou, o čem že to je vlastně řeč. Do značné míry to pak připomíná argot, což je mluva specifická pro určité skupiny, například pro zločince anebo pro světské

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama