A tenhle znáte? aneb o podivném kouzlu kultury meme
i Zdroj: openclipart.org, autor: rones, CCO 1.0
Internet Článek A tenhle znáte? aneb o podivném kouzlu kultury meme

A tenhle znáte? aneb o podivném kouzlu kultury meme | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 7. 2023 18:00 3

Seznam kapitol

1. A prdí taky novomanželky? 2. Jít do hloubky 3. Dvě dívky a... kočka 4. Jenom lidé v rolích 5. Zlatá padesátá

Memy nejsou vtipy. Je to něco jako vtip, který je ale vtipný pouze za předpokladu, že ho dokážete dekódovat, protože je plný kulturních odkazů. Je to spíš něco jako vtipná kryptokomunikace, fóry jen pro zasvěcené.

Reklama

Když se nad tím zamyslíte, nějaké spojení mezi memy a argotem opravdu je. Tak za prvé – jste memy jste schopni sdílet s těmi, kteří patří do podobné skupiny, ve které jste i vy a zajímají se o podobné věci jako vy: Politiku, kulturu, sport a podobně. Pokud stejná témata nesdílíte, nebudete memům rozumět.

Další věc je ustálená symbolika ve formátu a v postavách. Memy se mění, ale některé postavy z nich představují určité archetypy, například „dvě dívky a kočka“, který Knowyourmememe popisuje jako „Woman Yelling at a Cat“. Tato stránka nejenže mapuje memy, ale také je umisťuje časově a dokonce evolučně, tedy jaký meme vzniká z jakých předchozích. 

Zatímco „Woman Yelling at a Cat“ se objevuje až v květnu 2019, samotná křičící žena se objevila dříve, v prosinci 2011, jako meme „Taylor Armstrong Crying and Pointing“ a pochází z reality TV „The Real Housewives of Beverly Hills“. Druhá polovina složeného meme, ta s kočkou, se objevuje v červnu 2018 jako „Confused Cat at Dinner“ a ukazuje kočku, která nechápavě zírá na talíř se zeleninou. Teprve kombinací těchto částí vzniká meme, který existuje i v podobě videa – a jednotlivé konkrétní vtipy pak vznikají jako kombinace šablony tohoto meme s nějakým konkrétním obsahem.

WomanYellingAtACat meme.jpg
By ©Bravo Tumblr user deadbefordeath - Daily Mail Tumblr Fair use, Link

Z daného meme pak vzniká spousta variací, osobně se mi líbí „historické ženy křičí na historickou kočku“, což je kreativní rozvádění tohoto nápadu – a ilustruje to kolaborativní charakter lidské inteligence. Přestože neustále sledujeme „souboje o duševní vlastnictví“, nejrychlejší rozvoj ideí nastává jejich sdílením, kdy jeden buduje na myšlence někoho jiného, variuje ji a přidává něco vlastního. 

I když se na první pohled zdá, že memy jsou jenom směšná a okrajová zábava, ve skutečnosti vypráví hodně o tom, jakým způsobem lidstvo spolupracuje, sdílí a předává si zážitky a komunikuje. Jsou poměrně přesně monitorované včetně faktoru IoT (Interest over Time), který ukazuje, jak se vlastně šíří populární myšlenky. Na rozdíl od masové komunikace se memy šíří neoficiálně, jen vzácně se dostanou do mainstreamových médií – a tím pádem jsou zajímavým nástrojem, jak sledovat šíření populárních idejí a také jak vypadá jejich variace v čase.

Ze spousty lidí se staly svého druhu legendy, jako je například Disaster Girl (Zoe Rothová), která proslula jako děvčátko, které se s lehce satanistickým úsměvem dívalo v roce 2004 na požár – anebo Overly Attached Girlfriend (Laina Morrisová), jejíž děsivý úsměv nadšené maniačky děsil nejednoho chlapíka, který zažil nevítanou přízeň fanynek. Řada lidí si neplánovaně prošla „pěti minutami světové slávy“, někdy i s negativními následky, kupříkladu Laina Morrisová popisovala, že se sama stala obětí stalkerů, kteří se pokoušeli získat jak její adresu, tak i osobní záznamy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama