A tenhle znáte? aneb o podivném kouzlu kultury meme
i Zdroj: openclipart.org, autor: rones, CCO 1.0
Internet Článek A tenhle znáte? aneb o podivném kouzlu kultury meme

A tenhle znáte? aneb o podivném kouzlu kultury meme | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 7. 2023 18:00 3

Seznam kapitol

1. A prdí taky novomanželky? 2. Jít do hloubky 3. Dvě dívky a... kočka 4. Jenom lidé v rolích 5. Zlatá padesátá

Memy nejsou vtipy. Je to něco jako vtip, který je ale vtipný pouze za předpokladu, že ho dokážete dekódovat, protože je plný kulturních odkazů. Je to spíš něco jako vtipná kryptokomunikace, fóry jen pro zasvěcené.

Reklama

V současné době frčí memy, které se týkají „toho nejdivnějšího double-feature filmového představení v dějinách“ – Barbenheimer. Spousta lidí nyní plánuje současně navštívit dva zcela odlišné filmy, Barbie a Oppenheimer – a to kombo vypadá opravdu divně. Důvody, proč se tyhle dva filmy tak podivně a neočekávaně nalepily na sebe, se zabývá například tato videoesej, která to rozebírá z hlediska filmařiny, marketingu a kulturních referencí.

Ono to ale možná není tak divné, protože obě postavy do značné míry reprezentují padesátá léta v USA: Barbie idealizovaně, Oppenheimer realisticky. Tyhle věci k sobě nějak podivně patří, jako určitá představa o americkém snu, který už není, o snu, který ve svých reklamách zobrazoval například Fallout. Jestli tahle představa vyjde – těžko říct. Fakt, že fenomén Barbenheimer vznikl spontánně, bez plánování marketérů, ale ukazuje sílu sdílené internetové kultury, která se řídí svými vlastními pravidly a má svoje vlastní hodnoty.

No, pokud se taky chystáte na Barbenheimera, tak si ho pořádně užijte!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama