A tenhle znáte? aneb o podivném kouzlu kultury meme
i Zdroj: openclipart.org, autor: rones, CCO 1.0
Internet Článek A tenhle znáte? aneb o podivném kouzlu kultury meme

A tenhle znáte? aneb o podivném kouzlu kultury meme | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 7. 2023 18:00 3

Seznam kapitol

1. A prdí taky novomanželky? 2. Jít do hloubky 3. Dvě dívky a... kočka 4. Jenom lidé v rolích 5. Zlatá padesátá

Memy nejsou vtipy. Je to něco jako vtip, který je ale vtipný pouze za předpokladu, že ho dokážete dekódovat, protože je plný kulturních odkazů. Je to spíš něco jako vtipná kryptokomunikace, fóry jen pro zasvěcené.

Reklama

Internet ale legendární lidi z memů nezná jako lidi, ale jako jejich role, tedy svého druhu archetypy, které jim sám připsal. Fotografie, které vznikly nezřídka naprostou náhodou, začaly žít svým vlastním životem, staly se prototypy postav a postojů tak, jak je známe například z italské commedia dell'arte. Tam také najdeme kategorie postav (vechhi – starci, innamorati – zamilovaní, zanni – sluhové) a přímo postavy, které představují archetypy a nebo stereotypy. 

Ty jsou často docela komplikované: Harlekýn není jenom naivní zamilovaný mladík, ale i když je obvykle zamilovaný do Kolombíny, je často zbabělý, sobecký a zlomyslný. Kolombína není naivní dívčina, ale intrikánka a manipulátorka, která sice často pomáhá milencům, ale zároveň neváhá zesměšňovat či ponižovat ostatní postavy. Také tam najdeme postavu Dottore, což je starý vzdělaný hlupák, který sice cituje klasiky, ale moc mu to nemyslí a spíš než inteligencí vyniká arogancí a nafoukaností. 

Tohle má podstatně blíž memům než klasickému vyprávění – a teprve v okamžiku, kdy pochopíte Dottora, vám dojde, proč jsou v „Malérech pana účetního“ hloupí šéfové označováni jako „doktoři inženýři“, jako je například „doktor inženýr, největší opora Velkého kříže, vikomt Cobram“ – to je postava přímo jako z commedia dell'arte. Té komedii se nasmějeme i bez znalosti Dottora, takové charaktery známe i u nás, ale Italům to bude připadat vypečenější.

Memy nám ukazují, že smysl pro humor je celosvětový, stejně tak i snaha ho sdílet. Vyžadují ale určitou úroveň chápání událostí, která je u nenáročné internetové zábavy přístupnější, než když se například profesionální tvůrci humoru pokoušejí glosovat něco, co my na jiném kontinentu nechápeme. Tak například South Park je známý tím, že rád paroduje dění v USA, a to řadou narážek, které neameričanům uniknou, nebudou je vůbec chápat. Naopak southparkovské glosování dění v Evropě anebo v Asii je založené na jejich úhlu chápání a z našeho hlediska může vypadat divně, i když naše chápání světa je dost amerikanizované. 

Některé memy mají neobyčejně krátkodobý život, proženou se kyberprostorem a za pár týdnů zmizí. Pak jsou ale memy, které mají až neuvěřitelnou životnost, jako jsou například ty, které se týkají „první reklamace v dějinách“, tedy stížnosti zákazníka jménem Nanni na nekvalitní měď Ea-Nasira z roku 1750 před naším letopočtem – a poté, co Ea-Nasir hrubě odmítl nahradit škodu, tak i na jeho chování vůči Nanniho sluhům. Zde máme jeden kus, který kombinuje memy o El-Nasirovi, o Electronic Arts a taky ten meme s týpkem, co při poradě vyletí z okna.

Věřte nevěřte, memy na tohle téma pozoruji v divočině už dobrých deset let, podobně jako memy na téma „mořských lidí“, tedy záhadného mořeplaveckého národa, který způsobil značné škody klasickým říším ve 13. století před naším letopočtem. Možná tyhle memy tvoří nerdi se zájmem o historii, kdo ví – možná je to skutečně nějaká tlupa, kterou spojuje černý humor a láska ke starověké historii.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama