ac-ati-silencer-4-chladic-z-nove-serie-pro-graficke-karty-rady-radeon-x800
Skříně, zdroje, chladiče Článek AC ATi Silencer 4, chladič z nové série pro grafické karty řady Radeon X800

AC ATi Silencer 4, chladič z nové série pro grafické karty řady Radeon X800 | Kapitola 4

Charles

Charles

20. 12. 2004 00:00 34

Seznam kapitol

1. AC ATi Silencer 4 se představuje 2. Instalace a uvedení do provozu 3. Možnosti přetaktování, Teplota 4. Závěr a hodnocení

Chladiče grafických karet nesoucí označení VGA Silencer od švýcarského výrobce Arctic Cooling není myslím třeba na těchto stránkách představovat. Není tomu tak dlouho, co jsme si představili jednoho ze zástupců nové řady těchto chladičů pro grafické karty ze stáje nVidia. Nyní se podíváme na jednu z celkem 4 možných variant této nové série pro grafické karty ze stáje ATi. Konkrétně na model ATi Silencer 4 určený pro grafické karty řady Radeon X800.

Reklama

Není tomu tedy tak dlouho, co jsme měli co do činění s již několikrát zmiňovaným chladičem AC NV Silencer 3. Tehdy šlo o velice povedený kousek, jehož koupě stojí za zvážení v případě, že máte zrovna nějakou grafickou kartu s nepříliš zdařile provedeným chlazením (ať už jde o otázku hlučnosti nebo účinnosti). Nicméně šlo o model, který je určen již pro výběhové grafické karty (ano, v případě GeForce 5900 XT tomu již tak opravdu je), které mohou být opravdu standardně osazovány chladiči, které svou kvalitou nikoho neohromí.

V dnešním případě tu však máme od Arctic Coolingu model, který je určen pro grafické karty řady Radeon X800, což je současný High-End. A u High-Endových karet je chlazení většinou celkem na vysoké úrovni. Nicméně jak ukázalo měření, tak i zde projeví AC ATi Silencer 4 své přednosti. Zejména jde o schopnost chladit paměti (a to po obou stranách) a také o kombinaci mědi (styk s jádrem - lepší odvod tepla) a hliníku v podobě žeber (chlazení vzduchem, na což je hliník vhodnější něž měď) uvnitř plastového tunelu napájených na měděnou část. Ve spojení s tímto chladičem tak bylo docíleno o poznání nižší provozní teploty i zlepšení možností přetaktování pamětí (na jádro to nijak zvlášť efekt nemělo).

Pokud jde o generovaný hluk, tak v tomto případě musím opět konstatovat, že není na co si stěžovat. Ventilátor je slyšet, pokud bychom jej provozovali na maximálních otáčkách, nicméně jak testy ukázaly, chladící výkon se zrychlením ventilátoru nijak radikálně nezvýšil (2 až 5 stupňů v případě chladiče AC narozdíl od firemního chladiče Asusu, kde byly rozdíly kolem 13 stupňů). Z toho důvodu můžeme s klidem tento chladič provozovat i při standardně nastavené automatické regulaci otáček ventilátoru v závislosti na teplotě jádra, jelikož rychlost ventilátoru je v takovém případě přibližně na 67 procentech a generovaným hlukem vás při této rychlosti opravdu obtěžovat nebude. I kdyby po delší době a ve špatně větrané skříni rychlost přece jen stoupla na 80%, tak i v takovém případě se nejedná o žádný vrtulník. Co jsem zkoušel, tak ventilátor začal být výrazněji slyšet až při otáčkách na 85% a výše. Proto těch 80% považuji za jistou mez, s kterou byste měli být spokojeni.

AC ATi Silencer 4, chladič z nové série pro grafické karty řady Radeon X800
i Zdroj: PCTuning.cz

Je pravda, že chladič nemusí každému vyhovovat z hlediska jeho prostorové náročnosti, nicméně je určen pro současné High-Endové grafické karty, které byly zcela jistě pořizovány za účelem výkonu, což je v mnoha případech spojeno s poněkud náročnějšími požadavky na chlazení. Je ale jasné, že je stále více a více lidí, kteří mají zájem o malé a neslyšné počítače, které nedisponují nijak zvlášť velkým prostorem a možnostmi rozšíření (přesto mohou být takové počítače výkonné). Proto je více než vhodné v takovém případě si ověřit, zda poněkud větší nároky tohoto chladiče na prostor kolem grafické karty by nebyly ve vašem případě problémem. O plusu v podobě záruky v délce 6 let nemá moc smysl hovořit, jelikož vývoj jde obzvláště v oblasti grafických karet natolik rychle kupředu, že jde spíše jen o "papírovou" výhodu, než o něco, co byste v praxi ocenili.

Jak je tedy vidět, nová řada Silencerů má co ukázat i v případě značkových grafických karet a nejen v případě levnějších karet s nekvalitním chlazením. Jistě by se našly ještě vhodnější karty s mnohem důmyslnějším firemním chladičem, než v případě námi testované karty od Asusu, nicméně podstata problému je myslím zřejmá. A to, že pokud máte grafickou kartu řady Radeon X800 a její firemní chladič nemá chlazené paměti, nebo je příliš hlučný, rozhodně zvažte investici do tohoto modelu od AC, pokud chcete kartu ještě více přetaktovat, nebo chcete ztišit její provoz a nebo obojí zároveň. Cena se může zdát za chladič grafické karty poměrně vysoká, nicméně když si uvědomíme, pro jaké karty je konkrétně tento model určen (jedná se o High-End), tak myslím, že v případě zájemce disponujícího kartou z této řady Radeonů to nebude nijak zvlášť problémem.

Závěrečné hodnocení

Klady

Zápory
Solidní chladící výkon (i pamětí) Zabírá celkem 2 pozice
Tichý provoz Nemá manuální regulaci otáček
Keramická ložiska (6 let záruka)  
 

Orientační cena - 726 Kč bez DPH

AC ATi Silencer 4, chladič z nové série pro grafické karty řady Radeon X800
i Zdroj: PCTuning.cz


Prosinec 2004, Arctic Cooling ATi Silencer 4
"Silver Award za tichý provoz a účinné chlazení"

Za zapůjčení chladiče Arctic Cooling ATi Silencer 4 děkujeme společnosti Bostar

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama