accelero-xtreme-gtx280-mraziva-geforce
Skříně, zdroje, chladiče Článek Accelero XTREME GTX280 - Mrazivá GeForce

Accelero XTREME GTX280 - Mrazivá GeForce | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

26. 3. 2009 06:00 18

Seznam kapitol

1. Legenda v chlazení 2. Accelero XTREME GTX 280 3. Testovací sestava 4. Výsledky testů 5. Extrém k extrému - hardmod 6. Závěr

Testy chladičů grafických karet se objevují méně často. My se dnes podíváme na jednu zajímavou lahůdku, gigantický chladič pro všechny karty GeForce GTX 200. I když jsem zpočátku neočekával žádné skvělé výsledky, možnosti chlazení mne doslova usadily. Je libo GeForce GTX 200 v zátěži na 40 stupňů? S tímto chladičem je to možné. A existuje i verze pro Radeon HD 4870X2!

Reklama

Fyzická úprava hardware je v rozporu se záručními podmínkami všech výrobců a prodejců. Pokud se k takovému kroku odvážíte, je zodpovědnost za upravovaný hardware pouze ve vašich rukou.  Ono už i takové sundání chladiče může být důvodem k neuznané reklamaci, natož připájené  součástky :-)

Redakce PCT také samozřejmě nenese zodpovědnost za případné zničené komponenty, do takové úpravy se pouštějte pouze v případě, že víte co děláte.

Accelero XTREME GTX280 - Mrazivá GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes testovaný chladič se jmenuje Xtreme, a jeho výkon je opravdu extrémní. Já vám v této kapitole ale nabídku pohled za hranice běžných pokusů, podíváme se na na způsob, jak upravit grafiku hardwarově - voltmod. Podaří se nám tímto způsobem "položit" Arctic Cooling Accelero Xtreme na lopatky?

Pro nás je tato úprava nezbytným tréninkem na blížící se akci Gigabyte GOOC 2009, kde se sjedou nejlepší taktovači Evropy. Abychom se jejich výsledkům mohli alespoň přiblížit, bude nutné upravit grafické karty a chladit je kapalným dusíkem. Podívejme se, co budeme potřebovat:

Accelero XTREME GTX280 - Mrazivá GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

K úpravě jedné grafické karty potřebujeme dvojici vysokootáčkových trimrů. Pokud chceme upravovat pouze napětí jádra GPU, postačí nám jeden. My máme druhý jako záložní. Dále potřebujeme kousek 1mm vodiče, neindukční mikro-pájku s regulovatelnou teplotou. Kousek cínu a tavidlo (kalafuna) je samozřejmostí. K měření odporu trimru a napětí jádra potřebujeme voltmetr a dvě připínací sondy. Seznam potřebného materiálu:

  • 2x 100 Ohm trimr
  • 20 cm vodiče 1 mm
  • Cín a tavidlo
  • "Krokodýlky" k voltmetru
  • Celková cena materiálu - max 100 Kč

Postup úpravy

PCB (plošný spoj) prvních 65nm karet GeForce GTX 280 a GTX 260 je naprosto stejný, vybavený stejným napěťovým regulátorem Voltera VT1165MF. Do jeho zpětné vazby připojíme trimr a změnou jeho odporu budeme regulovat napětí jádra. U této karty je možné stejným způsobem upravit i napětí pro paměti, což ale považuji za zbytečné. Frekvence pamětí GDDR3 je dosti vysoká i bez této úpravy, a nijak více si nepomůžeme. Obecně uznávám pravidlo, že čím méně drátů na kartu připájíme, tím méně problémů s modovanou kartou bude. Je velká škoda, že u těchto původních GeForce nelze odstranit OCP ochranu, tu umíme obejít pouze u karet s 55nm jádrem.

Accelero XTREME GTX280 - Mrazivá GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Accelero XTREME GTX280 - Mrazivá GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Demontujte zadní kryt karty, a najděte oblast zvýrazněnou červeným čtvercem na horním obrázku. V detailu tuto část karty vidíte na druhé fotografii. Na druhý pin od rezistoru (na kartě) je nutné připájet vodič, a ten poté připojit na pin č. 2 trimru. Pozor, připojení na pin č. 2 je nutné dodržet, nesmíte ho prohodit s pinem č. 1. Nyní vezměte multi-metr a připojte "krokodýlky" na piny č. 2 a 3 trimru, točte šroubkem až na maximální hodnotu 100 Ohmů. Poté připojte třetí pin trimru na nějaký GND bod karty, já zvolil napájení ventilátoru (vidíte na obrázku). Tímto máte mod , doporučuji dát vodiče dostatečně dlouhé k upevnění trimru nějak na dobře dostupné místo.

Accelero XTREME GTX280 - Mrazivá GeForce
i Zdroj: PCTuning.cz

Ujistěte se, že odpor trimru mezi dvěma vodiči je maximálních 100 Ohmů. Poté se přesuňte do žlutého čtverce na prvním obrázku, detail této oblasti vidíte nad tímto textem. Na těchto rezistorech se měří napětí jádra GPU. Základní hodnota pro 3D režim je těsně kolem 1,12V. Pomalu snižujte odpor trimru, a měřte úroveň napětí. Softwarovou utilitou EVGA Voltage Tuner je možné nastavit téměř 1,3V, ovšem v obraze byly artefakty. Začal jsem tedy na této hodnotě ..

Výsledek (až později)

Nastavil jsem hodnotu 1,3V a očekával nějaký výsledek, ovšem ten se nedostavil ani při napětí 1,35V. Sice se mi podařilo projít benchmarkem na 830 MHz pro jádro, nebylo to ale bez artefaktů. Na dnes testovaný chladič ale ani napětí 1,35V nestačilo, a ten poctivě držel teploty v zátěži do 45 stupňů. Bez extrémního chlazení ale nemá podobná úprava cenu, je prostě nutné jádro GPU podchladit pod nulu. Teplotou se mění elektrické vlastnosti obvodů a přetaktování je snadnější. Dle zkušeností uživatelů je jádro G200 schopné pracovat s napětím 1,4V i nad frekvence 1 GHz, při teplotě -100 stupňů. To bude naše minimální meta, které budeme chtít na Gigabyte GOOC 2009, dosáhnout.

Dle mého názor je nejsnazší cestou pro extrémní taktování grafik GeForce GTX 200, použití BIOSu karet EVGA a utilita EVGA Voltage Tuner. Musíte ale kartu ochlazovat vodou (nejlépe aktivně chlazenou) nebo kapalným dusíkem a suchým ledem. Výše zobrazenou úpravu raději opravdu nezkoušejte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama