Acer Predator 21 X: Setkání s monstrem
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Acer Predator 21 X: Setkání s monstrem

Acer Predator 21 X: Setkání s monstrem | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

14. 7. 2017 14:00 13

Seznam kapitol

1. S lodním kufrem... 2. Na hraní ideál 3. Kancelář na záda 4. Umíme to také 5. Hodně drahá hračka

Acer Predator 21 X patří mezi nejextrémnější herní notebooky dneška: Zahnutý IPS 120Hz displej, výkonné čtyřjádro od Intelu, dvě GTX 1080 ve SLI, mechanická klávesnice, systém sledování očí Tobii a další vychytávky z něj dělají super herní stroj. Na druhé straně stojí opravdu super peníze, má skoro deset kilo a potřebuje rovnou dvě 330W trafa. Dávají podobné monstrozity smysl?

Reklama

Slyšel jsem celou řadu názorů, které pro podobné stroje žádají upgradovatelnost, modularitu anebo rozšiřitelnost. Upgradovatelnost dovoluje rozšíření paměti či výměnu procesoru. Modularita dovoluje nahrazení grafických karet za lepší, rozšiřitelnost dovoluje doplnění o externí grafiku, která teoreticky může dovolovat i využití interního displeje. Tento koncept se dívá na velkonotebook jako na terminál anebo spíš jako na kostru, kterou lze vylepšovat a doplňovat. Jaký je ale rozdíl oproti upgradovatelnému miniPC? Není to rozumnější volba?

Pokud jde o Acer Predator 21 X, jsem rozpolcen. Předně – velice se mi líbí jako funkčně vyvážený a příjemný herní stroj. Testoval jsem ho na stejném stole, kde léta seděl Sony PCG GRT – a přišlo mi, že by to byl skvělý nástupce, který by na tom samém místě mohl sedět spoustu let a na kterém by se dala zahrát spousta her. Problém je ale v těch „dvou drobnostech“: Za prvé, velkonotebook Sony jsem první léta používal na cestách, tahal jsem ho letadlem, po hotelech, nosil z práce domů a nazpět. Většinu času strávil na mých zádech v dobře šitém batohu Samsonite – a dal se nosit. Byl to profesionální stroj, který mi dovolil vydělávat peníze. Zaplatil se a jeho dožívání v druhořadé roli bylo příjemným bonusem.

Za druhé, velkonotebook Sony stál méně než polovinu toho, co za svůj supernotebook chce Acer. Pro stroj za cenu přes 50 000 Kč musíte mít nějaký důvod, ideálně takový, který vede k výdělku peněz. Sony PCG GRT byla poněkud šílená volba, které jsem nakonec nelitoval, protože jsem strávil tři roky na cestách. Kdybych cestoval pouze třeba mezi domovem, prací a chatou, byla by to už problematická investice. A to tento stroj stál jen něco přes sto tisíc!

A tady je ten problém: Supernotebook Acer je větší, dražší a specializovanější než velkonotebook Sony. Velmi drahé stroje musí dávat praktický smysl – a ten mi tu chybí. Lepší procesor, více disků – a měli bychom výkonnou pracovní stanici. Dovedu si představit, že s osmijádrem a diskovým polem by šlo o skvělou pracovní stanici pro stříhání videa. K tomu rozumný batoh a můžete jezdit po světě a mít špičkovou videostřižnu či vývojový systém prakticky pro cokoliv.

V konfiguraci, ve které jsem ho dostal, jde o skvělý herní počítač. Je vyvážený, výborný a výkonný. Ale je jen a pouze herní, kombinace čtyřjádra se SLI ho svazuje právě pro toto využití. A přesně tady vidím ten problém: Znám lidi, kteří klidně zaplatí čtvrt milionu za počítač, ale nebude to herní počítač. Budou chtít bestii pro vývoj softwaru, analýzu dat, mining kryptoměn, přenosný, ale fantasticky výkonný stroj pro práci, který se v dohledném horizontu zaplatí. Musí dávat racionální smysl.

Pokud chcete jenom hrát, za čtvrt mega si koupíte konzoli v každé lokalitě, kde se zdržujete. I s televizemi.

Acer Predator 21 X: Setkání s monstrem
i Zdroj: PCTuning.cz

Acer Predator 21 X je skvělý kus technologie. Aby se ale za danou cenu prodával, musí dávat smysl lidem, kteří s ním chtějí opravdu pracovat, musí dávat smysl jim, ne hráčům. Většina hráčů vydělává málo, necestuje, sedí doma a počítá koruny a přemýšlí, kde a jaké komponenty koupit. Toto není kritika, pouze popis stavu.

Ano, asi se najdou hráči, kteří budou chtít tenhle stroj jenom proto, že je. Většina soudně uvažujících ale bude chtít vyřešit minimálně mobilitu. Sony PCG GRT byla z mého hlediska šílená volba, zvlášť když do toho zahrnu holku, které nepřišlo divné, že si staví hrnek s horkým grogem přímo na rantl stroje. Ale pořád to dávalo smysl, bylo to podstatně lehčí, přenosnější, praktičtější řešení, sneslo to dokonce jeden velmi nemilý průchod hlubokým mrazem. Mašina vydržela dost a vydělala si na sebe. Byl to praktický stroj, který si na sebe vydělal a skvěle pracoval i poté, co morálně zastaral. Zvládl vše, co zvládnout měl – a více. Padl ve službě, čest jeho památce.

U velmi drahého herního stroje od Aceru v téměř trojnásobné ceně ale váhám. Acer by se možná měl spíš zaměřit na profesionály, kteří dokážou takovou mašinu využít k výdělku, než na velmi úzký segment hráčů, kterým na penězích nezáleží. Co takhle praktický, přenosný stroj s osmijádrem – třeba bez baterie? Mašinu, kterou nasoukáte do batohu a můžete ji snadno odvézt metrem, přenést pěšky, co něco praktického, co se dá doopravdy používat? Demonstrátor je o tom, že to umíte vyrobit. Ale praktický stroj je o tom, že ho chcete používat. Protože výrobce vám ho prodá jednou, to budete vy, kteří ho budou nosit z místa na místo celé roky...!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama