Acer TimelineX 3820TG — opravdu povedený prcek
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Acer TimelineX 3820TG — opravdu povedený prcek

Acer TimelineX 3820TG — opravdu povedený prcek | Kapitola 5

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

24. 6. 2010 00:00 47

Seznam kapitol

1. Acer Aspire TimelineX 3820TG — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru
7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní 9. Testy pevného disku 10. Test výdrže akumulátoru 11. Vyhodnocení a závěr

Před rokem Acer překvapil, když uvedl povedenou řadu notebooků Timeline. Nyní je tu druhá generace TimelineX a Acer slibuje zopakování svého úspěchu. Na mušku jsme si tak vzali 13" model 3820TG, který za 20 tisíc slibuje třeba Radeon HD 5650 v kombinaci s 8h výdrží a malými rozměry. Zdá se vám to také nereálné? A tím to rozhodně nekončí...

Reklama

Kvalita zvuku a reproduktorů

O zvuk se v malém notebooku starají dva reproduktory umístěné nad klávesnicí. Acer se jimi sice pyšní a vedle nich najdete hrdý nápis Doby Home Theater, neberte jej však příliš vážně. Na ozvučení zpráv u večeře a podobné záležitosti jejich kvalita ještě postačí, ale celovečerní film bych si na reproduktorech vážně nepustil, byť bych jej sledoval sám v posteli. To stejné platí i o jakémkoliv alespoň trochu vážně myšleném poslechu muziky.

Chlazení - provedení

 -pro zvětšení klikněte-
i Zdroj: PCTuning.cz
-pro zvětšení klikněte-

Jednou z věcí, kterou mne malý Acer z nové řady TimelineX opravdu překvapil, bylo velmi efektivně vyřešeno chlazení. Ačkoliv není stroj osazen nijak extrémně výkonným a na chlazení náročným hardwarem, rozhodli se inženýři Aceru do notebooku vtěsnat dva chladící okruhy. Jeden s výstupem na levé hraně tak chladí procesor, druhý napravo zase dedikovaný grafický čip Radeon. V režimu integrované grafické karty je tato část úplně vypnuta. Velkou výhodou tohoto řešení by měl být tichý provoz v klidu a zejména v zátěži, kdy odpadní teplo nemusí odvést jen jeden malý pasiv s ventilátorem.

V klidu

V zátěži

Procesor 47 °C 80 °C
Grafický čip — °C 74 °C
Pevný disk 34 °C 39 °C

Teploty sice nejsou nejnižší, ale s ohledem na to, že je poměrně silný hardware osazen jen do 13" nízkého těla jde o velmi dobré hodnoty. Horší je to však se zahříváním šasi. Při delší zátěži procesoru i grafické karty se totiž prohřeje kompletně celá klávesnice i spodek notebook notebooku na teplotu okolo 40-45 °C. Používání notebooku na nohou třeba v křesle je tak zejména teď v létě dost nepohodlné a o psaní v zátěži na klávesnici platí to stejné. Zahřívání v zátěži je asi to největší slabinou tohoto jinak velmi povedeného stroje. Platí to ale naštěstí jen pro plné zatížení stroje, při kancelářské práci jsou teploty šasi v pořádku.

Chlazení - hlučnost

Kancelářská práce ve Windows

Pokud na notebooku pracujete ve Windows a máte grafickou kartu přepnutou na integrovaný Intel, Acer vás příjemně překvapí svým tichým chodem, jedna část chlazení je totiž úplně vypnuta. Při práci přes den v kanceláři nemáte šanci ventilátor vůbec slyšet a stěží jej uslyšíte i při naprostém tichu třeba při prohlížení internetu v noci. Opravdu jsem byl velmi spokojen.

Hraní počítačových her

V plné zátěži ve 3D se samozřejmě roztočí oba ventilátory v notebooku. Jejich otáčky však stále zůstávají na přijatelné úrovni a je vidět, že systém dvou samostatných okruhů může dobře fungovat i u malého laptopu. Při provozu přes den totiž ventilátory stále jen stěží uslyšíte a velmi dobrý je jejich projev i večer. To už jejich šum sice slyšet je, rušit vás ale stále rozhodně nebudou.

Záruka

Standardní záruka je u Aceru dva roky v České Republice, z toho první je mezinárodní. Na vyřízení reklamace má společnost ze zákona 30 dní, garanci rychlejší opravy nečekejte.

Za příplatek je možné dokoupit buď rozšíření záruky na tři roky (okolo 2600 Kč s DPH, po celé tři roky platí záruka v rámci celé EU) nebo tři roky s krytím náhodného poškození (cca 3500 Kč s daní a pokryt je například pád ze schodů atp.). Poslední možností rozšíření záruky je next business day na tři roky (oprava do druhého pracovního dne doma u zákazníka za cca 4300 korun).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama