ADATA XPG GAMMIX S70 BLADE 1TB: PCIe 4.0 bez chladiče
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek ADATA XPG GAMMIX S70 BLADE 1TB: PCIe 4.0 bez chladiče

ADATA XPG GAMMIX S70 BLADE 1TB: PCIe 4.0 bez chladiče | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

17. 5. 2021 17:00 4

Seznam kapitol

1. Disk XPG GAMMIX S70 BLADE 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

Společnost ADATA uvedla před nedávnem velmi výkonný disk standardu PCIe 4. Je vybaven pokročilým čínským kontrolérem InnoGrit a masivním chladičem. To ale nemusí vyhovovat všem, my otestujeme verzi bez tohoto chladiče.

Reklama

Testovací sestava a specifikace

Měření výkonu procesoru AMD Ryzen 9 5950X jsem provedl na desce Asus Crosshair VIII Dark Hero. Zdroj jsem použil osvědčený Enermax HCP–1200W, pevný disk Patriot P300 a 4× paměti od Patriot Viper + ADATA XPG D80 nastavené na 3600 MHz pro AMD. K měření her jsem použil grafickou kartu GeForce RTX 3090 v referenčním provedení. Pro testy procesorové používám úspornou GeForce 710.

ADATA XPG GAMMIX S70 BLADE 1TB: PCIe 4.0 bez chladiče
i Zdroj: PCTuning.cz

Neprovádím testy v nástroji IOMeter, který je sice pěkný, výsledků dává hodně a měří maximální hodnoty u malých souborů v IOPS, ale pro běžného uživatele je porovnávání složité, protože záleží na poměrně detailním nastavení. Pracuji s testy, které si může každý stáhnout sám a bez odbornějších znalostí si porovnat jejich výsledky s těmi v recenzi. Jedná se například o programy CrystalDiskMark, AS SSD Benchmark, ATTO Disk Benchmark nebo Anvil Pro. Celkově se snažím o jednoduché a dobře pochopitelné testy pro každého, k čemuž pomáhám výrazným snížením počtu testů jen na ty, které nám opravdu o výkonu SSD pro reálné použití něco řeknou. Testuji v těchto aplikacích:

  • Anvils Storage Utilities V110_B337
  • AS SSD Benchmark 2.0.6821
  • ATTO Disk Benchmark 246
  • CrystalDiskMark 8.0.1
  • HD Tune Pro 5.5
  • SetupWinBootInfo 1.02

Všechny testy až na zápis v HD Tune Pro provádím s nainstalovaným operačním systémem Windows 10 Pro 64–bit (včetně posledního velkého updatu) na testovaném SSD – disk je tedy primární / bootovací. Výsledky pak mohou být nižší než maximální, ale jsou reálnější.

SSD jsou pro běžného uživatele v dnešní době vzhledem k jejich ceně určeny hlavně na operační systém a jeho zrychlení, a proto má porovnání solid state disků s nainstalovaným OS vyšší vypovídací hodnotu. Je jisté a otestované, že se v mnoha případech budou výsledky lišit i poměrně o dost (případ levnějších SSD s asynchronními NAND flash paměťmi) s výsledky z ostatních webů, kde ve většině případů recenzenti měří s diskem prázdným (sekundárním).

Specifikace disku

ADATA XPG GAMMIX S70 BLADE 1TB: PCIe 4.0 bez chladiče
i Zdroj: PCTuning.cz

ADATA XPG GAMMIX S70 BLADE 1TB: PCIe 4.0 bez chladiče
i Zdroj: PCTuning.cz

V tabulce vidíte velkou část 1 TB PCIe 4.0 SSD disků na českém trhu. Ten nejlevnější je Adata GAMMIX S50 Lite za 4000 Kč, druhý nejlevnější je Corsair MP600 za cenu kolem 5000 Kč. Samsung 980 Pro stojí 6000 Kč. Testovaný disk je tedy na úrovni highendových disků. Adata si tentokrát věří na špičku. Ceny kolem 6000 Kč ale rozhodně výběr neulehčí, vybrat si musíte jen dle preference značky nebo testů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama