ADATA XPG GAMMIX S70 BLADE 1TB: PCIe 4.0 bez chladiče
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek ADATA XPG GAMMIX S70 BLADE 1TB: PCIe 4.0 bez chladiče

ADATA XPG GAMMIX S70 BLADE 1TB: PCIe 4.0 bez chladiče | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

17. 5. 2021 17:00 4

Seznam kapitol

1. Disk XPG GAMMIX S70 BLADE 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon versus teplota 10. Závěr

Společnost ADATA uvedla před nedávnem velmi výkonný disk standardu PCIe 4. Je vybaven pokročilým čínským kontrolérem InnoGrit a masivním chladičem. To ale nemusí vyhovovat všem, my otestujeme verzi bez tohoto chladiče.

Reklama

SLC cache a výkon versus teplota

ADATA XPG GAMMIX S70 BLADE 1TB: PCIe 4.0 bez chladiče
i Zdroj: PCTuning.cz

Na 3D TLC discích mne nejvíc zajímá SLC cache. Než se na ní podíváme blíže, zastavme se u měření teploty. Hlavní přínos tohoto disku je absence velkého chladiče a jeho nahrazením jen klasickým plíškem. Pokud by vás zajímalo, zdali plíšek má vůbec nějaký smysl, tak překvapivě ano.

Disk bez plíšku dosahuje při intenzivním zápisu teploty až 83 °C. To je hodně, ale ani při této hodnotě stále neomezuje výkon. Možná až časem, kdy bude zatěžován enormní dobu. Interní teplotní čidlo je zkalibrováno dobře, ukazuje podobnou teplotu jako FLIR mobil. Po osazení plíšku se teplota lépe rozprostře a teplota disku klesnce na 76 °C. To je jeho běžná teplota při dlouhé zátěži.

Teplota disku s chladičem a bez
i Zdroj: PCTuning.cz
Teplota disku s chladičem a bez

SLC cache u prázdného disku je asi 350 GB, což není málo, ale hodnota nejlepších disků na trhu. Rychlost se drží na 5,5 GB/s. Poté rychlost klesne na nějakých 1,5 GB/s a dále se zastaví na průměrné hodnotě 1,2 GB/s. Tam vydrží až do konce disku. Tyto hodnoty na totální highend WD_Black SN850 nestačí, ale srovnání se Samsung 980 Pro disk snese. SLC cache je třikrát větší a kontinuální zápis mimo SLC je hodně podobný. Navíc vliv teploty je na výkon nulový. Zde musím říci, že disk velmi překvapil.

Průběh SLC cache
i Zdroj: PCTuning.cz
Průběh SLC cache

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama