altec-lansing-5100-repro-z-oblasti-area-51
Hardware Článek Altec Lansing 5100: repro z oblasti Area 51

Altec Lansing 5100: repro z oblasti Area 51 | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

12. 6. 2003 00:00 54

Seznam kapitol

1. Tak trochu jiné reproduktory 5.1 2. Ovládání, celkový design a zvuk

Zdálo by se, že mě už nemůže nic překvapit. Této sestavě reproduktorů se to ale podařilo hned dvakrát. Zaprvé satelity jsou opravdu prazvláštní, futuristické konstrukce: vypadají jako stříbřité koflíčky uložené v černých rakvičkách - to vše levitující ve stojanech připomínající zlomené kovové bumerangy. Prostě exoti. Za druhé mě překvapil zvuk těchto repro-banánů. V jakém smyslu? Čtěte dále...

Reklama

Ovládání

Altec Lansing 5100: repro z oblasti Area 51
i Zdroj: PCTuning.cz
Altec Lansing 5100: repro z oblasti Area 51
i Zdroj: PCTuning.cz


Ovládač má svůj vlastní kovový odkládací stojánek...

Altecy jsou známé svým kablíkovým provedením ovládače. To má své výhody i nevýhody: nemusíte, jako v případě IR dálkáče, mířit na přijímací diodu zesilovače, dálkový ovládač Alteců je díky kablíku zároveň i terminálem umožňujícím připojení stereo-sluchátek - výborný nápad (a učiněný balzám na nervy pro ty, kteří již mají dost otřásajících se oken).

Altec Lansing 5100: repro z oblasti Area 51
i Zdroj: PCTuning.cz


spodním tlačítkem můžete sestavu i dálkově vypnout

Ovládání je elektronické - nastavení každého parametru (hlasitost / vyvážení / korekce) je indikováno odpovídající diodou u tlačítka + obloukovou řadou LED diod (míra nastavení) nad otočným knoflíkem. Podržením funkčního tlačítka lze vyvolat alternativní funkce tlačítek.

Tlačítko mode přepíná mezi těmito režimy:

  • vstupní signál je stereo
    - filtruje se signál pro subwoofer, reproduktory hrají v režimu 2 pravé + 2 levé
  • vstupní signále je 3D audio (4 kanály, to je typické téměř pro všechny pro 3D hry)
    - filtruje se signál pro subwoofer, reproduktory hrají v režimu 1 + 1 + 1 + 1
  • vstupní signál je 5.1
    - každý reproduktor hraje "svůj part"

Přepínač CENTER MIX (umístěný na subwooferu), pokud je v poloze ON, řeší problém mlčícího středového reproduktoru při reprodukci signálů v režimech stereo (2.1) a 4.1 (3Dsound ve hrách) - z předních kanálů vytváří nový, simulovaný středový kanál (ovladačem lze nastavit jeho úroveň). V režimu 5.1 zase zpět automaticky hraje center "svůj part".

Poznámka: Veškerá aktuální nastavení si sestava "pamatuje" i po vypnutí, přiddržením dvou funkčních tlačítek po dobu 5s je možný reset nastavení sestavy.

Celkový design

Celá sestava vypadá po instalaci docela impozantně - popravdě řečeno - k elegantnímu černému panelu bych si stěží mohl představit něco vhodnějšího.

Altec Lansing 5100: repro z oblasti Area 51
i Zdroj: PCTuning.cz


...kliknutím na obrázek zobrazíte jeho větší verzi...

Parametry

  • 50W RMS Total Continuous Power
    (5x5W satelity; 25W woofer
  • 100W celkový hudební výkon
  • frekvenční rozsah 40Hz - 20kHz
  • dělící kmitočet 150Hz
  • odstup signál šum > 70dB
  • celkové harmonické zkreslení < 0.50% THD při -10dB
  • digitální ovladač, 3 režimy přehrávání
  • praktický terminál pro připojení sluchátek
  • magneticky stíněné satelity

Zvuk

Právě přichází na lámání chleba. Chystám si několik CD s různými žánry a zapínám sestavu. Jako prvního dáme... hmmm... Dána Bártu, Illustratosphere. Oups... no ne, to docela hraje! Ač je subwoofer pod stolem (kam patří) a satelity jsou vybavené malými měniči (2x, každý o průměru 3cm) je zvuk velmi živý. Elektrická basa zní opravdu výborně, kytary mi připadají malinko zastřené, vokál Bárty zní překvapivě dobře. Zvuk lze zatím hodnotit jako kvalitní a docela vyvážený: středy jsou mírně nejisté, výšky jsou přirozené. Lokalizace zvukového prostoru je velmi dobrá (nástroje jsou tam, kde mají být a příliš nesplývají).

Zkusíme Red Hot Cilli Peppers, Californication - zvuk je i při tomto hutnějším podání dobrý, při maximální hlasitosti je znatelné mírné zkreslení signálu (to se dálo čekat). Basa, bubny - velmi dobré, docela to šlape. I vokál se drží... Zkusím ještě jednou Bártu... hmmm - teď hraje dokonce o něco lépe. Bedýnky se pravděpodobně poněkud rozehrály (tehdy když se prohřejí a "rozpohybují" reproduktory).

Kryštof a jejich Magnetické pole mě poněkud zklamali. Poněkud uměle napumpované basy vyskočily jako čertík z krabičky. Je třeba je poněkud ztlumit... Tolik důležitý vokál je ok. Pravdou však je, že Bárta je zvukově poněkud (o dost) zdařilejší - to je marné, i zde platí že výstup odpovídá vstupu.

A teď zkusíme ještě syrový hlas Skunk Anansie (Post Orgasmic Chill). U Tracy´´s Flaw se mi zježily chlupy na těle. Tak to tedy píše - zde sestava opravdu zaperlila. Hlas téměř řeže poličky na zdi... lituji že tu nemám Bjork. Zkusmé jiné žánry - rap: Dr. Dre (2001) - skvělý, hutný a kompaktní zvuk; hutný metalový nářez v podání Soulfly (Primitive) - zvuk je dobrý ale holt, chybí mu ta nespoutaná síla a výkon vysoce vybuzených reproduktorů s kevlarovou membránou. Taneční hudba (na reproduktory obvykle nenáročná) je zcela v pořádku - přednes je hlasitý a dynamický.

Pokud se sestavy předem alespoň trochu zahřejí při vyšší hlasitosti je jejich přednes při nízké hlasitosti vzorný (to neumí absolutní většina reproduktorů, při nízké hlasitosti se z nich obvykle linou jen huhňavé a tupé středy), za studena mají tendenci poněkud preferovat horní pásmo - stále je to příjemnější než ty středy (zde vidím jednu z výhod použití malých reproduktorů).

Subwoofer

Altec Lansing 5100: repro z oblasti Area 51
i Zdroj: PCTuning.cz

Generované basy nejsou falešné, mají hutný základ a zní překvapivě příjemně a vyrovnaně. Tipuji, že koncepce subwooferu byla optimalizována směrem k reprodukci hudby ("filmové" basy se svými ultra nízkými ruchy vyžadují jiný, poněkud výraznější a vyhraněnější přednes).

Hudební výkon

Příkladné (zase "blbuvzdorné") je i chování integrovaných zesilovačů - nešumí ani nebručí, v reproduktorech nic necvrliká, přeslechy a zkreslení je minimální (pokud sestavu nepřebudíte).

Nebudu vám lhát, že s touto sestavou zvládnete i diskotéku. Přesto je její výkon na běžné prostory (do 20m2) dostačující až, až. Rozhodně v paneláku zažijete bouchání do stropu.

Závěr

I když, nebo právě proto že, jsme netestovali hi-end sestavy od Logitechu ani od Creativu je tato sestava zatím tím nejlepším co jsme zde měli.

Dříve testovaná dřevěná sestava Genius Theater 5.1 dokáže sice hrát hlasitěji - její zesilovač však rozhodně není tak kvalitní (více šumí, centr stále mírně cvrliká) jako u Altecu 5100. Také tichý přednes není silnou stránkou Geniusů.

Díky své "blbuvzdornosti" lze Altecy doporučit zejména těm, kteří preferují přístup "zapojit a hrát" bez starostí "proč mi nejede center", proč to šumí, bručí, kde je ovládač. Celkové zvukové podání mi připadalo jako dobré až velmi dobré. Když jsem se vrátil ke svým původním, dříve solidním bedýnkám (jak je teď, zmetky, budu poslouchat) jsem hodnocení přehodnotil na "rozhodně velmi dobré".

Altec Lansing 5100: repro z oblasti Area 51
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud toužíte po něčem malém, spolehlivém, reprezentativním a velmi dobře hrajícím - s klidem jděte do Altecu 5100 - těžko najdete něco lepšího.

Cena testované sestavy by se měla pohybovat kolem 3600 Kč bez DPH.


výrobky Altec Lansing do ČR dováží firma LEVI International

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama