Alternativa mechanik Tesoro Lobera vs. Durandal s Cherry MX
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Alternativa mechanik Tesoro Lobera vs. Durandal s Cherry MX

Alternativa mechanik Tesoro Lobera vs. Durandal s Cherry MX | Kapitola 7

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

5. 3. 2015 03:00 11

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Zanořovací spínače „plunger“ 4. Odvážný design
5. Materiály, konstrukce a ergonomie 6. Podsvícení nebo jen potisk kláves? 7. Software a NKRO 8. Testování a závěr

Jsou pro vás klávesnice s Cherry MX příliš drahé? A klasické membránové zase příliš obyčejné? Tesoro představilo model Lobera, který by měl být levnější alternativou mechanických klávesnic. Aby to bylo zajímavější, postavili jsme do srovnání i model s Cherry MX – Tesoro Durandal. Kdo je vítězem tohoto souboje? Dozvíte se dále!

Reklama

Přikládaný software je stará dobrá klasika – nainstalujete a používáte. Žádný opruz s cloudem, registracemi ani jinými podobnými nesmysly. Tady ale výhody bohužel končí.

Software je sice funkční, ale grafické rozhraní je celkem bída a něco dohledat nebo přenastavit je boj. Texty v aplikaci jsou navíc bitmapové, takže ti, co mají zařízení s velkým PPI (vysokým rozlišením), budou koukat na monitor z pěti centimetrů, nebo luštit popisky lupou.

Alternativa mechanik Tesoro Lobera vs. Durandal s Cherry MX
i Zdroj: PCTuning.cz

V programu je k dispozici celkem šest profilů, které jsou odlišené i barvou podsvícení kláves. Celkem pět profilů je herních a jeden je určený pro běžnou práci ve Windows. Zajímavé je, že ať jsem dělal, co jsem dělal, tak jsem nebyl schopen změnit nastavení barvy podsvícení pro neherní profil. Jelikož podsvícení je v tomto módu ošklivé fialové, tak jsem z toho příliš nadšený nebyl.

Alternativa mechanik Tesoro Lobera vs. Durandal s Cherry MX
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezi profily lze přepínat pomocí kombinace kláves FN + PF1 (F8) až PF5 (F12). Intenzitu podsvícení, respektive jeho vypnutí a zapnutí, lze také měnit pomocí kombinace FN a kláves z numerického bloku.
Přepínání profilů je možné automatizovat. Jde totiž navázat na spuštění vybrané aplikace. Na přepínání mezi herním a pracovním profilem je pak připraveno dedikované tlačítko, které je u stavových LED (CapsLock, NumLock, ScrollLock).

Alternativa mechanik Tesoro Lobera vs. Durandal s Cherry MX
i Zdroj: PCTuning.cz

Software také umožňuje definovat makra. Je to ale opět značně komplikované ne zrovna povedeným GUI. Malé texty jsou jako za trest a u maker to platí dvojnásob. Samozřejmě když se chce, všechno jde a vy si vytoužené makro nakonec nějak vytvoříte. O komfortu se nedá bavit. Mapování na jednotlivé klávesy je možné až na některé speciální, jako je například FN. Klávesy jde také vypínat.

Nakonec informace o KRO (Key Roll Over), aneb o tom, kolik stisků kláves je schopna klávesnice najednou zaregistrovat. Tesoro Lobera je při připojení přes USB port schopna i plného NKRO. Tesoro Durandal je na tom naopak o něco hůř – podporuje totiž aktivaci maximálně šesti kláves najednou (6KRO).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama