Alternativa mechanik Tesoro Lobera vs. Durandal s Cherry MX
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Alternativa mechanik Tesoro Lobera vs. Durandal s Cherry MX

Alternativa mechanik Tesoro Lobera vs. Durandal s Cherry MX | Kapitola 3

Pavel Urbánek

Pavel Urbánek

5. 3. 2015 03:00 11

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Balení a specifikace 3. Zanořovací spínače „plunger“ 4. Odvážný design
5. Materiály, konstrukce a ergonomie 6. Podsvícení nebo jen potisk kláves? 7. Software a NKRO 8. Testování a závěr

Jsou pro vás klávesnice s Cherry MX příliš drahé? A klasické membránové zase příliš obyčejné? Tesoro představilo model Lobera, který by měl být levnější alternativou mechanických klávesnic. Aby to bylo zajímavější, postavili jsme do srovnání i model s Cherry MX – Tesoro Durandal. Kdo je vítězem tohoto souboje? Dozvíte se dále!

Reklama

Doposud jsme testovali buď čistě mechanické klávesnice, nebo běžné membránové. Rozdíly mezi těmito dvěma světy jsou značné jak ve fyzikálních vlastnostech, tak v ceně. Vytváří se proto reálná mezera na trhu, na niž zacílilo několik výrobců klávesnic. Mezi ně patří i Tesoro se svým modelem Lobera.

Řešení je kombinace levné membránové technologie s imitací pocitových vlastností tzv. mechanických spínačů. Cíl je tedy jasný – přiblížit se mechanickým klávesnicím s nízkými náklady. A jak se to výrobcům daří? Jejich klávesnice s technologií plunger by měly být právě tím řešením, které vyplní mezeru na trhu.

Lobera s plunger technologií.
i Zdroj: PCTuning.cz
Lobera s plunger technologií.

Název „plunger“ by šel přeložit jako „zanořující se“. To však neodpovídá mým testům a pozorováním. Ačkoliv jsem klávesnici nerozebíral úplně na prvočinitele, mohu říct, že nedochází k žádnému zanořování či jinému pohybu, na který bychom nebyli zvyklí z membránových klávesnic. Použití pružné membrány s „domky“ vede k nelineární charakteristice stisku kláves – u mechanických klávesnic by šlo například o modré či hnědé spínače (Cherry MX Blue, MX Brown).

Pocitově je každopádně plunger klávesnice velmi blízká té membránové. Je zde jednoznačně poznat, že odpor při stisku nevytváří pružinka, jak je tomu u mechanik, nýbrž nějaká pryž/silikon. Zmiňovaný nelineární odpor kláves je v první fázi dráhy poměrně velký, naměřené hodnoty i pocitové srovnání připomíná nejvíce Cherry MX White. Ten mimochodem není nic jiného než hnědý spínač s vyšším odporem (Brown má 45 cN a White 85 cN). Přirovnání k mechanickému spínači by však celkově nebylo správné. Klíčový rozdíl je totiž v bodě aktivace. Testy a pokusy ukázaly, že plunger se chová stejně jako membránové klávesnice i zde - aktivace nastane na konci dráhy (nebo těsně před koncem).

Suma sumárum technologie plunger není u kousku, který jsme testovali vůbec přesvědčivá, ba naopak. Její charakteristiky jsou blízké klasickým membránovým klávesnicím, což na jednu stranu není zas taková bída, na druhou stranu je to velký neúspěch a zklamání při útoku na segment na pomezí mechanik a membrán.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama