amd-vs-intel-a-jejich-vliv-na-geforce-6600gt-aneb-komu-zvoni-hrana
Hardware Článek AMD vs. Intel a jejich vliv na GeForce 6600GT aneb komu zvoní hrana

AMD vs. Intel a jejich vliv na GeForce 6600GT aneb komu zvoní hrana

Štefek Petr

Štefek Petr

27. 4. 2005 00:00 224

Seznam kapitol

1. Platformy pod drobnohledem - INTEL 2. Platformy pod drobnohledem - AMD 3. Jak určit výkon svého CPU v grafech a testovací sestavy 4. Doom 3
5. FarCry 6. Half-Life 2 7. Unreal Tournament 2004 8. Závěr

Ve válce o nejlepší procesor existují od nepaměti dva znepřátelené tábory, které za každou cenu prohlašují, že právě ten jejich názor je správný a jimi vybraný procesor ten nejvýkonnější. Rozhodl jsem tedy udělat malý test platforem Intel a AMD, kde byly u každé z nich použity mainstreamové procesory, které jsou relativně dostupné a hodí se právě ve spojení s dnešním králem mainstreamových grafických karet GeForce 6600GT. Tuto kartu považuji za jedno z nejlepších řešení pro domácí počítač, který bude užíván k rozličným činnostem.

Reklama

V táboru Intelu je poslední dobou neklidno a i skalní příznivci této strany mají poněkud obavy, co bude vlastně následovat. Architektura NetBurst použitá u současných jader Prescott se moc nevyvedla, protože v daleké minulosti Intel spekuloval o tom, že dnes už bude mít dávno 4 a více gigahertzová CPU (Central Processing Unit).

AMD vs. Intel a jejich vliv na GeForce 6600GT aneb komu zvoní hrana
i Zdroj: PCTuning.cz

Nic takového se nakonalo a Intel sužovaný tím, že po letech opět nedrží výkonnostní rekord  sahá k opatřením, která jsou sice logická, ale dlouhodobě nesmyslná. Řeč je o neustálém zvyšovaní cache procesoru, která daný procesor značně prodraží. Nedávno Intel uvedl novou sérii Pentium 4 600, která má oproti starší pětistovkové řadě dvojnásobnou L2 cache, která má dopomoci k vyššímu výkonu.

AMD vs. Intel a jejich vliv na GeForce 6600GT aneb komu zvoní hrana
i Zdroj: PCTuning.cz

Použil jsem tedy rovnou nový kousek z této série a byl jsem opravdu zvědav, jak se v konkurenci Athlonu 64 ukáže. Osobně chci za své peníze co možná největší výkon a vůbec mi nezáleží na tom, jestli to bude Intel či AMD. První nepříjemná věc, kterou musím zmínit, je cena použitého modelu Pentia 4 630 (3GHz), která se vyšplhala na hranici 7 tisíc s DPH, což už není zrovna zanedbatelná částka. Pro informaci je to o 20% více než u Pentia 530J (revize E), ale dá se očekávat, že nová série 600 půjde časem s cenami dolů. Samotný Intel má stanoveny téměř shodné ceny, ale jako obvykle něco jiného je stanovená cena výrobcem a něco jiného krutá realita tržního světa.

AMD vs. Intel a jejich vliv na GeForce 6600GT aneb komu zvoní hrana
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotný model podporuje samozřejmě i nové instrukce SSE3 a EM64T, což je technologie, která najde využití v novém 64-bitovém operačním systému Microsoftu se kterým velmi dlouho otálel. Není však důvod panikařit a hromadně nakupovat tento systém, protože zatím není dostatek aplikací a her, které by tento přechod ospravedlnily. Výhoda 64-bitů je nesporná, ale v současné době nezbývá nic jiného než čekat.

Intel má krom méně povedených jader Prescott také velmi silnou zbraň v podobě mobilního Pentia-M, které dokáže po přetaktování hravě zatočit s tím nejvýkonnějším procesorem Intelu Pentiem 4 3.73GHz EE. Do nedávna byl problémem nedostatek základních desek pro tento procesor, které navíc nedisponovaly nejmodernějšími technologiemi jako je PCI Express nebo duální paměťový řadič, avšak i přes tento handicap dokáží potrápit ty nejvýkonnější Intel Pentia 4 a AMD Athlony FX.

S příchodem nové mobilní platformy Sonoma společnosti Intel se snad dočkáme i desktopových základních desek, které už nebudou mít žádná omezení a ukáží Pentia-M v plné zbroji. To ale není obsahem tohoto srovnání, i když se jedná také velmi zajímavé téma na které si pravděpodobně také posvítíme.

AMD vs. Intel a jejich vliv na GeForce 6600GT aneb komu zvoní hrana
i Zdroj: PCTuning.cz


- kliknutím zvětšíte -

Použitá základní deska je velmi solidní model společnosti DFI s čipsetem Intel 925X, který je sice už překonán co se týká vybavenosti, ale ve výkonu jasného přemožitele zatím nemá ani v nových čipsetech i945/955. Konkrétně se jedná o model LanParty 925X-T2, který je určen pro procesory LGA775. Tato deska samozřejmě vyžaduje paměťové moduly DDR2, a tak jsem použil osvědčené moduly Corsair Value Select, které pracují na 533MHz a dají se sehnat za velmi rozumnou cenu. Základ sestavy Intel je tedy velmi solidní a my přejdeme dále k platformě AMD.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama