amd-vs-intel-a-jejich-vliv-na-geforce-6600gt-aneb-komu-zvoni-hrana
Hardware Článek AMD vs. Intel a jejich vliv na GeForce 6600GT aneb komu zvoní hrana

AMD vs. Intel a jejich vliv na GeForce 6600GT aneb komu zvoní hrana | Kapitola 8

Štefek Petr

Štefek Petr

27. 4. 2005 00:00 224

Seznam kapitol

1. Platformy pod drobnohledem - INTEL 2. Platformy pod drobnohledem - AMD 3. Jak určit výkon svého CPU v grafech a testovací sestavy 4. Doom 3
5. FarCry 6. Half-Life 2 7. Unreal Tournament 2004 8. Závěr

Ve válce o nejlepší procesor existují od nepaměti dva znepřátelené tábory, které za každou cenu prohlašují, že právě ten jejich názor je správný a jimi vybraný procesor ten nejvýkonnější. Rozhodl jsem tedy udělat malý test platforem Intel a AMD, kde byly u každé z nich použity mainstreamové procesory, které jsou relativně dostupné a hodí se právě ve spojení s dnešním králem mainstreamových grafických karet GeForce 6600GT. Tuto kartu považuji za jedno z nejlepších řešení pro domácí počítač, který bude užíván k rozličným činnostem.

Reklama

Jsou výsledky nějakým zásadním překvapením? Odpověď zní ne. Intelu se skutečně daří ve hrách o poznání hůře než AMD. Jediné modely Intelu, které zachraňují čest na tomto poli patří do rodiny EE (Extreme Edition někdy rovněž označované v žertu jako Extreme Expensive). Potvrzujícím faktem jsou také renomované zahraniční servery, které ve valné většině používají jako testovací systémy pro oblast grafických karet právě AMD platformu.

Skalním příznivcům Intelu se to líbit nemusí, ale AMD na tomto poli skutečně vede, což ovšem neznamená, že takto s přehledem porazí procesory Intelu ve všem, to opravdu ne. V práci s multimédii zase většinou vede Intel a AMD ho jen stěží dohání. Pokud chcete ultimátní herní mašinku, tak se rozhodně vyplatí šáhnout po procesoru Athlon 64, který dneska ukázal, že opravdu umí.

AMD vs. Intel a jejich vliv na GeForce 6600GT aneb komu zvoní hrana
i Zdroj: PCTuning.cz

Další věc, kterou je třeba vzít v potaz, se týká cen obou procesorů a zde opět AMD chytá kladné bodíky, protože dnes testovaný Athlon 64 3000+ stojí velmi pěkných 4500 s DPH, což je o poznání levněji než celých 7000 u Pentia 4 630. Konečný verdikt tedy je ve prospěch AMD, ať se někomu líbí či ne.

Jak je vidět ze samotných grafů, tak i GeForce 6600GT lze s dostatečně výkonným procesorem donutit ke slušným výkonům a ve spojení s dnes testovaným Athlonem 64 budou po přetaktování tvořit dokonalý pár, který vám nějaký ten pátek vydrží a zahrajete si beze stresů i nejmodernější hry. Samozřejmě pokud někdo zvolí Intel, tak zásadní chybu neudělá, protože i s tímto procesorem lze bez problému zvládnout nejnovější hry.

Základní desku DFI zapůjčila firma Ridea distribution, které tímto děkujeme

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama