AMD vs. Nvidia: nárůst výkonu na nových ovladačích
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek AMD vs. Nvidia: nárůst výkonu na nových ovladačích

AMD vs. Nvidia: nárůst výkonu na nových ovladačích | Kapitola 14

Adam Vágner

Adam Vágner

13. 5. 2015 03:00 21

Seznam kapitol

1. Nové ovladače 2. Karty v testu 3. Testovací sestava 4. Aliens vs. Predator Benchmark 5. Battlefield 4 6. Bioshock: Infinite, Cliffs of Dover 7. Crysis 3
8. Grid 2 9. Metro: Last Light 10. World of Tanks 9.1 11. Spotřeba, poměr výkon/watt 12. Průměrný výkon 13. Tabulkový souhrn 14. Závěrečné shrnutí

Nárůst výkonu grafických karet s novými ovladači je evergreenem výkonnostních testů grafických karet i diskuzí. Při přetestovávání starších karet jsem jak u GeForce, tak u Radeonů i v naší sadě her narazil na několik titulů, u kterých se výkon karet zvedal. Pojďme se tedy podívat, jak si karty polepšily od loňského léta.

Reklama

Hlavně souhrnné tabulky prozradí, že i když se průměrný výkon karet oproti testům na ovladačích z loňského podzimu zvedal někde v rozmezí nějakých 1,6–4,5 %, není výsledek tak optimistický. Navýšení není dano ani tak obecným nárůstem výkonu, ale výrazným výkonnostním skokem v jediné hře – u Radeonů je to Bioshock: Infinite a u GeForce Battlefield 4. Toho ostatně bohužel využívá AMD i Nvidia – papírově zvedají průměrný výkon karet v testech tím, že při optimalizacích preferují tituly, které se v recenzích objevují, a když se u jedné hry podaří navýšit výkon o 10–15 %, tak už to i s tím „průměrným výkonem“ může pohnout o jednotky procent.

Ještě horší je to u čerstvých her, kde může výkon s optimalizovanými ovladači skákat i v desítkách procent. O důvod víc, proč zjednodušující grafy s průměry nebrat moc vážně a raději se přesvědčit, na čem karty ten výkon nabraly a jestli je to právě ta hra, ve které vás nízký výkon grafiky trápí. Hodně ošemetné jsou v tomto ohledu srovnání výkonu vydaná v den uvedení hry, často se stává, že se ještě pár dní po uvedení hry optimalizuje (jak u ovladačů, tak u hry samotné) a tyto výsledky nezůstanou dlouho aktuální.

Podle mediánů, na které nemají na rozdíl od průměrů podobné extrémy tak velký vliv, je obecně nárůst výkonu o malinko lepší u GeForce 970 a 980, ale to je celkem logické – zatímco u Radeonů 290X už se ovladače nějaký čas vylepšují a další změny půjdou už jen hůř (o letité R9 280 nemluvě), GeForce řady 900 jsou stále ještě novinkami.

Radeonům oproti ovladačům z loňského podzimu narostl výkon hlavně díky Catalyst 14.12 Omega, s aktuálními 15.3 beta resp. 15.4.1 beta je ale rozdíl ve výkonu proti prosincovým ovladačům alespoň na R9 290X minimální. U R9 280 už je rozdíl jen kosmetický.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama