Antec Earthwatts Platinum 550 W: nejlevnější platinový
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Antec Earthwatts Platinum 550 W: nejlevnější platinový

Antec Earthwatts Platinum 550 W: nejlevnější platinový | Kapitola 5

Pavel Boček

Pavel Boček

22. 9. 2015 03:00 46

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Konektory, kabeláž, vnější provedení a chlazení 3. Vstupní filtrace 4. Primární strana, větev +5 V stand-by 5. Sekundární strana, kvalita provedení
6. Metodika měření a měřicí přístroje 7. Měření 8. Metodika hodnocení 9. Hodnocení, závěr, poděkování

Antec Earthwatts Platinum 550 W je v tento moment nejspíš nejlevnějším zdrojem s certifikací 80 PLUS Platinum. Sice nenabízí modulární kabeláž, výbavu navíc ani ochranu proti přehřátí, ale vysokou účinnost s tříletou zárukou za nízkou cenu. Má smysl, nebo je to výrobek pro ty, kteří „jsou dost bohatí, aby si kupovali levné věci“?

Reklama

Sekundární strana

Hlavní transformátor je poměrně masivní, nese totiž všechny větve; používá 36mm jádro. Pro usměrnění větve +12 V jsou použity dva tranzistory, které bylo peklo odpájet (s celým usměrňovacím modulem), ale povedlo se a dokonce to celé ještě stále funguje.

Jedná se o International Rectifier IRFB3206 (210/840 A při 60 V a 25 °C, RDS(On) 3 mΩ při 75 A) v pouzdře TO-220. Celý měděný chladič je použit jako vodič pro piny source (které jsou k němu připájené) zatímco jeden z tranzistorů je přišroubován k měděné podložce, která slouží jako paralelní vodič pro elektrodu drain. Země je pak vedena po páskou izolovaném plechu, viditelném na obrázku; ten rovněž slouží jako stínění proti rušení z větví +3,3/+5 V. Ty používají vždy dva tranzistory Infineon IPD040N03L G (90/400 A při 30 V a 25 °C, RDS(On) 5,9 mΩ při 30 A) v pouzdře TO-252-3-11 každý. Opět další proprietární mikročip, označený 6601, řídí tyto usměrňovací tranzistory, samozřejmě není žádná specifikace dostupná.

Antec Earthwatts Platinum 550 W: nejlevnější platinový
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro filtraci větve +12 V slouží jeden polymer Chemi-Con PSC 470/16 a pár zakázkových C(r)apXonů 3300/16 s tekutým dielektrikem. Pro větev +5 V jsou to jeden 4700/10 a jeden Chemi-Con KZE 3300/10. Na +3,3V větvi jsou další dva KZE 3300/10. Větev −12V má jen jeden Chemi-Con KY 1000/16. Jako monitor sekundární strany slouží mikročip Weltrend WT7579. To je opět zakázkový obvod, s ohledem na jeho nestandardní 20pinové pouzdro, obvykle tyto monitory sledující UVP, OVP, OCP a OPP mají 18 pinů. Nenašel jsem žádný termistor nebo něco podobného, úplně tedy netuším, jak si zdroj řídí ventilátor. Rovněž zde není ochrana proti přehřátí, ale už jsme zmiňovali dříve, že tu zdroj ani neslibuje.

Kvalita provedení

Jako obvykle se zde zaměřím zejména na celkovou kvalitu továrního zpracování a další věci jako elektrickou bezpečnost. Kvalita součástek byla již probrána v předchozích kapitolách. FSP Group použila kvalitní oboustrannou desku ze skelných vláken. Spousta součástek má dodatečnou izolaci v podobě bužírky nebo izolační pásky. To je dobré, navíc je mezi součástkami dost místa. Oddělení primární a sekundární strany je dobré, pod hlavním transformátorem a optočleny je navíc pár otvorů. Většina elektrod je nakrátko zastřižená nebo zahnutá, ovšem s ohledem na použití značného množství SMD součástek tam vlastně tolik elektrod ani není.

Antec Earthwatts Platinum 550 W: nejlevnější platinový
i Zdroj: PCTuning.cz

U společné tlumivky na sekundární straně je patrné nějaké ruční pájení, ovšem tlumivky opodál se nikdo nedotkl, ačkoli jí není třetina připájená. Jinak je pájení docela čisté. Cesty nejsou zase tak moc zesílené vrstvou pájky, nejspíš díky tomu (a možná zase pro změnu jednou i pořádnému čištění) jsem tedyy nenašel příliš kuliček pájky. Byly tam jen dvě střední a tři miniaturní. Po spoustě zdrojů s příšerným množstvím kuliček je to příjemná změna, uberu tedy jen tři body za kuličky a jeden za to pájení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama