aqcool-3000p-instantni-vodnik
Skříně, zdroje, chladiče Článek AQCool 3000P - instantní vodník

AQCool 3000P - instantní vodník | Kapitola 3

Stepanek

Stepanek

15. 7. 2003 00:00 54

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Montáž 3. Testy a závěr

Dobře chladit již není problém. Na trhu je velké množství různých chladičů, které podají požadovaný efekt. Bohužel většinou sebou také přinášejí nadměrný hluk, jenž je jakousi daní za dostatečný chladící výkon. Řešením tak může být vodní chlazení. Ale to bylo donedávna doménou domácích kutilů. Nyní to snad změní AQCool, vodník pro každého.

Reklama

Testovací sestava

- Intel Pentium 4 2,66GHz (20x133)
- MB ASUS P4P800 Deluxe, čipset Intel i865
- RAM 2x512 MB DDR 400, Kingmax MPXC22D-38KX3, CL 2,5
- grafický karta Sapphire Radeon 9800Pro 128 MB DDR
- Chladiče:   Spire 9E001B1H3G
                   AquaCool - Professional Set
                   AQCool 3000P
- Teplovodivá pasta Arctic Silver III

AQCool 3000P - instantní vodník
i Zdroj: PCTuning.cz

K testům byl použit odemčený procesor Intel, který v kombinaci s deskou Asus P4P800 Deluxe umožňoval velký rozsah testovaných frekvencí.

AQCool 3000P - instantní vodník
i Zdroj: PCTuning.cz

Již poskládaná sestava

Tento komplet jsem následně po seskládání umístil pod stůl, kde je většina počítačů. Tím jsem se snažil dosáhnout věrohodnějších výsledků. I když deska nebyla umístěna ve skříni, pokud bude mít skříň dobré chlazení zaručující dostatečnou cirkulaci vzduchu, rozdíl by neměl být větší než než pár °C. Výměník tepla je tak či onak umístěn mimo skříň.

Všechny chladiče byly testovány nejdřív v klidu a následně po hodině běhu Prime95. Ten by měl dostatečně vytížit celý systém a tím ohřát vodu v chladícím systému.

AQCool 3000P - instantní vodník
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel, testovací procesor již nebyl schopen dosáhnout vyšší frekvence. Nepomohlo ani opakované zvyšování Vcore, proto se musíme spokojit s frekvencí 15x215, tedy asi 3225MHz. Na druhou stranu v této době stejně rychlejší procesory na trhu nejsou.

Nejhůře se z testovaných chladičů umístil Spire s odporem, který otáčky snížil na 3000. Za ním je AQCool, a v těsném závěsu Spire s 4500 ot/minutu. Kapitolou samo pro sebe je AquaCool, ale ten se dá jen velmi těžko srovnávat s AQCool. AquaCool je zaměřen na entusiasty. Tomu také odpovídá způsob montáže a údržba, ale také výsledky.

Při porovnávání AQCool s chladičem Spire 4500 ot/min je jednoznačným vítězem AQCool, které poskytuje téměř stejný chladící výkon při nulovém hluku, narozdíl od Spire, který při stejném výkonu produkuje značný hluk.


AQCool je každopádně velmi zajímavé řešení, které si najde uplatnění v počítačích "normálních" uživatelů, kteří si nemohou nebo nechtějí pořizovat náročnější a výkonově lepší řešení. Ale jedno je jisté, vodu jen tak nějaký vzduchový chladič nepřekoná

- objemová tepelná kapacita vody je ve srovnání se vzduchem o několik řádů vyšší.

Dokonce si dovedu velmi dobře představit toto řešení v kancelářském PC, kde je potřeba velmi tiché řešení a přitom dostatečný chladící výkon.

U výkonu bych se rád ještě na chvíli pozastavil. Osobně si myslím, že kdyby byl vyměněn výměník tepla za jiný, lepší, určitě by teplota klesla blíže k teplotě chlazení AquaCool. U současného výměníku tepla voda prochází pouze jednou a tudíž nemůže dojít během této krátké doby k dostatečnému ochlazení. Je mi jasné, že do řešení jako je toto nelze vměstnat chlazení ze škodovky, ale něco o trochu lepšího by jistě neuškodilo. Snad se toho dočkám v další verzi.

Cena. To je jistě otázka, která vás zajímá. U AQCool činí 3250kč bez DPH a u AquaCool pak 2566kč. Ale jak jsem již říkal, porovnávat tyto chladiče mezi sebou je velmi těžké, ne-li nemožné. Každý má své pro a proti.

Klady

  • jednoduchá montáž, údržba a provoz
  • spouštění spolu se systémem
  • celková nenáročnost
  • dobrý chladící výkon
  • ticho

Zápory

  • cena
  • v porovnání s AquaCool menší chladící výkon

K testům zapůjčila firma Mironet.

AQCool 3000P - instantní vodník
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama