archos-pocket-media-assistant-pma400-kouzelna-krabicka
Mobilní zařízení Článek Archos Pocket Media Assistant PMA400 - Kouzelná krabička

Archos Pocket Media Assistant PMA400 - Kouzelná krabička | Kapitola 3

Michal Učeň

Michal Učeň

8. 9. 2005 01:00 13

Seznam kapitol

1. Bohatá výbava v ceně 2. Popis přístroje a parametry 3. Ovládání a menu přístroje 4. Přehrávání filmů 5. Přehrávání hudby, záznamník a prohlížeč fotografií
6. Propojení s TV, videorekordérem a audio sestavou 7. Jak na internet přes Wi-Fi? 8. Ostatní funkce a příslušenství 9. Závěr

Na trhu se stále častěji setkáváme s různými kapesními počítači, přehrávači hudby a videa. U nás méně známý výrobce Archos nabízí zajímavé produkty, které kombinují PDA s přehrávači videa a hudby. To ale není zdaleka všechno. Pocket Media Assistant PMA400, na který se podíváme dnes, se chlubí také 30Gb diskem Hitachi, dotykovým displejem, integrovanou Wi-Fi nebo připojením na televizi. Pojďte se s námi ponořit do světa multimediální zábavy do kapsy...

Reklama

Ovládání pomocí displeje, tlačítek a dálkového ovládání

Primárním ovládáním celého PMA400 je dotykový displej, který reaguje na dotyk přiloženého pera. Můžete samozřejmě použít i jiný předmět, ale riskujete poškrábání displeje, případně umatlání od prstů. Všechny prvky reagovaly správně, pokud by se vám nějakým způsobem nastavení rozhodilo, ve složce nastavení máte možnost kalibrace. Prakticky jediná forma, jak něco do přístroje napsat je pomocí dotykového displeje, zato máte hned tři možnosti. Tou první a asi nejefektivnější je zobrazení klasické klávesnice(bohužel není k dispozici naše česká).

Vyťukávání písmen je pravděpodobně nejrychlejším způsobem a rychle si na něj zvyknete. O poznání horší je psaní perem do připraveného prostoru a následné očekávání, zda-li přístroj vaše písmo rozluští. Vše se dá podrobně nastavit včetně vzorových znaků, ale i tak vám bude psaní tímto způsobem dělat potíže. Poslední, třetí je použití podobného systému jako u prvního způsobu, jen PC klávesnici nahradí ta mobilní - rozhodně rychlejší jak ruční psaní, ale přesto klasická klávesnice vítězí.

Archos Pocket Media Assistant PMA400 - Kouzelná krabička
i Zdroj: PCTuning.cz
Archos Pocket Media Assistant PMA400 - Kouzelná krabička
i Zdroj: PCTuning.cz

Tlačítka na boční straně čelní strany slouží také k ovládání. Čtyřsměrné ovládací kolečko s jedním tlačítkem zakousnutým z levé strany a jedním uprostřed stačí na běžný přesun po ikonách a složkách, případně zajistí ovládání přehrávačů a také je nepostradatelné ve hrách. Tlačítkem uprostřed také přístroj spouštíte, následně slouží jako Enter nebo Play/Pause. Malé zakousnuté tlačítko je naopak na vypnutí přístroje a má funkci Zpět/Zrušit.

Archos Pocket Media Assistant PMA400 - Kouzelná krabička
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední možností je použití TV cradle a dálkového ovládání, na kterém najdete podobná tlačítka jako na přístroji. Šipky jsou určeny pro pohyb v menu, každý pozná i tlačítka ovládání přehrávačů a vypnutí a zapnutí přístroje. Velmi vhodné je používat dálkový ovladač, pokud máte PMA na stabilním místě třeba na televizi a využíváte ho jako záznamové médium nebo z něj často promítáte filmy.

Menu přístroje

Operační systém Qtopia je na bázi Linuxu a přestože je méně známý, tak jeho funkce jsou poměrně slušné a pokud vám nestačily, tak máte možnost si z oficiálních stránek Archosu  stáhnou Kit na vytváření programů pro tento systém. Spodní lišta na displeji obsahuje ikonku na přepínání mezi listy, která je vlastně náhražkou tlačítka Start v OS Windows. Vedle ní máte možnost přepínat mezi třemi typy vkládání textu. Na druhé straně lišty jsou ikonky připojení k Wi-Fi síti, úroveň podsvětlení displeje, schránka pro ukládání textů, stav baterie, úroveň hlasitosti a aktuální čas. Šipečkou vedle časového údaje lze celou lištu schovat.

První záložka v menu má název Pocket Media Assistant a obsahuje hlavní funkce přístroje - video a audio přehrávač, diktafon, průzkumník, prohlížeč fotografií, záznam videa a také doplňující funkce Help a Resume Playing, kterou navážete na předchozí přehrávání.

Archos Pocket Media Assistant PMA400 - Kouzelná krabička
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá záložka Aplikace skrývá víceméně funkce organizéru. Denní přehled najdete pod ikonkou Today, dále je vám k službám kalendář, kontakty, diář, hodiny, světový čas, kalkulátor, textový editor, informace o systému, elektronická pošta, prohlížeč Opera 7.26, příkazový řádek, prohlížeč PDF a opět Help. Všechny programy jsou co nejvíce zjednodušeny a poskytují tak snadné ovládání a efektivní činnost. PMA400 není tedy jen přehrávačem, ale také osobním organizérem pro manažery.

Archos Pocket Media Assistant PMA400 - Kouzelná krabička
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetí složka potěší obzvláště hračičky, jsou zde totiž hry. Některé z nich jsou bohužel demoverze nevalné kvality a Archos trochu spoléhá na to, že si další hry dokoupíte. Ovládání je většinou svěřeno tlačítkům na přístroji.

Archos Pocket Media Assistant PMA400 - Kouzelná krabička
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení je dalším listem v menu a nabízí následující možnosti: Regulace podsvětlení a nastavení úsporného režimu, přizpůsobení vzhledu, jazyk, nastavení sítě, seřízení času a data, použití softwarových balíčků, nastavení TV výstupu a nahrávání videa, ekvalizér, nastavení ikon, písma a pozadí, kalibraci dotykového displeje a nastavení displeje, zabezpečení přístroje, resetování, manažer pluginů a servis aplikací. Jak je vidět, nastavit se toho dá opravdu hodně.

Archos Pocket Media Assistant PMA400 - Kouzelná krabička
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední složka už jen obsahuje přehled uložených dokumentů a umožňuje jejich spuštění. Podobně jako kontakty jde oddělit i dokumenty na soukromé a pracovní.

Archos Pocket Media Assistant PMA400 - Kouzelná krabička
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama