asus-digimatrix-pocitac-do-hifi-veze
Zábava Článek ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

22. 6. 2004 00:00 30

Seznam kapitol

1. Home Theather PC 2. Pro zvídavé - co je uvnitř? 3. Domácí multimediální centrum

ASUS DiGiMatrix nehraje tak úplně fér - v dnešní, počítači ovládnuté době, jeho čelní panel zaklepe na srdíčko a připomene nám, že jsme kdysi bývali i HiFisty. První dojem pak může snadno vyvolat sentiment a až nekritický přístup. Pokud navíc DiGiMatrix zapnete a zjistíte, že i počítače mohou být velmi tiché - jste jen krůček od toho, kdy vás přestane zajímat, co je vlastně uvnitř - a to byl také asi cíl ASUSu. Jinak je DiGiMatrix jedním z nemnoha Home Theater PC na trhu.

Reklama

Klíčovým programem celého SW balíku je program ASUS Home Theather od firmy Intervideo (komponenty jsou samozřejmě standardní, je možné použít i jiné TV/ VCR programy).

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz

Již hlavní menu ukazuje co program umí. Základními režimy jsou: TV (ladění, nahrávání, přehrávání), Radio (AM/FM), přehrávání hudebních souborů (audio, mp3...), přehrávání videa (případně nahraných TV pořadů), poslední možností je přehrávaní DVD/VCD (zvuk AC3 je dekódován softwarově, nebo směrován na optický výstup). Společné rozhraní zakrývá fakt, že Home Theather ve skutečnosti slučuje několik samostatných modulů / programů. Ve výsledku je odezva programu na některé akce poměrně vlažná (zapnutí režimu TV trvá cca 10s).

TV režim

Nejdříve bych se chtěl vyjádřit ke kvalitě výstupu S-Video. V průběhu víkendu jsem totiž DiGiMatrix používal jako HDD rekordér - předpokládám totiž, že část instalací vůbec nebude využívat VGA výstup - i když uznávám, že optimem by asi byla kombince s HDTV 1080i / 720p (tu jsem však nezkoušel).

Video výstup patří mezi dnešní špičku - i když standardní nastavení není zcela ideální (DVD bylo ve srovnání se stolním přehrávačem světlejší), programy s možnosti nastavení obrazu jako BS Player dají Video výstupu DiGiMatrixu další prostor k rozletu.

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz

I zde platí známá zásada - digitální technika (HDD rekordér, DVD rekordér, 100Hz televize) vyžaduje velmi kvalitní TV signál. Tam, kde se šum schová za 50Hz a analogem, je digitální sledování, nemluvě o nahrávání (kdy komprese šum ještě posílí), nekvalitního signálu pravým utrpením. V mém případě byla kvalita ČT2 i Primy vynikající, Nova zase ukázala, že by se s naší domácí anténou mělo konečně něco dělat.

Trochu jsem zápasil s vyhledáváním kanálů - trvá neskutečně dlouho a najde každé "smetí".

TV tuner je - jak na měřítka běžných TV přijímačů - poměrně pomalý při přepínání kanálů. Dobře funguje funkce Time Shifting (sledování dříve nahraných fragmentů, zatímco se stále nahrává), nikoho neoslní pomalý teletext a díky "rychlosti" přelaďování stanic také Channel Surfing "surfování kanály" (kdy se na obrazovce sestavuje mozaika aktuálně vysílaných programů) nemá ten efekt, který by mohl mít.

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz


záznam na HDD lze zahájit pouhým stisknutím tlačítka, případně lze zadat odložené nahrávání...
P.S. dosud nefunguje služba synchronizace nahrávání s webem, tak jak je tomu u HTPC v USA

Signál se při ukládání digitalizuje do MPEG-2 kompatibilního. Datový tok je konstantní a odpovídá záznamu v "DVD" kvalitách: HQ, SP, a EP.

Režim DVD režim datový tok 1GB obsáhne 4,7GB DVD
Best High quality (HQ) 11059 Kb/sec 12 min 60m
Better Standard play (SP) 5529 Kb/sec 24 min 120m
Good Extended play (EP) 2764 Kb/sec 48 min 240m

Zjišťoval jsem taky zatížení procesoru - při nejvyšší kvalitě (Better, 11059mbps) šplhalo zatížení 2GHz procesoru Pentium 4 (512MB L2 cache) u kvality HQ na 100%, při SP se drží na 60% a režimu EP (Good quality) stačí 40% výkonu procesoru...

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz

Specialitky je možné nahrávat v režimu Best (HQ), pro běžné použití pak stačí režim Better (SP) - na TV rozdíl nepatrný a s 100GB volným místem můžete nahrávat 20, respektive 40 hodin (SP).

Záznam do MPEG-4 z praktických důvodů nepřichází v úvahu. Procesor zatěžuje při kompresi mnohem více, neumí prokládané video (obraz se musí tzv. deinterlacovat - vznikají nepěkné artefakty), tyto kodeky jsou citlivější na šum v signálu. Nikomu nic nebrání provést rekompresi kodeky Xvid / DivX - například ze záznamu HQ MPEG-2 - dodatečně. To co je dobré pro kompresi DVD filmu na 1-2 CD, není pro běžný nekvalitní signál vždy tou nejlepší cestou - to potvrdí každý, kdo chtěl digitalizovat své domácí video s tím, že si uloží do archivu několik CD.

Závěr: Myslím si, že TV / Video / HDD recording funkce jsou u DiGiMatrixu na docela vysoké úrovni. Pokud máte kvalitní signál a můžete si dovolit nahrávat v kvalitě HQ nebo SP, zastane DiGiMatrix poměrně hladce funkci HDD video rekordéru. Trochu mrzí, že v uvnitř není tolik místa, aby bylo možné použít klasickou (čti levnou) DVD vypalovačku - malou záplatou je možnost spojení s "dospělým" PC gigabytovým ethernetem nebo bezdrátovou sítí...

Testy a závěr

O výkonu integrované grafiky SiS 315 vypovídá její výkon v oblíbeném 3D Marku 2001.

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz

Nemusím předkládat další testy, abych dokázal, že tento "stroj" na hry opravdu není. Limitem pro něj jsou hry vydané ho roku 2000 (s Unrealem Tournament ani¨s originálním Half Life pochopitelně neměl DiGiMatrix žádné problémy).

Pro zajímavost uvedu ještě několik výsledků běžných testů...

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz

Výsledky testu PC Mark 2002:

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon celého počítače odpovídá kancelářskému počítači, který je vybavený čipovou sadou i845 (či spíše i845G). Procesor není pochopitelně výkonově omezený, propustnost paměti je poněkud nižší než je dnešním standardem. Nejslabším článkem je, podle očekávaní, grafický akcelerátor SiS 315 - na druhou stranu, pokud nebudete hrát 3D hry, nebudete o výkonu grafiky nijak uvažovat.

Závěr

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz

Na DiGiMatrix se musí pohlížet v kontextu jeho předkládaného použití. Předpokládám, že může být ozdobou kanceláří, kde se uplatní jeho exkluzivní design a DVI výstup (zde může zazářit například při prezentacích), stejně tak může dobře dělat společníka plazmové TV (toto použití je v letácích ASUSu zmíněno několikrát). Ne každý potřebuje brutální (a řekněme si časti zároveň hlučný) 3D výkon - část lidí více ocení elegantní design, tichý provoz spojený se stále dobrým výkonem, který neomezuje přehrávaní DVD a DivX, systém, který zvládne kompresi do MPEG-2, editaci grafiky - nemluvě o veškerých "kancelářských úkonech", včetně intenzivního využití Internetu.

Zdá se, že klíčovou aplikací DiGiMatrixu jsou multimediální aplikace - zejména nahrávání videosignálu na harddisk - díky tomu jsem "znovu objevil" možnost nahrát si svůj oblíbený zápas a pak jej procházet krok po kroku (kdo by si dnes také hrál s videem, když víte, že tam uvnitř je nějaký tenký, magnetický pásek, který se stále "ojiždí"... že? ;-)

A i když systém má své mouchy (zejména odezva na některé povely je docela pomalá), jedná se o jednoznačně pozitivní krok zcela novým směrem. Pokud by se ještě firmě ASUStek podařilo postavit podobný systém na bázi platformy Intel Centrino, vybavit jej Radeonem 9600 s možností osazení DVD - R /+R vypalovačky... to by ještě bylo!

P.S. ASUS DiGiMatrix patří, díky své bohaté výbavě (a taky kvůli tomu, že obsahuje poměrně drahou notebookovou mechaniku DVD/CD-R): bezdrátová WiFi karta se softwarovým Acces, Pointem, integrovaný TV tuner, Radio, dálkové ovládání... mezi relativně drahé minipočítače. Jeho cena se pohybuje pod 14 000Kč bez DPH (19%).

Za poskytnutí PC k testu děkujeme firmě LEVI.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama