Asus G51J — Notebook s 3D displejem
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Asus G51J — Notebook s 3D displejem

Asus G51J — Notebook s 3D displejem | Kapitola 15

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

26. 2. 2010 03:00 12

Seznam kapitol

1. Asus G51J — hardware 2. Design, materiály, rozměry 3. Baterie, klávesnice, touchpad 4. Vstupy/výstupy, OS, příslušenství 5. Zvuk, chlazení, záruka 6. Testy procesoru 7. Testy operační paměti 8. Testy grafické karty - standardní
9. Testy grafické karty — rozšířené I 10. Testy grafické karty — rozšířené II 11. Testy grafické karty — rozšířené III 12. Testy grafické karty — rozšířené IV 13. Testy pevného disku 14. Test výdrže akumulátoru 15. Vyhodnocení a závěr

Ačkoliv 3D hraní, které minulý rok představila společnost NVIDIA, není pro každého, své zákazníky si tato technologie určitě najde. A je jich tolik, že se NVIDIA společně s Asusem rozhodli třetí rozměr nabídnout i v mobilním provedení. Má to na malém notebookovém displeji smysl a bude NVIDIA GeForce GTX 260M na hry ve 3D vůbec stačit?

Reklama

Asus G51J

Asus G51J — Notebook s 3D displejem
i Zdroj: PCTuning.cz

Jsme na konci recenze, nejprve se pokusím shrnout vše, co se mi na testovaném notebooku s podporou technologie 3D líbilo a co nikoliv. Tím nejlepším je výkon. Stroj je osazen tím nejvýkonnějším hardwarem ať už jde o procesor Core i7, druhou nejvýkonnější mobilní grafickou kartu NVIDIA nebo dvojici 7200ot./min 500GB disků. Také dílenské zpracování je na velmi slušné úrovni, dobře hodnotím klávesnici a velké množství konektorů i jejich dobré rozložení. Dále se mi líbilo tiché chlazení v klidu a příslušenství, ve kterém nechybí batoh a myš Razer.

V rozpacích jsem z tolik propagovaného 3D a displeje. Na jednu stranu vypadá 3D i na 15,6" displeji fantasticky (v případě, že je na něj hra optimalizovaná), avšak jsou tu velké problémy. Tím největším je výkon. Ačkoliv má displej rozlišení jen 1366 × 768 px, stejně jsou propady výkonu ve 3D obrovské a nevím jak vy, ale já bych chtěl na notebooku za 40 tisíc korun hrát na vyšších než nízkých detailech.

Dostáváme se k tomu, co se mi naopak nelíbilo. Už jsem zmínil cenu, která je necelých čtyřicet tisíc s daní. Není přemrštěná, odpovídá osazenému hardwaru, ale pro většinu uživatelů to bude stále hodně. Stejně tak je problematické rozlišení displeje. Na jednu stranu musí být kvůli nárokům 3D nízké, ale ve Windows tím máte pouze velmi malou pracovní plochu. Moc se mi nelíbilo ani opravdu hlučné chlazení při hraní her a zahřívání šasi v zátěži.

Shrnutí

Z Asusu G51J jsem v rozpacích. Na jednu stranu jde o naprosto exkluzivní stroj, který jako jediný na trhu nabízí technologii NVIDIA 3D Vision v mobilním provedení, na druhou stranu si nejsem jistý, zda je vlastně o co stát. Chyba není v 3D Vision, které i na menším displeji vypadá perfektně, ale ve výkonu notebooku. Mobilní grafické karty jsou totiž rády, že nové hry vůbec utáhnou a 3D je zkrátka nad jejich síly. I kdyby Asus osadil GeForce GTX 280M místo 260M, vůbec nic to neřeší a místo 16 fps v průměru by měl uživatel 18 fps. A to si vezměte, že má notebook displej s velmi nízkým rozlišením 1366 × 768 px.

Po ostatních stránkách je Asus G51J pravý herní notebook jako mnoho jiných. Jeho cena je poměrně vysoká, nabízí však velmi výkonný hardware. To je však vykoupeno vysokou hlučností ve 3D a mizernou výdrží bez připojení do sítě.

Mohu vám tedy notebook Asus G51J v konfiguraci s 3D displejem doporučit? Záleží na úhlu pohledu. Pokud jste fanda technologií, 3D Vision jste si zamilovali a musíte jej mít i na cestách, v současné době nemáte na výběr a jedinou volbou je Asus G51J. Já osobně bych si však zatím 3D Vision nechal pouze na doma a na cesty si koupil běžný herní notebook (v této cenové relaci vypadá skvěle třeba Asus G73 s ATI Mobility Radeonem HD 5870, test vám přineseme příští týden).

Nezbývá než doufat, že NVIDIA co nejdříve po uvedení Fermi na trh představí také mobilní verze karet, které na tom s výkonem budou výrazně lépe než GeForce GTX 260M založená na starém jádře G92. Pak už by mohlo být 3D velmi zajímavé i pro mobilní zákazníky, současné mobilní čipy na něj prostě nemají dost výkonu.

PS. Možná víte, že 3D notebooky má také společnost Acer. Nejde však o stroje využívající technologii NVIDIA 3D Vision, Acer používá vlastní řešení.

Asus G51J

KladyZápory
+ jediný notebook s podporou 3D Vision- vyšší cena
+ výkonný hardware (CPU, GPU, HDD)- na hraní ve 3D nedostatečný výkon
+ dobrá klávesnice- opravdu hlučný v zátěži
+ příslušenství (batoh, myš)- mizerná výdrž na akumulátor
+ velké množství portů a jejich rozložení 

Orientační cena včetně DPH: 39 000 Kč

Poděkování

Na úplný konec bych ještě rád poděkoval společnosti Asus, která do testu notebook zapůjčila.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama