Asus Hyper M.2 a 4x Samsung 980 Pro: Extrémní úložiště
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Asus Hyper M.2 a 4x Samsung 980 Pro: Extrémní úložiště

Asus Hyper M.2 a 4x Samsung 980 Pro: Extrémní úložiště | Kapitola 2

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 3. 2021 03:00 5

Seznam kapitol

1. 4× SSD v RAID levně nebo draze 2. Podpora desky a PCIe Bifurcation 3. Rozdíl mezi M.2 kartou a řadičem 4. Nastavení BIOSu a kontrola nastavení
5. Testovací sestava 6. Testy výkonu RAID 0 7. SLC cache a výkon versus teplota 8. Závěr

Existuje řada uživatelů, kterým jeden rychlý disk nestačí. Potřebují maximální možný výkon, nezbývá než si tedy sestavit RAID pole z disků M.2 pro PCIe 4.0. Dnes se podíváme, jak jej můžete sestavit tím nejlevnějším způsobem – pomocí karty od Asusu za 1500 korun. Je určená do slotu PCIe x16 a osadíte na ni čtyři disky pro M.2.

Reklama

Podpora desky a PCIe Bifurcation

Z první kapitoly víme, že testovaná karta a hromada jí podobných, co jsou na trhu, nemá žádný aktivní prvek pro práci s PCIe linkami. Jde pouze o pasivní vyvedení PCIe linek z x16 konektoru do čtyřech x4 portů M.2. Krásně to jde vidět na této kartě od společnosti IOI Technology, která je perfektně jednoduchá.

Asus Hyper M.2 a 4x Samsung 980 Pro: Extrémní úložiště
i Zdroj: PCTuning.cz

Teď vás jistě napadlo jak to celé vlastně funguje, když port x16 sice má dostatečný počet linek, ale jde logicky o jeden port pro jedno zařízení. Bude umět pracovat se čtyřmi zařízeními v jednom slotu? Jak pozná, že má slot rozdělit? Odpověď je jednoduchá, nebude to fungovat a slot sám neví jak má linky rozdělit.

Každý slot PCIe má signalizaci a všechny potřebné sběrnice v prvních 2x jedenácti pinech před výřezem. Vše za ním jsou už přímo jen komunikační linky. Jsou zde sice detekční piny, které detekují kolik linek PCIe má vložená karta, ale v zásadě nic dalšího. Slot sám neví kde začíná a končí linky z jednoho nebo více zařízení ve slotu. Řešením je PCIe bifurkace, což česky znamená přesně a správně rozvětvení.

Bifurkace nefunguje automaticky, že by si deska osahala sběrnici a rozdělila linky. Rozdělení je přesně dané a musí ho nastavit výrobce desky a procesoru. Všechny moderní procesory tuhle vlastnost mají, dražší desky také umí dělit linky správně. Obrázek ukazuje co se stane, když deska Bifurkaci PCIe nemá a má. Pokud ji deska nepodporuje, ze čtyř M.2 disků bude vždy detekován jen ten první, pokud deska větvení umí, je vše v pořádku.

Asus Hyper M.2 a 4x Samsung 980 Pro: Extrémní úložiště
i Zdroj: PCTuning.cz

Nastavení je ale také deska od desky a výrobce jiné. U starších procesorů Intel byla třeba možná pouze varianta slotu x16 nebo x8+x4+x4. To platí i pro mnoho moderních desek, Asus má ne webu seznam desek, které podporu mají a kolik disků umí (odkaz zde). Například spousta desek s AMD X570 nebo Intel Z490 tuto funkci nemá stoprocentní a podporují maximálně dva nebo tři disky M.2 na této kartě. Asus v manuálu ke každé desce tuto informaci uvádí. Je dobré se podívat před koupí desky. Také obecně platí, že pro mainstreamové čipsety a CPU s omezeným počtem PCIe to není vhodné řešení. Ideální jsou platformy s velkým počtem linek PCIe v CPU. AMD Threadripper nebo Intel Cascade Lake-X.

Asus Hyper M.2 a 4x Samsung 980 Pro: Extrémní úložiště
i Zdroj: PCTuning.cz

Všichni výrobci na deskách, které umí linky rozdělit na 4x4, mají tuto volbu v BIOSu. Třeba AsRock nebo Gigabyte mají přímo v BIOSu režim x16 nebo 4+4+4+4 takhle nazvaný. Asus vše skryl za volbu PCIe RAID Mode což si ukážeme v dalších kapitolách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama