Asus Maximus VI Impact – královsky vybavená Mini-ITX
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus Maximus VI Impact – královsky vybavená Mini-ITX

Asus Maximus VI Impact – královsky vybavená Mini-ITX | Kapitola 7

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

7. 11. 2013 03:00 7

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Vlastnosti a funkce 3. Představení 4. Detailní pohled 5. Popis napájení 6. Další čipy a řadiče 7. BIOS – nový vzhled UEFI 8. BIOS – další screenshoty 9. Software
10. Software pokračování 11. Testovací sestava a metodika 12. Benchmarky I. – paměťová propustnost 13. Benchmarky II. – výkon procesoru 14. Benchmarky III. – grafický výkon 15. Benchmarky IV. – propustnost rozhraní 16. Spotřeba a teploty 17. Měření napětí a přetaktování 18. Závěrečné hodnocení

Nový přírůstek v rodině ROG s paticí LGA 1150 nás chytl za srdce – kromě luxusního zpracování zde najdeme řadu unikátních funkcí, které nikdo jiný nenabízí. Za cenu necelých 5000 Kč získáte zvukovku Supreme FX Impact, šikovnou pomůcku pro hráče Sonic Radar, nástroj pro SSD disky a samozřejmě i ROG RAMDisk. Dáváme zlato!

Reklama
Asus Maximus VI Impact – královsky vybavená Mini-ITX
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní deska je vybavena jedním 64Mb BIOS čipem a má UEFI rozhraní. Během testování na BIOSu ve verzi 0404 jsme narazili pouze na (už tradičně) mírně nižší výkon ve WinRARu (logické vysvětlení jsme prozatím nenašli). Další problém / vlastnost bude již spíše trápit testery (včetně nás), protože není možné deaktivovat funkci Multicore Enhacement a mít zároveň funkční Turbo dle specifikace Intelu (zkoušeno i na jiných verzích BIOSu). Toto jsme šikovně obešli tím, že u single-thread benchmarků jsme ponechali vylepšení výkonu aktivní (takt CPU 3800 MHz) a u vícevláknové zátěže jsme Multicore Enhacement deaktivovali (3600 MHz).

UEFI BIOS Utility – popis grafického rozhraní

Asus Maximus VI Impact – královsky vybavená Mini-ITX
i Zdroj: PCTuning.cz

EZ Mode – jednoduchý režim dostal mírný facelift

Prostředí BIOSu má stejné rozložení, jako jeho předešlá verze u základních desek s čipovou sadou Intel Z77. Opět je k dispozici základní režim – EZ Mode, který bude stačit méně znalým uživatelům. Ti zde mohou například měnit priority bootování, sledovat teploty nebo změnit výkon systému. Pokročilejší jistě ihned přepnou do rozšířeného módu (Advanced Mode), který poskytuje daleko více funkcí. BIOS je možné pohodlně ovládat jak klávesnici, tak myší. Pokud jde o samotný vzhled, lze pozorovat jistý facelift prvků, fontů a tematické ladění do rudé barvy.

Asus Maximus VI Impact – královsky vybavená Mini-ITX
i Zdroj: PCTuning.cz

Advanced Mode – rozšířený režim obsahující daleko více nastavení

Rozhraní pokročilého módu se skládá z vrchní lišty obsahující sedm podnabídek, hlavní oblasti a nápovědy nacházející se v pravém sloupci. Tradičně nejobsáhlejší je sekce Ai Tweaker, věnovaná přetaktování a ladění sestavy a menu Advanced, poskytující celou řadu nastavení počínaje úspornými funkcemi procesoru až po změnu rychlosti PCI-E slotů apod. Potěší rovněž přítomnost přednastavených OC profilů pro nastavení procesoru a pamětí. BIOS je celkově kvalitně zpracován. Nastavení je sice přehršel, ale vše je naštěstí logicky děleno do jednotlivých tematických celků a podnabídek.

Asus Maximus VI Impact – královsky vybavená Mini-ITX
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní se pojďme představit hlavní novinky. Hned první položka menu My Favorites umožňuje sestavit jednu obrazovku nastavení na míru. Funguje to jednoduše, pokud máte například aktivní frekvenci BCLK a zmáčknete F4 nebo na ni kliknete pravým tlačítkem, tak se automaticky objeví v oblíbených položkách. Druhá novinka BIOS setting change je opět užitečná, pokud si velmi často hrajete s nastaveními v BIOSu – před uložením každé změny se vám ukáže historie provedených úprav, a vy se tím pádem můžete vyhnout nějaké neuvážené či nechtěné změně.

Asus Maximus VI Impact – královsky vybavená Mini-ITX
i Zdroj: PCTuning.cz

BIOS setting change – historie provedených změn

Rozsahy napětí a inkrementy

  • CPU Core Voltage: 1,05 – 2,2 V  (0,003125 V) – nastavení napětí CPU
  • GPU Cache Voltage: 1,05 – 2,2 V (0,003125 V)
  • CPU Graphics Voltage: 0,8 – 1,920 V  (0,001 V) – nastavení napětí iGPU
  • CPU System Agent Voltage: +-0,999 V (0,003125 V) – zvýšení pomáhá v přetaktování DDR3 pamětí
  • CPU I/O Analog Voltage: 1,0 – 2,2 V (0,003125 V) – zvýšení pomáhá v dosažení vyššího BCLK taktu
  • CPU I/O Digital Voltage: 1,0 – 2,2 V (0,003125 V)
  • CPU Input Voltage: 0,8 – 3,040 V (0,010 V)
  • DRAM Voltage: 1,2 – 2,39 V (0,005 V) – nastavení napětí DDR3 pamětí
  • PCH Core Voltage: 0,7 – 1,8 V (0,00625 V) – nastavení napětí PCH čipu
  • PCH VLX Voltage: 0,8– 2,0 V (0,00625 V)
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama