asus-p5rd1-v-aneb-zaklad-s-ati-radeon-xpress-200-pro-procesory-intelu-lga775
Hardware Článek Asus P5RD1-V aneb základ s ATi Radeon Xpress 200 pro procesory Intelu (LGA775)

Asus P5RD1-V aneb základ s ATi Radeon Xpress 200 pro procesory Intelu (LGA775) | Kapitola 7

Charles

Charles

30. 5. 2005 00:00 19

Seznam kapitol

1. Asus P5RD1-V (ATi Radeon Xpress 200) 2. Asus P5RD1-V - BIOS, softwarová výbava 3. Přetaktování, softwarová výbava 4. Testy zaměřené na výkon procesoru
5. Grafické testy 6. Paměťový subsystém a diskový řadič 7. Závěr

Po několika náhledech na základy pro procesory Athlon 64 nyní změníme tábor a podíváme se pro změnu zase na nějaký ten stavební kámen pro procesory Intelu. Samozřejmě se bude jednat o provedení LGA775 a hned tu máme nemalou zajímavost. Základní desku postavenou na čipové sadě ATi Xpress 200, která byla původně určená jen pro Athlony 64. Navíc SouthBridge je zde v provedení od výrobce ULi, namísto od ATi v podobě IXP400, jak tomu je u sourozence pro procesory Athlon 64. Pojďme se tedy podívat podrobněji, s čím máme tu čest.

Reklama

Dnes jsme se tedy podívali na poměrně zajímavý počin. Po delší době se jednalo opět o základ určený pro intelovské procesory. Přestože uvedení čipové sady ATi Radeon Xpress 200 pro platformu Intel proběhlo potichu, tak Asus přispěchal a na světě byla první deska s touto čipovou sadou, která namísto firemního SouthBridge IXP400 využila čip M1573 od ULi,  kvůli podpoře High Definition Audio a NCQ u rozhraní Serial ATA.

Bohužel slabina M1573 tkví v rozhraní USB, jelikož zde nalezneme podporu jen dvou portů USB 2.0 (ostatních 6 je jen standardu 1.1). Chtěl jsem provést i testy rozhraní USB s pomocí našeho externího disku (o kterém pojednával článek ME-940: externí box pro 2.5" disky), nicméně na základní desce Asus P5RD1-V se SouthBridge ULi M1573 jej systém prostě nebyl schopen detekovat, přestože kdekoli jinde bez problémů vždy běžel a nepomohla ani reinstalace několika různých verzi ovladačů pro rozhraní USB přímo od ULi.

Pokud jde dále o možnosti základní desky, tak zde obsažený LAN adaptér zvládá Gigabitovou rychlost, nicméně je připojen pouze přes sběrnici PCI. Kromě integrovaného audia se zde už žádné přídavné čipy nekonají, takže tu máme dnešní naprostý základ, bez kterého si nelze současnou desku ani představit.

Asus P5RD1-V aneb základ s ATi Radeon Xpress 200 pro procesory Intelu (LGA775)
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro přetaktování však tato deska moc vhodná není. Námi testovaný procesor Pentium 4 630 se povedlo přetaktovat jen o zlomek jeho potencionálu (FSB +15MHz). Ostatně obdobný výsledek jsem čekal, takže zde žádné překvapení. Na druhou stranu zde nalezneme v současnosti nejpokročilejší integrované grafické jádro na bázi X300, na které konkurence v podobě IGMA900 u čipové sady i915G prostě ani náhodou nestačí (například ve hře Far Cry byl výkonnostní rozdíl 7 ku 14 FPS ve prospěch řešení od ATi).

K tomu je možné si připočíst fakt, že v případě použití grafické karty s čipem od ATi, je možné využít technologii Surround View pro zobrazení na třech monitorech. Vzhledem k integrovanému grafickému jádru a výsledné ceně je tato základní deska celkem zajímavá. NorthBridge i SouthBridge jsou chlazeny pasivními chladiči, přičemž ten na SB je za chodu díky své nízké výšce o poznání teplejší než ten na NB. Každopádně zde nenalezneme znepříjemňující zdroj hluku, jak tomu leckdy u současných základních desek bývá. Mínusem je ale kapitola zvaná USB.

Asus P5RD1-V (ATi Radeon Xpress 200 + ULi M1573)
Klady Zápory

+ pokročilé integrované grafické jádro (DX9)

- možnosti rozhraní USB

+ rozmístění konektorů

- slabé přetaktování

+ zajišťovací západka u slotu PCIe 16x

- nižší výkon paměťového subsystému

+ High Definition Audio

+ pasivní chladiče chipsetu

 
Doporučená koncová cena: 2602,- bez DPH (Levi)

Základní desku Asus P5RD1-V zapůjčila firma Levi, které tímto děkujeme

Asus P5RD1-V aneb základ s ATi Radeon Xpress 200 pro procesory Intelu (LGA775)
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama