Asus P8Z68-V Pro – čipset Intel Z68 Express v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus P8Z68-V Pro – čipset Intel Z68 Express v akci

Asus P8Z68-V Pro – čipset Intel Z68 Express v akci

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 5. 2011 02:00 31

Seznam kapitol

1. Čipset Z68 Express – co přináší 2. Testovací sestava 3. Představení 4. Vlastnosti 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky, čipy 8. Napájení desky (popis)
9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Přetaktování 12. Technologie LucidLogix Virtu 13. Technologie Intel Smart Response 14. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 15. Hodnocení desky

Spojením klíčových vlastností čipsetů P67 a H67 Express vznikla čipová sada Z68 Express. Poradí si s taktováním i s integrovaným grafickým jádrem. Kromě toho nabídne dvě zcela nové technologie – umožní používat SSD jako urychlení vašeho HDD a nabídne virtualizaci výkonné grafiky v PCI-E slotu společně s tou integrovanou.

Reklama
Asus P8Z68-V Pro – čipset Intel Z68 Express v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Když Intel uváděl platformu LGA 1155 a první procesory Sandy Bridge, přišla na svět první skupina čipsetů. Pomyslným nejvyšším modelem byl P67 Express, jež byl takovou „berličkou“ spojující Sandy Bridge s prvními procesory do patice LGA 1156. Ptáte se proč? Neuměl totiž ovládat integrované grafické jádro, ani vyvést jeho výstupy ven z desky. Nadále už nikdy takový čipset Intel neuvede, všechny od této chvíle budou vždy nést všechny funkcionality, včetně výstupů grafického jádra. P67 Express bylo jen dočasné řešení před dopilováním jeho nástupce – Z68 Express.

Pokud vás nyní napadlo, že P67 Express se tedy asi přestane vyrábět, máte naprostou pravdu. Intel doprodá vyrobené čipy, stejně tak i výrobci desek a do budoucna se setkáme už jen a pouze s Z68 Express deskami. Dokonce se dostalo na veřejnost prohlášení, že například Gigabyte všechny své stávající desky bude osazovat jen Z68 Express, což sice výrobce dementoval – je to ale pravda. Jelikož jsou funkce stejné, je to vlastně jedno. U Gigabyte se setkáme s deskami osazenými tímto čipsetem, některé budou mít výstupy na monitor a jiné nikoliv.

Co tedy nový čipset nabízí. V tento okamžik vám to naznačím jen hodně obecně, ke všem novinkám se dostaneme za okamžik podrobněji. Čipová sada H67 Express uměla manipulovat s grafickým jádrem, neumožňovala taktování ani „K“ procesorů. Naopak P67 Express podporuje přetaktování, nemá však video-výstupy. Z68 Express nabízí obě tyto funkce. Můžete taktovat procesor i grafické jádro, a desky samozřejmě budou nabízet spoustu výstupů na monitory.

To by samozřejmě na nový čipset bylo málo, přibyly tedy dvě nové technologie. První atrakcí nové sady je možnost připojení SSD disku k tomu stávajícímu (pomalému mechanickému) a tím si znatelně urychlit diskové operace. Ptáte se, zdali to funguje? - Funguje a sakra dobře. Druhým lákadlem pak bude virtualizace diskrétní grafické karty v PCI-E slotu. Monitor budete mít připojen k integrovanému jádru a virtualizační software bude přepínat podle aplikace výstup z jedné grafiky na druhou bez nutnosti přehazovat monitor. V praxi tedy budete surfovat po webu na integrované grafice, pokud zapnete hru, v mžiku se spustí rendering na té v PCI-E slotu. Více si o tom povíme později, ale opravdu to funguje!

Čipset Intel Z68 Express

Asus P8Z68-V Pro – čipset Intel Z68 Express v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro komplexní představu se podívejme na schéma čipsetu. Procesor vše podstatné nese v sobě. Jak výpočetní jádra, tak paměťový řadič, grafické jádro a PCI-E rozhraní. Je k němu tedy nutné připojit paměťové moduly a případné PCI-E grafické karty. Ty lze připojit dvě, funkční je CrossFire i SLI. Obě karty pak budou pracovat každá s osmi PCI-E linkami. Procesor je dále s PCH čipem spojen DMI sběrnicí a FDI spojem. První zmíněná přenáší potřebná data do systému a zpět, druhá přenáší výstupy z grafického jádra na konektory desky. Ty mohou být tvořeny HDMI, DisplayPortem nebo DVI. POZOR! Výstupy nepodporují na DVI Dual-Link, tedy na větší rozlišení než 1920 × 1200 zapomeňte.

K PCH čipu je dále připojeno čtrnáct USB portů, zvukový kodek a řada přídavných čipů. Pro připojení externích řadičů čip disponuje osmi PCI-E linkami. Ty výrobci využívají hlavně pro připojení USB 3.0 nebo dalších SATA 6G řadičů disků. Ze samotného čipu pak vychází šest SATA portů, dva z nich jsou standardu SATA 6G. Na všech těchto portech lze aktivovat novou technologii Intel Smart Response. Zajímavé je, že tato funkcionalita zřejmě musí být zvlášť licencována výrobcem desky, je totiž na obrázku označená jako volitelná, stejně jako Multi-GPU ze dvou grafických karet. Zde tedy záleží na výrobci desky zdali licence nakoupí a desku tím prodraží nebo nikoliv.

Slajdy

Asus P8Z68-V Pro – čipset Intel Z68 Express v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus P8Z68-V Pro – čipset Intel Z68 Express v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

 

První slajd nám ukazuje všechny výhody nového čipsetu graficky. Výrobce připomíná, že je možné měnit násobiče procesorů (K), takt grafického jádra, násobič pamětí DDR3 a ladit také limity spotřeby a maximálního proudu. Kromě toho také majitel bude moci využívat Intel Quick Sync technologii (urychlení práce s videem). Další zajímavostí je samozřejmě Intel Smart Response, tedy připojení SSD jako cache disku. Třetím bodem je pak technologie Virtu nebo Synergy pro přepínání grafických karet v PC. My si dnes představíme pouze první z nich.

Asus P8Z68-V Pro – čipset Intel Z68 Express v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní se ještě na okamžik zastavme u technologie Intel Smart Response. Budu jí věnovat samostatnou kapitolu, jelikož rozchodit tuto technologii není úplně snadné. Nyní ale vysvětlím o co jde. Máte v počítači starší SATA disk s velkou kapacitou a klasická větší SSD jsou pro vás zbytečně drahá? Můžete si koupit jen malé a levné 20GB SSD a připojit ho ke svému stávajícímu disku. Nejedná se o žádný RAID v pravém slova smyslu, vaše data budou vždy hlavně na vašem hlavním disku, SSD se používá jen pro cache a urychlení některých operací. Jak ukazuje slajd, start systému je minimálně o 20 procent rychlejší, a výkon v některých aplikacích vzroste až trojnásobně! Já sice naměřil méně, ale i tak jsou výsledky skoro stejně dobré jako pouze s SSD diskem. No uvidíte sami.

Asus P8Z68-V Pro – čipset Intel Z68 Express v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední obrázek nám rekapituluje stávající čipsety pro platformu LGA 1155. Spojením vlastností posledních dvou sloupců zde máme novinku jež dnes testujeme. Základní specifikace jsou tedy tyto: Čtrnáct USB portů, osm SATA portů (2× SATA 6G), osm PCI-E linek z PCH čipu, žádný nativní PCI slot. Čipset dále nabízí přetaktování, podporu video technologií a chránění obsahu počítače.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama