Asus P8Z68-V Pro – čipset Intel Z68 Express v akci
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Asus P8Z68-V Pro – čipset Intel Z68 Express v akci

Asus P8Z68-V Pro – čipset Intel Z68 Express v akci | Kapitola 15

Z. Obermaier

Z. Obermaier

11. 5. 2011 02:00 31

Seznam kapitol

1. Čipset Z68 Express – co přináší 2. Testovací sestava 3. Představení 4. Vlastnosti 5. Specifikace a software 6. Bližší pohled 7. Detaily desky, čipy 8. Napájení desky (popis)
9. Napájení desky (praxe) 10. BIOS 11. Přetaktování 12. Technologie LucidLogix Virtu 13. Technologie Intel Smart Response 14. Měření aplikačního výkonu a spotřeba 15. Hodnocení desky

Spojením klíčových vlastností čipsetů P67 a H67 Express vznikla čipová sada Z68 Express. Poradí si s taktováním i s integrovaným grafickým jádrem. Kromě toho nabídne dvě zcela nové technologie – umožní používat SSD jako urychlení vašeho HDD a nabídne virtualizaci výkonné grafiky v PCI-E slotu společně s tou integrovanou.

Reklama
Asus P8Z68-V Pro – čipset Intel Z68 Express v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Čipset Z68 Express

Nová čipová sada (PCH čip) přináší spojení funkcí P67 Express a H67 Express. Umožňuje taktování procesorů (K) i integrovaného grafického jádra. Platforma nabízí množství výstupů na monitory a také dvě nové technologie. První umožňuje připojit SSD disk jako cache k tomu stávajícímu, mechanickému a tím kompletně zrychlit odezvu počítače. Druhou technologií je možnost přepínání mezi integrovaným grafickým čipem v CPU a kartou nainstalovanou v PCI-E slotu. Nyní uvádí tuto technologii společnosti LucidLogix pod názvem Virtu, jde ale o řešení se spoustou „much“. Lépe by na tom snad měla být obdobná technologie Nvidia Synergy, ta bude ale uvedena později. Pokud jste uživateli stávajících čipsetů pro Sandy Bridge, a dvě nové funkce nehodláte využívat, nepřináší pro vás Z68 Express naprosto nic zajímavého.

Zpracování a výbava

Dnes jsme testovali relativně levnou desku střední třídy, neboli mainstreamu. I tak je zpracování, použité součástky a výbava porty opravdu dobrá. Deska míří spíše do profi sféry, jako základ pracovního počítače, čemuž odpovídají i dva PCI sloty. I přesto po ni mohou sáhnout i zapálenější hráči, deska podporuje zapojení dvou grafických karet do Multi-GPU společně s technologií Virtu. Uživatele jistě potěší i několik SATA 6G portů, eSATA a čtveřice USB 3.0 konektorů. Své využití najde jistě i Bluetooth modul a spousta možností připojení monitorů. Také příbal v krabici není vůbec špatný, na dnešní dobu jde spíše o nadprůměr. Celkově se mi líbí i rozložení komponent desky, umístění portů a barevné schéma. Ve všech směrech jde o desku vynikajícího zpracování s vysokou přidanou hodnotou.

Přetaktování

Ani v tomto směru deska nezklamala. Solidní napájení s možností několika nastavení je solidní a je stabilní i při vysokém taktování nad 5 GHz. Pokud máte štěstí na dobrý procesor, bude pro vás tato frekvence hračka i na této desce střední třídy. Volby v BIOSu postačí i zkušeným uživatelům a ladičům, deska je vhodná i na krapet horší zacházení. Taktování je snadné, úplným začátečníkům pomůže automatické taktování. I po přetaktování šlo u stabilní základ, tedy se jej nemusíte bát ani na této desce.

Osobní názor

Osobně jsem na Z68 Express čekal jako na oživení stávajících čipsetů pro LGA 1155, všechna očekávání se ale nenaplnila. Chvályhodné je spojení všech funkcionalit stávajících čipsetů, přidaná hodnota v podobě Virtu a Intel Smart Response krapet pokulhává za očekáváním, tedy hlavně první zmíněná funkce. Čekal jsem krapet víc, než nedodělanou technologii se spoustou omezení. Uvidíme zdali časem tato technologie dospěje, nebo zda nedodělky napraví Nvidia a její Synergy. Zklamán jsem také z nefunkčního dual-link výstupu, jež výrobci desek stále neumí zaimplementovat správně a kde tedy ztroskotává vážnější používání přepínacích technologií pro nejnáročnější hráče s vyšším rozlišením než 1920 × 1200. Co se týče technologie cache SSD disku, je funkční a výsledky hovoří za vše. Problematické zprovoznění této technologie, a několikráte přeinstalovaná Windows ale krapet kazí výsledný dojem.

Výhody a nevýhody

Asus P8Z68-V Pro – čipset Intel Z68 Express v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Asus P8Z68-V Pro – čipset Intel Z68 Express v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení desky děkujeme Asus Computer Czech republic

Asus P8Z68-V Pro – čipset Intel Z68 Express v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení osciloskopu děkujeme ETC Slovenská republika

Asus P8Z68-V Pro – čipset Intel Z68 Express v akci
i Zdroj: PCTuning.cz

SSD disk Larson Creek zapůjčil Intel

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama