asus-pundit-ab-p2800-druhe-podani
Hardware Článek ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání

ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

19. 5. 2004 00:00 15

Seznam kapitol

1. Pundit: ASUS AB-P 2800 2. Co umíš, Punďo? 3. Pundit - co je uvnitř? 4. Chipset: s Radeonem na palubě 5. Testy a závěr

Miniaturní "book size" počítače přirostou mnohým lidem hned k srdci. I když nebývají tak rozšířitelné jako ty v klasických skříních, vypadají tak, jak by mohlo vypadat budoucí ideální PC: jsou malé, tiché a čím dál lépe vybavené. My se dnes znovu zaměříme na ASUS Pundit (rozměry 9 x 35 x 27cm), počítač který po "upgradu" základní desky na ATi Radeon 9100 IGP postoupil na stupnici výkonu o třídu výše než jeho starší bratříček. Inovovaný typ výkonem 3D akcelerace asi neomráčí, přesto s necelými 6000 body v 3D Marku 2001 se už dá něco podnikat - nemluvě o integrovaným TV výstupu, DVI, kvalitní zvukovce 5.1 a čtečce paměťových karet...

Reklama

Odstrojení celé sestavy je otázkou povolení dvou šroubků. Masku sestavy - přední panel lze snadno odmontovat po sejmutí krycího "U" plechu který blokuje tři plastové zámky.

Sestava "bez kapotáže" ukazuje, že ve skříni není rozhodně místa nazbyt. Disk, mechanika CD/DVD, chladič procesoru, zdroj i blok karet PCI má své jediné možné, konstruktéry určené, místo.

ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání
i Zdroj: PCTuning.cz


smontovaný Pundit - I když místa není hodně, vše do sebe pěkně zapadá...

Chlazení procesoru je provedeno podobně jako v dříve u nás rozebírané koncepci "větrné tunely" (viz. článek Větrné tunely - to nejlepší pro chlazení Vašeho PC). Měděný (!) chladič procesoru používá krátký vzduchovod vedoucí od otvorů na boční straně skříně, horký vzduch z vnitřního prostoru počítače odsává centrální větrák počítače umístěný ve zdroji.

ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání
i Zdroj: PCTuning.cz

I u toho barebone je ventilátor chladiče procesoru (zde AVC o průměru 80mm) regulován v závislosti na teplotě. Od okamžiku zapnutí do okamžiku inicializace BIOSu (po dobu cca 1.5s) systém nasadí nejprve vysoké otáčky (asi 6500ot./min.), pak se spustí regulace a otáčky klesnou na cca 3600 ot./min.

Tip PCtuningu: Při původním nastavení není systém rozhodně nijak tichý - nedůstojně hlučí jako docela obyčejný počítač - pracovní otáčky 3600ot./min jsou evidentně příliš vysoké. V našem případě to spravil výlet do BIOSu a nastavení jiných limitů pro regulaci otáček Q-Fan. Po změně parametrů (viz. obrázek) se systém změní z původní meluzíny na mírného beránka. Po úpravě je hluk zcela srovnatelný s notebooky.

ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání
i Zdroj: PCTuning.cz


změna parametrů v BIOSu je prakticky nutná - hlavně "Fan Auto Mode Start Voltage" na 4V

LEGO?

Systém je koncipován jako částečně modulární:

PCI karty dlí v modulu BL-Raiser - jejich výměna je pak otázkou minuty...
i Zdroj: PCTuning.cz
PCI karty dlí v modulu BL-Raiser - jejich výměna je pak otázkou minuty...


modul disku a CD-ROM (disk drive assembly) je snadno vyjímatelný...

Po instalaci všech komponent (pokud máte pro počítače cit, zvládnete ji za 15 minut i bez pomoci obrázkového návodu) zjistíte, že celý systém je doslova napěchovaný až po okraj.

Poznámka: Výrobce doporučuje před montáži odšroubovat vzduchovod z chladiče - pak půjde všechno mnohem snadněji.

ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud použijete mechaniku CD-ROM delší konstrukce (zkoušel jsem jich několik) zjistíte, že poněkud ztěžuje větráku ve zdroji jeho práci - zadní čelo mechaniky může být v horším případě od mřížky zdroje vzdálené pouhý jeden centimetr!

ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání
i Zdroj: PCTuning.cz


mechaniky, procesor i paměti lze díky promyšlené modularitě  instalovat poměrně snadno...

Malým zázrakem je, že přístup k jednotlivým částem je, ač smontovaný počítač vypadá, že by jim nepropadl špendlík, i po osazení velmi dobrý - stále lze pohodlně vyjímat a instalovat moduly paměti, nemluvě o snadné výměně PCI karty (vyjmete jen BL-Raiser).

Zdroj

ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání
i Zdroj: PCTuning.cz

Použitý 200W zdroj (s funkci PFC) od Delta Electronics (12V/10A, 5V/21A, 3.3V/14A) se jeví, vhledem k omezené koncepci Punditu, jako plně dostačující. ASUS ve své specifikaci uvádí, že systém lze osadit procesory Intel Pentium 4 až 3.2GHz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama