asus-pundit-ab-p2800-druhe-podani
Hardware Článek ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání

ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání | Kapitola 5

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

19. 5. 2004 00:00 15

Seznam kapitol

1. Pundit: ASUS AB-P 2800 2. Co umíš, Punďo? 3. Pundit - co je uvnitř? 4. Chipset: s Radeonem na palubě 5. Testy a závěr

Miniaturní "book size" počítače přirostou mnohým lidem hned k srdci. I když nebývají tak rozšířitelné jako ty v klasických skříních, vypadají tak, jak by mohlo vypadat budoucí ideální PC: jsou malé, tiché a čím dál lépe vybavené. My se dnes znovu zaměříme na ASUS Pundit (rozměry 9 x 35 x 27cm), počítač který po "upgradu" základní desky na ATi Radeon 9100 IGP postoupil na stupnici výkonu o třídu výše než jeho starší bratříček. Inovovaný typ výkonem 3D akcelerace asi neomráčí, přesto s necelými 6000 body v 3D Marku 2001 se už dá něco podnikat - nemluvě o integrovaným TV výstupu, DVI, kvalitní zvukovce 5.1 a čtečce paměťových karet...

Reklama

Rozhodl jsem se systém osadit procesorem z horního spektra doporučených procesorů (zajímalo mě, jestli tuto zátěž zdroj hladce "utáhne"). Použil jsem Pentium 4 3.0 GHz (FSB 800 MHz, jádro Northwood, 512kB L2 cache), oba paměťové sloty jsem osadil 512 MB moduly DDR400, použitý harddisk rotoval 7200ot./min: 80 GB Maxtor D740X (ATA133).

Instalace operačního systému Windows XP Professional SP1 proběhla bez problémů - v jejím průběhu jsem využil ovladačů z instalačního CD.

Test propustnosti paměti - Sandra 2004

ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro ilustraci: i865G (s Intel Extreme 2) v testu Sandra Memory ALU/FPU dosahuje 4150/4160 MB/s 

Propustnost paměti závisí zejména na tom, zdali použijete jednokanálový nebo dvoukanálový režim. Výhody druhé možnosti jsou nesporné a zřejmé - zejména, jak uvidíme dále, ve vztahu k integrovanému grafickému akcelerátoru.

Pokud srovnáme dosažené hodnoty s internetovou databází zjistíme, že výkon Punditu se pohybuje někde ve středu pole obdobně vybavených "stolních" počítačů, zatímco notebooky nechává daleko za sebou.

Grafický subsystém

Grafické jádro RS300 podporuje HW akceleraci podle standardu DirectX 8.1 - tím je na poli dnešních integrovaných grafik daleko před konkurencí. Na nových hrách Far Cry nebo Doom 3 s Pixel a Vertex Shadery si sice i Radeon 9100 vyláme zuby (systém bude mít co dělat aby spustil 3D scénu v minimální konfiguraci) se stávajícími hrami si však poradí docela dobře a s většinou her hraných na LAN-parties nebude mít žádný problém.

Grafika rezervuje ve sdílené paměti oblast v rozsahu 8 až 128 MB - tato paměť je pochopitelně taktována stejně jako hlavní paměť systému (zde 200MHz). 

Výkon v 3D

K testu 3D akcelerace jsem, vzhledem ke třídě kde tato integrovaná grafika patří, nasadil test dobře reprezentující méně náročné 3D hry - 3D Mark 2001 SE. Poznámka: Jelikož čip RS300 nepodporuje specifikaci DX 9.0, jsou výsledky jeho novějšího bratříčka "3DMark 03" nepříliš povzbudivé - systém ze sebe vymáčkne pouze 835 bodů.

3D Mark 2001 SE, 1024x768, 32-bit

ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro ilustraci (3D Mark 2001SE): i865G s Intel Extreme Graphics 2: 3108 bodů, ATi IGP 9100: 5900 bodů

V grafu také můžeme nalézt hodnoty původního Pundita AB-P 2600, kde se o grafiku staral dnes už chromý pavouk SiS315. Dobře tak můžeme vidět skok výkonu integrovaných grafik v horizontu cca jednoho roku. Zajímavé je také srovnání hodnot při jednokanálovém a dvoukanálovém osazení paměti RAM - vidíme zde drtivou převahu při zapojení dvou stejných modulů. Ten který si místo jednoho modulu np. 512MB koupí dva 256MB bude mít o 30% větší úsměv :-))

Poznámka: Pokud je nový Pundit osazen párem pamětí DDR400 (dual channel) a pohání jej Pentium 2.5GHz a vyšší (800MHz FSB), osciluje výkon integrované grafiky mírně pod úrovní grafických karet třídy GeForce FX 5200 / Radeon 9200 a poněkud předčí tytéž typy vybavené 64-bit sběrnicí.

Co se týče kvality 2D zobrazení integrovaného adaptéru - odpovídá dnes už ověřenému standardu "Powered by ATI", tj. obraz je stabilní, barvy věrné a to i ve vyšších rozlišeních.

Přehrávání DVD a DivX

Jelikož je systém vybaven TV výstupem provedl jsem doma malou zkušební projekci. Pundita jsem doplnil dříve testovanou sadou reproduktorů 5.1 (Altec Lansing 5100) a nainstaloval jsem softwarový přehrávač Power DVD 5.0 XP a kodeky pro přehrávání DivX.

Ihned po zapojení na TV jsem ocenil, že počítač nepotřebuje k tomu aby nabootoval připojený monitor (v BIOSu je vhodné nastavit předem výstupní normu na PAL). Kvalita přehrávání videa je na vysoké úrovni (odpovídá moderním grafickým kartám) - pokud přepnete do režimu "full screen" prakticky nezjistíte že signál nejde ze stolního DVD přehrávače.

Nebýt toho, že se klasický televizor k práci na počítači vůbec nehodí (je to opravdu "o oči" - fonty jsou velmi malé a špatně čitelné, částečně pomůže rozlišení 800x600 nebo nižší) mohl by se Pundit usadit v leckterém obýváku natrvalo, například jako inteligentní filmový, mp3 a herní přehrávač.

Závěr

Je jasné, že ASUS Pundit není systémem pro každého. Pokud toužíte po velkém prostoru pro několik disků či mechanik CD/ DVD/ RW, musíte zvolit klasickou sestavu. Pokud svůj počítač a jeho komponenty nenecháte chvíli v klidu, zvolte také raději klasickou "PC stavebnici". Pokud hledíte na to, aby cena bylo co nejnižší, také asi nebudete volit tento systém (i když rozhodně není přehnaně drahý). Na druhou stranu zde je skupina lidí, kteří na podobný počítač dlouho čekala.

ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání
i Zdroj: PCTuning.cz

Je to systém pro ty, kteří:

  • Hledají něco malého, elegantního a tichého (po nastavení větráku v BIOSu) a nechtějí se vzdát výkonu "stolního" procesoru a plné kompatibility s PC - systém může sloužit jako alternativa klasického desktopu, a to rozhodně lépe, než jakýkoliv notebook,
  • touží po něčem, co by vypadalo dobře a nedělalo ostudu v reprezentačních prostorách kde na vzhledu rozhodně záleží,
  • potřebují kompaktní avšak výkonný systém (vč. diskové kapacity), který je možné občas, avšak pohodlně přenášet - organizátoři prezentací, lidé, kteří se několikrát ročně stěhují, ti kteří potřebují PC pro řešení dlouhodobých zakázek u klienta apod...
  • Na bázi Punditu lze také postavit (navíc s minimem komponent) LAN PC - počítače které lze využít jako elegantní síťové stanice.

Náš "golem" má však, mimo výše zmíněných předností, i svou pověstnou Achillouvu patu - tou je kompaktní stavba která systém neumožňuje (vyjma dvou pozic PCI) systém prakticky nijak rozšiřovat.

Cena Punditu AB-P 2800 by se měla pohybovat kolem 5900 Kč bez DPH, starší model AB-P 2600 se SiS651 pak seženete za lidových 4600 Kč bez DPH.


výrobek zapůjčila firma LEVI International

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama