ASUS ROG Falchion - herní mechanická klávesnice do kapsy
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek ASUS ROG Falchion - herní mechanická klávesnice do kapsy

ASUS ROG Falchion - herní mechanická klávesnice do kapsy | Kapitola 4

Jan Preclík

Jan Preclík

12. 1. 2021 03:00 10

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Unboxing 3. Software 4. Závěr

Se začátkem nového roku Asus přichází s novou herní klávesnici miniaturních rozměrů. Ta potěší zejména hráče, kteří tráví většinu času na cestách a svoje herní nádobíčko tahájí s sebou. Kompaktní rozměry a bezdrátové připojení jsou sice krásná věc, dokáže ale tahle hračka zastoupit i plnohodnotnou klávesnici? 

Reklama

Závěr

ASUS ROG Falchion je klávesnice, která jako jedna z mála může hrdě nést přízvisko herní. Upřímně řečeno jsem se zatím s "hernější" herní klávesnicí nesetkal. A to z jednoho zásadního důvodu. Absence kláves, kterými jsou běžné klávesnice osazeny, mně, vyjma hraní nebo psaní, dělala z běžné IT práce peklo. Pro aktivaci F1 - F12 kláves jsem musel neustále sahat po klávese Fn, nemluvě o psaní speciálních znaků, ke kterému často využívám numeriku. Řeknete si, že tyto klávesy až tak často nepoužíváte, ale dokud o ně nepřijdete, tak si vlastně ani neuvědomíte, jak často po nich saháte. Kvůli tomu jsem nejdřív z klávesnice příliš nadšený nebyl.

ASUS ROG Falchion - herní mechanická klávesnice do kapsy
i Zdroj: PCTuning.cz

Obrat ale nastal ve chvíli, kdy jsme vyrazili na svátky za příbuznými. Do batůžku jsem si kromě herního notebooku přihodil i ROG Falchion, což jsem později opravdu ocenil. Hraní na klasické notebookové membránovce s prakticky nulovým zdvihem se totiž vůbec nedá srovnávat s mechanikou. Po připojení ROG Falchion to byla úplně jiná káva. Jako bych si kousek toho domácího komfortu přivezl s sebou. Perfektně navíc sedla přímo na notebook. Velkou částí ležela na touchpadu, její tělo jen lehce přesahovalo na klávesnici notebooku a díky gumovým nožičkám nehrozilo poškrábání jeho konstrukce. Hraní jsem si tak mohl vychutnat a nepotřeboval jsem extra místo na štědrovečerním stole.

ASUS ROG Falchion - herní mechanická klávesnice do kapsy
i Zdroj: PCTuning.cz

A v tom vidím hlavní plusy téhle čistě herní mechaniky. Nezabere příliš místa, hravě se vejde do batohu a vy si tak můžete užít výhody pořádné klávesnice na cestách. Jednoduše řečeno není pro každého, je určena pro úzkou skupinu hráčů cestovatelů, které svým provedením a vlastnostmi potěší. Ke klasickému hernímu compu, který se celý rok válí na jednom místě, se příliš nehodí. Hlavně teda kvůli tomu, že jí chybí spousta běžně používaných kláves, které se sice dají nahradit přepnutím režimu či klávesovými zkratky, ale při běžné práci to podstatně komplikuje život. Další využití si dovedu představit v obýváku na gauči, kde hrajete na velké televizi hry z počítače ať už přímým připojením přes nějaký HDMI kabel, nebo třeba streamované přes Steam Link.

Bohužel ROG Falchion nemá integrovaný bluetooth, pro bezdrátový přenos tak vždy musíte použít dongle. To trochu omezuje další využití, kde by se třeba právě v obýváku dala použít třeba při brouzdání na televizi. Zkoušel jsem i připojení k telefonu, ale bezdrátově to nejde. Při použití USB-C -> USB-C kabelu jsem klávesnici bez problémů rozběhal na běžném Android telefonu. Řešení s OTG a donglem mi bohužel na Xiaomi nezafungovalo. S Nvidia Shield TV se ale překvapivě  dostavil úspěch, takže je to spíš o podpoře navíc od výrobce. Po zapojení dongle začala klávesnice okamžitě reagovat. Multimediální box jsem tak mohl ovládat z pohodlí sedačky. S Playstation 4 si bohužel dongle klávesnice nerozumí a jiné konzole na vyzkoušení nemám.

Asus ROG Falchion je opravdu drahá klávesnice určená pouze pro specifické využití, ale věřím, že své zákazníky si díky mobilitě a kvalitnímu zpracování najde. Pokud pravidelně hrajete na cestách nebo chcete pěknou klávesnici k televiznímu hraní v obýváku, proč ne. Pokud jste právě vy jedni z potenciálních zákazníků, pohlídat si její dostupnost můžete například zde na CZC.cz.

Asus ROG Falchion
KLADY
ASUS ROG Falchion - herní mechanická klávesnice do kapsy
i Zdroj: PCTuning.cz
ASUS ROG Falchion - herní mechanická klávesnice do kapsy
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
Velmi skladná Cena je opravdu vysoká
Super příslušenství k herním notebookům Absence některých kláves, nevhodná na práci
Přímé nahrávání makra US provedení, chybí české značení tlačítek
Vlastní paměť na makra a pět herních profilů  
Polykarbonátový kryt klávesnice  
Celkově kvalitní zpracování  
   
   
Orientační cena včetně DPH: 4299 Kč

Za zapůjčení klávesnice děkujeme společnosti ASUS.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama