Asus ROG Flow X16 – pro každého něco: na hry, zábavu, i tvůrčí práci s Ryzenem 9 a RTX 3070 Ti
i Zdroj: https://rog.asus.com/uk/laptops/rog-flow/rog-flow-x16-2022-series/gallery/
Hardware Recenze Asus ROG Flow X16 – pro každého něco: na hry, zábavu, i tvůrčí práci s Ryzenem 9 a RTX 3070 Ti

Asus ROG Flow X16 – pro každého něco: na hry, zábavu, i tvůrčí práci s Ryzenem 9 a RTX 3070 Ti | Kapitola 6

Janek Gabriel

Janek Gabriel

27. 7. 2022 19:00 2

Seznam kapitol

1. Nováček v rodině Flow 2. Parametry aneb co čekat 3. Píseň ledu a ohně aneb chlazení a zvuk 4. Syntetické testy a přesuny energií 5. A co ty hry, pane předsedo? 6. Závěr a zhodnocení

Asus dnes spustil prodej nového přírůstku do rodiny Flow. 16 palců, dotykový displej s překlápěním do tabletového režimu, výkonný Ryzen 9 a RTX 3070 Ti. To zní lákavě, no ne?

Reklama

Můžeme tedy ROG Flow X16 něco vytknout? Můžeme. A uděláme to tady a teď. Jen tedy vymyslet, co… no… možná… Horko. Jo. Horko. Venku je horko. Teda vlastně, i notebooku je horko. Přes 90 °C je přece jen trochu hodně na položení notebooku na kolena. Rozhodně doporučuji pořídit buďto chladicí podložku, pokud budete mít Flow X16 stacionárně, anebo nějaký „podsedák“ pro notebooky, pokud s ním budete pracovat jinde než na stole (a třeba na něm psát tak, jako teď já, kdy už po chvíli cítím teplo na kolenou).

Výběr grafiky kritizovat moc nemohu, ta je adekvátní. Výběr použitého procesoru už je vzhledem k omezením TDP trochu na pováženou a rozhodně se dalo ušetřit. Ryzen 9 tady moc využití nenajde, dokonce i ve Flight Simulatoru byl hlavní bottleneck grafický čip. Jak jsme již psali, k dispozici jsou i levnější varianty se slabším procesorem a horší grafikou, po kterých bych sáhl spíše. Na notebooku se skvěle píše, zdvih kláves je ideální, velmi mě ale mrzí absence numpadu. Obří touchpad bez tlačítek bych nejradši neviděl a rád jej vyměnil za menší.

Asus ROG Flow X16 – pro každého něco: na hry, zábavu, i tvůrčí práci s Ryzenem 9 a RTX 3070 Ti
i Zdroj: PCTuning.cz


Displej je velmi kvalitní a málem bych zapomněl: umí i HDR! Barvy jsou pak o něco uvěřitelnější. Rozlišení je ale opět trochu nadnesené: RTX 3070 Ti v mobilní verzi jednoduše současné hry v jeho nativním rozlišení na maximální detaily nestíhá a pokud si budete chtít užít pěkný vizuální zážitek, rozlišení budete muset snížit, nebo využít DLSS tam, kde to jde. 165 Hz tak najde využití vysloveně při starších FPS (či u Doom Eternal, který reálně spustíte i na kalkulačce – od id Software by se mohl kdekdo učit). Armoury Crate je příjemný doplněk a sám jsem byl překvapen, co všechno tam lze nastavit.

Asus představil skvělý notebook, který se snaží rozkročit až do příliš mnoha oblastí. Tomu odpovídá i výsledná cena, kde platíte za někdy až přehnané parametry (viz výše). Doporučená cena tohoto nejvýkonnějšího modelu je 73 990 korun českých. Pokud vás tato částka neodradí, můžu z vlastní zkušenosti potvrdit, že na běžnou práci je dotykový displej něco, co bych chtěl mít na každém notebooku, avšak horká kolena bych klidně oželel. 

To první ROG Flow X16 nabízí, to druhé pak dodávají všechny herní notebooky na trhu grátis. Zde k tomu dostanete super doplněk v podobě režimu „tabletu“, s kterým se ty seriály a filmy sledují přece jen lépe.

Celkově jde o povedený stroj. Snad jen výše zmíněná poznámka: pokud bude v nižší konfiguraci, volil bych určitě tu.

Asus ROG Flow X16

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Dostatek výkonu na většinu věcí, co po něm budete chtít
Dotykový displej je radost používat (když pomineme ty šmouhy)
Velmi solidní výdrž při neherním využití
Topí tak, že bez chladicí podložky bych na něm nehrál
Chybějící Numpad a port ethernet
Přehnaně výkonný procesor oproti zbytku HW
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama